1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Fiat za kojim smo se svi okretali
Zanimljivost dana: Fiat za kojim smo se svi okretali

Zanimljivost dana: Fiat za kojim smo se svi okretali

4.70K
13
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko bismo ušli u Fiatov izložbeno-prodajni salon ovih dana, šanse su velike da bismo zatekli ponudu koja većinu nas verovatno ne zanima. Tamo ćemo naići na nekada popularni model Panda u već dvanaestoj godini proizvodnje, zatim još stariji gradski 500 i još gomilu modela različitih dimenzija koje su bliske onima koje krase pomenutog mališana po imenu 500.

Od kada je Mazdin sportista koji se prodavao i pod imenom Fiat 124 Spider ugašen, što se zbilo nakon 2020. godine, ovaj italijanski proizvođač vozila zaista nema šta da ponudi sa avanturističkim duhom.

Neko će kriviti okolnost u kojoj je konstruktor previše vremena posvetio američkoj diviziji, što je u neku ruku i očekivano pošto su brendovi poput Rama i Jeepa oni koji donose najveći profit i pritom su prioritet.

Tokom takvih vremena nam jedino preostaje da se prisetimo nekih legendarnih modela Fiata. U ovom izdanju zanimljivosti dana se ne vraćamo previše u prošlost pošto ćemo u kratkim crtama pričati o modelu Coupe.

Proizvodio se od 1993. do 2000. godine i stavio je na mapu sveta jednog dizajnera o kome će se kasnije dosta pisati.

Istorija Coupea počinje onog momenta kada je čuvena italijanska kuća Pininfarina ostala bez svoje glavne mušterije. Reč je o General Motorsu, a američki gigant je želeo da napadne Mercedes tako što bi njegov premijum brend Cadillac razvio roudster u saradnji sa Pininfarinom. Tu poziciju će popuniti Allante, a kako se delimično sklapao u Italiji, a jednim delom i u Americi, pokazao se izuzetno skupim i Cadillac je izgubio velike sume novca.

Amerikanci se iznenada povukli, što je ostavilo Pininfarinu sa praznom fabrikom, bez proizvodnje i bez mušterije da bi se mogli plaćati računi. Stilska kuća se zatim obraća Fiatu i nudi opciju da napravi privlačni kupe na platformi modela Tipo.

Fiat je pristao, ali je naredio i sopstvenom timu da razvije prototip nakon čega bi proglasio pobednika tako što bi ih uporedio. Posao je dopao u ruke nikoga drugog do kontroverznog Krisa Bengla. Da, istog onog koji će kasnije da dobije posao u BMW-u i potpiše većinu automobila nemačkog proizvođača vozila.

Svi su bili pomalo iznenađeni kada je Benglov prototip pobedio u konkursu. Njegov model je bio nešto manjih dimenzija (dužina 4,3 metra) dok je Pininfarina dizajnirala model u takozvanoj „gran turismo“ kategoriji. Posao se na kraju ipak isplatio za samostalnu kuću pošto je Pininfarin prototip kupio Peugeot i pustio ga u serijsku proizvodnju pod imenom 406 Coupe. A iako je Fiatov model bio čistokrvni četvorotočkaš ove firme, za njegovu proizvodnju će se ipak pobrinuti Pininfarina.

Fiatov novitet je predstavljen krajem 1993. godine na Salonu automobila u Bolonji i nosio je kratko i jednostavno ime – Coupe. Kao što smo spomenuli, koristio je stariju platformu sa modela Tipo, što nam govori da je standardan pogon bio na prednjoj osovini, ali je Fiat spremio dovoljno velike promene na račun nezavisnog ogibljenja, da to govoto niko nije ni primetio.

Svima je prvo upadao u oči veoma specifičan stil i teško da se neko nije okretao za njim. Coupe, ne samo što je bio privlačan, već je bio i sposoban sportista. Mehanička ponuda je uglavnom pozajmljena iz Lancije, pa je u samom početku bio dostupan samo kao 2,0-litarski benzinac.

Razvijao je 137 konjskih snaga u atmosferskoj formi, odnosno 50 „grla“ više sa turbo punjačem. To mu je omogućavalo maksimalnu brzinu od 225 km/h. Fiat će da ponudi i bazni 1,8-litarski benzinac sa 129 „konja“ kada prodaja nije krenula očekivanim tokom, pa je uspeo da snizi početnu cenu. Čak i u takvim uslovima Coupeu je bilo potrebno samo 9,2 sekunde da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 205 km/h.

