1. Home
  2. Istorija
  3. Lekcije koje je Škoda naučila s Yetijem
Lekcije koje je Škoda naučila s Yetijem
22

Lekcije koje je Škoda naučila s Yetijem

7.49K
22
Podelite sa prijateljima:

Yeti je zvanično bio prvi SUV model češke marke otkako je ona pod upravom Volkswagena. Sasvim sigurno je da za ovaj krosover ne važi izreka da se “prvi mačići u vodu bacaju”.

Bilo je to 2005. godine kada je Škoda svojim konceptom najavila serijski kompaktni SUV. U to doba, ovaj segment je počeo da dobija na obimu te je bilo logično da se i brend iz Mlade Boleslav priključi narastajućoj klasi.

Ipak, u automobilskoj industriji je pogotovo teško kada se neka marka po prvi put nađe u novom segmentu. Zapravo, više je onih modela koji su isprva bili promašaji, da bi tek u drugoj generaciji pronašli pravi recept.

Idealan primer za tako nešto svakako je Peugeot 2008 koji se od MPV-a transformisao u SUV. No, prva iteracija 2008-ice nije bila ni približno uspešna kao što je to slučaj sa naslednikom koji trenutno dominira na evropskom tlu.

To nije bio slučaj sa Yetijem jer je od momenta kada je stupio na scenu 2009. godine bio i više nego uspešan na komercijalnom planu. Pogodila je Škoda u potpunosti sa ovim SUV-om koji je tokom osam godina karijere upisao odlične prodajne rezultate na Starom kontinentu. U tom periodu je u ovom delu planete indeksirano blizu 463.000 registracija.

Yeti se probio i van granica EU. Tako se proizvodnja pored Kvasinjija u Češkoj obavljala i u Rusiji, Kazahstanu, Ukrajini, Kini i Indiji. Sve je jasno – kompaktni Yeti bio je pun pogodak za češku kompaniju.

Kako je iz Mlade Boleslav izašao još jedan bestseler?

Ovaj put, za razliku od prethodnih uspeha Škode, Česi nisu mogli pratiti stope Volkswagena. Uostalom, u to doba SUV nemačke marke Tiguan je bio tek godinu dana na tržištu, tako da se nisu mogle izvući realne pouke od šefova iz Volfzburga.

Škoda je odlično prepoznala da su kupci naročito cenili modularnost enterijera kod MPV modela. Stoga su rešili da takva rešenja prenesu i u Yeti sa popularnom VarioFlex postavkom zadnje klupe koja je donosila značajan nivo pragmatičnosti.

Yeti je nudio i prtljažnik pravilnog oblika u koji je moglo stati respektabilnih 405 litara korisne zapremine. Korisna zapremina je mogla porasti sve do 1.760 litara sa preklopljenim zadnjim sedištima. Više nego dovoljno za mladu porodicu, koja je u suštini i bila primarna meta ovog vozila.

Škoda je za Yeti odvojila popriličan broj agregata, nešto što se u današnjoj automobilskoj industriji ne može videti. Ovaj SUV mogao je da računa na 1,2 TSI, 1,4 TSI, 1,8 TSI pa čak i atmosferski 1,6 MPI za pojedina tržišta. I to je samo što se tiče benzinaca, kod dizelaša tu su bili i 1,6 TDI i 2,0 TDI, naravno u raznolikim konfiguracijama.

Češki proizvođač pored pogona na prednje točkove predvideo je i varijante sa 4×4 pogonom. No, ove verzije išle su samo uz pojedine agregate, a nakon restilizacije Škoda će stvoriti i posebne verzije modela prilagođene terenskoj upotrebi odnosno eksploataciji na asfaltiranim povšinama.

Yeti je pokupio brojne pohvale stručne javnosti. Ređale su se afirmativne recenzije iz Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije… Top Gear ga je svojevremeno odabrao za “Porodični automobil godine”, a i Džeremi Klarkson je bio oduševljen Yetijem.

Oni malo mlađi se sigurno ne sećaju Klarksonovog prikaza Yetija kada je u završnom delu TV priloga obavio njemu svojstvenu egzibiciju. Naime, dok je Džeremi upravljao Škodinim SUV-om na njega odnosno na improvizovanu platformu sleteo je helikopter!

Česi nisu spavali na lovorikama, pa je 2013. godine na tržište stupila i osvežena varijanta Yetija koja je donela poboljšanja na nekoliko polja. Ono najupečatljivije stiglo je u sferi dizajna, jer je ovaj SUV postao značajno lepši automobil nakon estetskih zahvata, ali je činjenica da pre restilizacije nije važio za privlačno vozilo.

Osim toga, došlo je do unapređenja na tehnološkom planu. Tako je ovaj model ujedno bio i prvi serijski automobil Škode koji je mogao da računa na kameru za vožnju unazad.

Pa, šta su u Škodi naučili sa Yetijem?

1. Dimenzije

Brendu iz Mlade Boleslav je već nakon restilizacije bilo jasno Yeti nije dovoljno veliki automobil. Bilo je mnogo onih koji su želeli masivniji četvorotočkaš, kadar da bude pravo porodično vozila za veće familije. Često su se čuli zahtevi za trećim redom sedišta

Škoda je pomno slušala potrošače, pa je nakon Yetija na tržište stigao daleko gabaritniji Kodiaq koji je ujedno i predvovnik novog talasa SUV modela ove marke.

2. Niko više ne mari za 4×4 pogon

Osim ako ne živite na nekoj planini, ili vas posao svakodnevno vodi u kojekakve terenske avanture po nedođijama, 4×4 pogon je u glavama onih koji vode automobilske marke u Evropi postao izlišan. Tako je bilo i sa Škodom koja je nakon što je poslala Yeti u penziju rekla i doviđenja ovakvom tipu pogona i poklonila se trendu SUV četvorotočkaša sa FWD konfiguracijom.

