1. Home
  2. Istorija
  3. Koncept Mercedes-Benz Auto 2000 je EQXX iz osamdesetih
Koncept Mercedes-Benz Auto 2000 je EQXX iz osamdesetih

Koncept Mercedes-Benz Auto 2000 je EQXX iz osamdesetih

1.35K
3
Podelite sa prijateljima:

Mercedes-Benz je predstavio futuristički prototip pod nazivom EQXX ranije ove godine kako bi pokazao za šta je sposobna njegova električna tehnologija. Iako limuzina nije planirana za serijsku proizvodnju, pridružuje se rastućoj listi tehnološki vođenih proizvoda koje je razvila kompanija da bi svetu pružila pogled u svoje odeljenje za istraživanje i razvoj. Jedan je bio Auto 2000 iz 1981. godine, koji je na ključne načine uticao na asortiman Mercedesa.

Predstavljen na sajmu automobila u Frankfurtu 1981. godine, Auto 2000 je napravljen da pokaže kako bi luksuzni automobil mogao da izgleda u poslednjoj godini dvadesetog veka. Mercedes-Benz nije sam pokrenuo projekat; prototip je nastao kao odgovor na izazov koji je 1980. objavila vlada Zapadne Nemačke. Zvaničnici su zamolili učesnike (Mercedes, Audi i Volkswagen) da naprave potpuno funkcionalan automobil koji je bio znatno štedljiviji od modela koji su jurili autoputem u to vreme, bez kompromisa po dometu vožnje, vožnji, prostoru ili udobnosti.

Mercedes-Benz je eksperimentisao sa tri pogonska agregata: V8 sa benzinskim motorom opremljenim sistemom za deaktivaciju cilindara, V6 turbodizelom i gasnom turbinom. Model sa dizel motorom bio je snage od 150 konjskih snaga, mogao je da dostigne 150 km/h, a nudio je domet vožnje od 860 kilometara.

Kao i EQXX, Auto 2000 se oslanjao na aerodinamička poboljšanja da bi postigao maksimalnu efikasnost. Imao je zabačeni dizajn koji karakteriše kosi prednji kraj, prednji branik bez rešetki ili vazdušnih brana i veliki stakleni otvor koji se završavao Kamm repom. Čak su i ratkapne bile aerodinamički optimizovane. Sve u svemu, dizajneri su postigli koeficijent otpora od 0,28, što je u rangu sa novim EKB-om.

Kao što je zamišljeno, Auto 2000 nikada nije dočekao serijsku proizvodnju. Testiran je na javnim putevima i poslat u kolekciju Mercedes-Benza kada su inženjeri iz njega iscedili i poslednju uncu znanja. To je verovatno ono što će se desiti i sa EQXX – ove dve pokretne laboratorije su na istoj grani porodičnog stabla. Iako je prerano da se precizno proceni obim uticaja koji će EQXX imati na buduće Mercedesove modele, retrospektiva nam daje dobar pogled na karakteristike Auto 2000 koje su prožimale asortiman.

Ugaoni prednji kraj je precizno prikazao model W201, to jest 190 koji je predstavljen 1982. godine, a ovaj izgled se kasnije proširio na celu liniju. Videlo se na W124 iz 1984. (i koji je kasnije postao prva E-Klasa) kao i na S-Klasi W140 iz 1991. godine. Deaktivacija cilindara, tehnologija sa kojom je Cadillac takođe eksperimentisao, bila je široko dostupna od strane 2010-ih, a Mercedes-Benz je napravio milione turbodizel V6 motora od 1990-ih. Neke karakteristike su, međutim, ostale neprimenjene, kao što je Kamm rep i gasna turbina.

AutoRepublika

(1346)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Mnogo ružan Mercedes S klase.

Laki

Katastrofa.

moron

Posmatrano po metru dužine, imao je odličnu aerodinamiku čak i za današnje prilike 😃