Lancijini motori su penzionisani posle 1996. godine, a zamenio ih je par 2,0-litarskih sa pet cilindara u rednoj konfiguraciji. Ponovo su bili dostupni atmosferac (152 konjske snage) i turbobenzinac (217 „grla“). Uparen sa šestostepenim manuelni menjačem, ovaj najmoćniji motor je obezbeđivao maksimalnu brzinu od 250 km/h uz ubrzanje od nule do 100 km/h za tek nešto više od šest sekundi.

Coupe se nije mnogo promenio tokom svoje kratke karijere. Fiat će kasnije da predstavi takozvani „Limited Edition“ i razlikovao se uglavnom po luksuznijem enterijeru. To se odnosi na sedišta Recaro, kožom prekrivenu kontrolnu tablu i više elektronike.

Ova verzija je privukla dosta pažnje kada je prvi primerak poklonjen velikom Mihaelu Šumaheru. Fiat se originalno nadao napraviti samo 300 jedinica, ali se na kraju zaustavio na brojci od 1.400 jedinica. Ipak, ništa nije moglo da spreči konačan kraj nakon 2000. godine i tokom sedam godina proizvodnje fabriku će napustiti 72.762 primerka.

Nismo sigurni zašto je imao tako kratku istoriju pošto je Coupe bio relativno popularan automobil, a njegova platforma, takozvana „Type Two“ je opstala još tri godine. Pretpostavićemo da je pad popularnosti stila kupea igrao ključnu ulogu, i da je heč bio taj koji su kupci želeli.

Bilo kako bilo, Coupe je bio poslednji kupe za Fiat i digao je u nebesa karijeru jednog američkog dizajnera za čije ime smo kasnije svi čuli. A zbog toga zaslužuje status moderne legende…

Zoran Tomasović

(4695)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

U svoje vreme je svakako bio veoma interesantan i (meni) poželjan.

Matija

I ja sam se na ulici okretao za ovim kupeom – ali ne zato sto mi se svidjao vec vec da bih odkrio sta mi se to na njemu ne dopada, zasto mi deluje odbojno? Bila bi to malo duza prica. Mislim da bi svi proizvodjaci trebalo da imaju kupee u svom programu. Limuzine su nam dosadile, sada vec negativno reagujem na rec „SUV“! Dajte, bre, nesto novo! 🙂

Zoca

Fiat sad nema nista..😡

J4ZZ3R

Meni se spreda baš nije dopadao ni tada ni sada, otpozadi i s boka mi je ok. Chris Bangle je izuzetno ponosan na ovaj dizajn, nedavno reče da je to jedini automobili koji može sam da potpiše

Laki

Vrati se „Chris“ ko brata te molim sve ti je oprošteno!

Renault Terminator

Lijep Fiat nema šta.I meni je bio lijep i ako nisam ljubitelj Fiata.

Bungi

Kakav je to bio Fiat.? Od svih drugačiji, malo ružnjikav ali orginalan.Tako se prave sportski kupei.Unutra elegancija Pininfarine, vani Bangleov miks kosih linija.Ko kaže da „vatra i voda“ ne idu zajedno.

Zastava

Ovaj auto je iz vremena kada je FIAT imao šta da ponudi, dok danas FIAT se sveo na FIAT 500 i Tipo.

Dragan

Vozim 16vt vec 11 godina. Cene turbaka krecu od 5000 evra,a ide mnogo bolje od vecine novih automobila. Svakako se svi okrecu za njim gde god da prodjem,za razliku od novijih blizanaca nebitno koje marke.

garbage

Prije 25 godina dok sam bio još srednjoškolac, vozio nas Nijemac i odmah potegnuo do 250 km/h (220 KS, turbo) na autobahnu. Nikada neću zaboraviti tu vožnju i taj osjećaj. Uz Mercedes SLK i TT najdraži auto tog doba.

Petar

Ko te slago za te cijene nadji mi turbaka u normalnom stanju ispod 8000 da ga odma uzmem imo sam priliku za 4 tisuce prie 7 godina al zezno sam se sad kad postanu oldtimeri tek onda cijena ide gore

Tikola Nesla

Gdje su lijepi dani, ta stara vremena…

Matija

Sam sebi sam postavio sledece pitanje:

„I ja sam se na ulici okretao za ovim kupeom – ali ne zato sto mi se svidjao vec vec da bih odkrio sta mi se to na njemu ne dopada, zasto mi deluje odbojno? “

Pa, evo odgovora, u slici i reci, nisam mogao da odolim temi! Absolutno sam siguran da bi ovaj model sa melo korekcija danas izazvao veliko interesovanje publike! Moje takodje!

comment image

comment image