1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Svi predsednički Peugeoti
Zanimljivost dana: Svi predsednički Peugeoti

Zanimljivost dana: Svi predsednički Peugeoti

6.83K
10
Podelite sa prijateljima:

Povodom 14. jula, državnog praznika u Francuskoj Republici, kada se obežava pad Bastilje i godišnjica francuske buržoaske revolucije, Peugeot podseća javnost na svoje razne predsedničke automobile, u kojima su se šefovi francuske države vozili od 1921. godine do danas. U pitanju su automobili Emanuela Makrona kao i petorice njegovih prethodnika.

Tokom svečanosti 14. jula 2022. Emanuel Makron je predstavio svoj novi predsednički DS 7, zasnovan na restilizovanoj verziji francuskog premijum SUV-a. Ali Peugeot, još jedan brend grupe Stellantis, iskoristio je događaj da podsetio javnost da je i on isporučio nekoliko službenih automobila Jelisejskoj palati tokom istorije.

Da biste (ponovno) otkrili prvi predsednički Pežo, morate da se vratite u Treću republiku i predsedništvo Aleksandra Milerana, koji je bio na čelu države od 1920. do 1924. godine. Tokom skoro celog svog mandata, predsednički automobil bio je Peugeot 156. Ovaj vrhunski model, prvi koji je proizveden u Sošou, pokretao je šestolitarski redni šestocilindrični motor koji je razvijao 25 KS.

Tek 1975. predsednik Republike se ponovo opredelio za Pežo, posle mnogih Renaulta i Citroena. U pitanju je bio Valeri Žiskar Desten, koji se opredelio za 604 u „zelenoj mahovini“ kada su automobili njegovih prethodnika bili crni. Tri serijske verzije SL, kao i limuzina sa međuosovinskim rastojanjem produženim za 62 cm od strane proizvođača karoserija Heuliez tada su se pojavile u predsedničkoj floti.

Chapron, još jedan poznati proizvođač karoserija, ponudio je Jelisejskoj palati Landaulet 604, čiji se krov mogao otvoriti na njegovom zadnjem delu. Ovaj predlog iz 1979. je odbijen, a na kraju je automobil korišćen kao predsedničko vozilo u Nigeru.

Posle mnogo godina bez Peugeota za šefa države, Fransoa Miteran je dobio pravo na produženi i blindirani ponoćno plavi Peugeot 605 V6, težak 2,5 tone, tonu više nego prvobitno. Automobil je 1991. godine napravila kompanija Labbe, sada sa sedištem u Centigonu. Fransou Miterana je nasledio Žak Širak; Peugeot 605 je nasledio Peugeot 607, od kojih je nekoliko stavljeno na raspolaganje bivšem zameniku Koreza.

Ali najistaknutiji 607 je bio onaj koji je koristio Nikola Sarkozi tokom svoje vladavine 2007. godine. Koncept Landaulet 607 Paladine potpisao Heuliez je za tu priliku iznet iz Peugeot muzeja, dovoljno da se novoizabranom predsedniku omogući da se pokaže na inauguraciji. Konvertibilni zadnji deo automobila, opremljen električnim tvrdim krovom koji se može uvlačiti u stilu 206 CC. Na sreću, to nije bilo dugo putovanje, jer je u svojoj teškoj transformaciji limuzina morala da napusti svoj originalni rezervoar za drugi od samo šest litara, koji je trebalo da snabdeva V6 motor.

Poslednji predsednički Peugeot do danas je 5008 koji je Emanuel Makron koristio između dva DS 7. Transformisan od strane Centigona, bio je blindiran, opremljen sa četiri sedišta umesto pet, i prepoznatljiv po specifičnom osvetljenju, trobojnim značkama i držačima zastava. Iako predsednik ponovo vozi DS, čini se da je francuska država prilično lojalna marki sa znakom lava opremajući mnoge svoje policijske snage Peugeotom 3008 i 5008. Ali da ne bude ljubomore, žandarmerija se vozika u Alpine A110.

Ako se neko pita zašto Makron nije uzeo novu limuzinu DS 9 razlog se krije u tome da je dotična limuzina delo kineskog proletarijata. A u Francuskoj se preferira domaća proizvodnja.

AutoRepublika

(6829)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

To se Sarkozi gnušao Gadafijeve nafte pa je imao rezervoar od samo 6 litara?

Renault Terminator

Te linije,elegancija,luksuz,prefinjenost,to mogu samo Peugeot,Renault,Citroen da naprave…nekada su pravili.
https://youtu.be/570VApouE-s

Laki

Da da nekada je bilo lijepih vozila.

moron

5008 mi se nikako ne uklapa u ideju predsedničkog vozila.
A svi pobrojani primerci serije 6 su mi bili OK. Prava ladje u svoje vreme. 604 možda i najviše

Laki

Zar su mogli ovoliko omanuti za „Presednika“ sa Džipom ??

moron

Baš su omanuli

BB

Sa predsjednikom?

Iznogud Časni

a sta je sa onim autom koji mu se pokvario?

Iznogud Časni

da da ;D