1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Koncept Citroën La 2 Deuche
Koncept Citroën La 2 Deuche
2

Koncept Citroën La 2 Deuche

307
2
Podelite sa prijateljima:

Kako vam deluje ovaj koncept La 2 Deuche? Kakav god vam utisak bio, a verujem da je krajnje prijatan, projekat koji je pred nama na par rendera, nema izgleda da doživi realizaciju. Nije proizvod rada tima stručnjaka iz marke u obliku ševrona, već je plod rada nezavisnog dizajnera, pa će i ostati u sferi virtuelnog univerzuma. Šteta, zar ne?

Da ​​kažemo da bi danas bilo praktično nemoguće preraditi Citroen 2 CV, barem kao savremen automobil koji bi ispunjavao zahteve ovog doba. Zaista, standardi u oblasti bezbednosti, oni usmereni na redukciju nivoa zagađenja, razumećete, prosto bi uništili mogućnost da savremeni 2 CV dođe na tržište ovakav. Naprotiv, sva ta šuma propisa bi potkopala krhak i lagan dizajn koji je napravio uspeh koji poznajemo i o kome se i danas zbori.

Međutim, postoji rešenje da se 2CV vrati u život, a ono bi podrazumevalo da se napusti ideja o plasmanu automobila a da odluči se za motorizovani četvorocikl, kao što je električni Citroen AMI na primer, i da se sve to dotera linijama koje jasno podsećaju na poštovani Citroen 2CV. Retro dizajn je najbolji argument u prodaji današnje ere, zar ne?

Upravo tim putem je išao francuski dizajner Žan-Luj Buji. Ovo poslednje ne radi za brend dvostrukog ševrona već za kompaniju Protostyle. Ta kompanija, sa sedištem u regionu Pariza, aktivna je u oblasti izrade prototipova, konstruisanju modela i konceptualnih automobila – kao što je na primer onaj pod nazivom Alpine A110-50 koji je sačinjen u čast proslave pedesete godišnjicu brenda. Razumeli ste, firma uglavnom radi za proizvođače automobila, i to one galske.

Što se tiče čisto rekreativnih rukotvorina, Žan-Luj Buji već ima nekoliko projekata na svom kontu intelektualno-umetničkog stvaralaštva, kao što je koncept DS Revival 2020 ili SM Revival, inače takođe predstavljen za pedesetu godišnjicu modela. Svoj Koncept 2 Deuche opisuje kao modernu interpretaciju legendarnog Citroena 2 CV. Naime, to je gradsko vozilo koje pokreće električni motor i da bi, kao i njegov predak, bio dostupan što većem broju ljudi, svrstan u kategoriju vozila kojima je legitimno upravljati bez „prave“ vozačke dozvole.

Imajući to u vidu, specifikacije nameću i određena ograničenja u smislu tehničkih specifikacija. Vozilo je moralo biti kraće od tri metra, uz širinu koja ne prevazilazi metar i po. Smeštajni kapaciteti su ograničeni na samo dve osobe, što znači da bi idealna upotreba mogla biti u oblasti deljenih vozila i samouslužnog unajmljivanja „automobila“.

Da su oni četvorotočkaši koje je u voznom parku posedovala kompanija Parisian Autolib’ bili dizajnirani na ovaj način, firma bi nesumnjivo još uvek postojala… U svakom slučaju, dizajner koncepta koji vam upravo predstavismo je automobil već zamislio kao ambasadora za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

AutoRepublika

(307)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Spacek je lepa tema i taj auto zasluzuje da bude „vaskrsnut“ u svoj svojoj legendarnoj jednostavnosti i sa svojim originalnim, nezaboravnim, omiljenim likom! Ako moze Mini, ako moze FIAT 500, zasto ne i Spacek i Reno 4? Ovaj Francuz, Žan-Luj Buji, srozao je Spaceka na minijaturu a la Citroen Ami, koji sa svojih 45 km/h gmize po gradskim ulicama. Ovakvi automobilcici su korisni ali Spacek zasluzuje vise, zasluzuje da ostane ono sto je bio, u modernom izdanju. Da li je moderan Spacek uopste moguc, sa stanovista tehnike i propisa? Moj stav je – absolutno! Njemu bi trebala nova samonoseca karoserija,… Pročitaj više »

BB

Ali ako okrenemo „ćurak naopako“ za pravi spaček je potrebna ogromna energija i ogromna firma da to pokrene pa su šanse da se to desi dosta malene i odnosi se samo na Citroen u Stellantis-u, iako to Spaček, pogotovo Dejanov, zaslužuje. Dok ovaj 4-cikl Spa-ček (evo pronašli smo etimologiju imena: kad odeš u banju, koliki ček ispišeš, toliko otprilike i košta ovaj auto 🤣😂), daje super ideju za omasovljenje priče 4-cikla, gdje je mehanika jednostavna. Takvu priču mogu da iznesu daleko daleko manje firme kojih ima na hiljade, iako vidim da bi prvi Citroen mogao okrenuti priču. Nekada je Ami… Pročitaj više »