3. Mora biti naslednika

Suštinski, Yeti nije imao jednog sukcesora – već tri. Prvi je stigao Kodiaq, mada je on smatran za nekakvog indirektnoh naslednika. Sa druge strane, istinski potomak je bio Karoq.

Ovaj model je momentalno usvojio smireniji stil koji je nametnuo Kodiaq, za razliku od Yetija pre restilizacije koji je imao originalan anfas, ali nije bio naročito estetski uspešan automobil.

Treći naslednik stigao je u vidu Kamiqa, subkompaktnog krosovera. Iako je najmanji u Škodinoj SUV gami, Kamiq je sa svojim gabaritima u ravni sa pretkom Yetijem.

4. Problematični TSI

Nažalost, nije se Škoda momentalno opametila nakon Yetija u vezi sa TSI agregatom, sve i da jeste, poslednju reč imali su šefovi u Volfzburgu. Karoq i Kodiaq koristili su 1,2 TSI odnosno 1,4 TSI, dva izuzetno nepouzdana agregata, dok Kamiq nije upotrebljavao nijedan od ozgloglašenih motora na koje se oslanjao i Yeti.

5. SUV trend

U češkom brendu su odlično procenili da će SUV trend značajno ojačati u trećoj deceniji 21. veka. Dovoljan podatak o tome da su imali dobru procenu je činjenica da je Karoq za manje od dve godine došao do jubileja od 250.000 prodatih automobila.

Šta više, SUV trojac koji čine naslednici Yetija (Kodiaq, Karoq, Kamiq) prošle godine su kumulativno činili 60% od ukupnog broja isporučenih četvorotočkaša sa značkom Škode. Kamiq je bio drugi najpopularniji model ove marke sa 120.700 registracijia, dok je tek nešto manje uspešan bio Karoq (119.200).

Ružnjikavi, ali praktični Yeti utro je put novoj generaciji Škodinih vozila, koja će sasvim izvesno, makar u komercijalnom smislu, nadmašiti sve pređašnje…

Đorđe Platiša 

(7493)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Nažalost, nije se Škoda momentalno opametila nakon Yetija u vezi sa TSI agregatom, sve i da jeste, poslednju reč imali su šefovi u Volfzburgu. Karoq i Kodiaq koristili su 1,2 TSI odnosno 1,4 TSI, dva izuzetno nepouzdana agregata, dok Kamiq nije upotrebljavao nijedan od ozgloglašenih motora na koje se oslanjao i Yeti.“ Sećam se, kada je kod Yeti počeo da se masovnije javlja na oglasima kao polovnjak, skoro pa obavezan deo teksta u opisu ( ako je bio 1,2 TSI ) se ticao lanca, u smislu, kada je lanac promenjen prethodni put, a što je potencijalnom kupcu valjda trebalo da… Pročitaj više »

s mile

do sledeće zamene, za par desetina hiljada km….. 😉

Iznogud Časni

43

moron

Ne, nije MQB …

Ali, ovo je „jedno od milion“ VW vozila tog doba sa tadašnjim „univerzalnim“ Wb-om od 2.578 mm 😊

Iznogud Časni

Znam da nije samo aludiramo na 43 muda pod bubrege. Kad neko spomene VW, odmah 43.. mogli su do 69, da su kupili alfu ..bila bi fora brojka.

Lesa

Kako su se pokazali 1.8 motori?i za njih su pričali da su problematični.

Bungi

Po meni je Yeti najuspješniji VW SUV.Pozadi je ravan i gotovo bez prevjesa.2.0 TDI 4×4 sa naknadno ugrađenim reduktorom,vazdušnim vješanjem i odgovarajućim gumama bio bi ozbiljna terenska mašina.Da, ima „mali“ prtljažnik ali to terenci nadoknađuju krovnim galerijama.

BB

Yetti mi je uvijek bio simpatičan…
Prostor? Jeste bio kratak, ali je bio dobro iskorišćen 👍

Iznogud Časni

Gajis simpatije prema kockama

BB

Kao mali mnogo sam se igrao s njima 😉

Iznogud Časni

Traume iz djetinjstva.

BB

Ne, trauma je bila kad rabacam autiće po kući ili dvorištu a baba naiđe pa od mojih normalnih autića napravi one sa spuštenim krovom 🤣😂🤣😂
Sad znaš zašto ih ne volim 🤣😂

fa14

Evropska Honda Element. Da je bio duži pokupio bi više prodaja, ali ovako otisli ste u salon i jedan pored drugog otvorili prtljažnik oktavije i yetija i tu je bio kraj priče. Sasvim simpatičan doduše

Rikošet

Mada to mnogi uzimaju kao mane njegove kompaktne dimenzije i neobično nizak klirens za jedan SUV zapravo su mu ujedno i najveće prednosti dok je na asfaltu, jer mu omogućavaju da bude nevjerovatno dinamičan i upravljiv.

Sve ostalo je subjektivno…

Da, stavka 2. mi nikad neće imati smisla. Ako je SUV onda mora imati 4×4, ako su čizme onda moraju i biti vodootporne?

Matija

Naslov bi trebalo preformulisati u: „Sta je VW naucio od Skode Yeti?“ Yeti je prvi kompaktni SUV u celoj VW korporaciji! Sa duzinom koja je priblizno jednaka duzini Golfa bio je to jedinstven auto u njihovoj ponudi. Pun pogodak! Uopste nije trebalo da bude veci, on je, kao i Golf, tacno na granici gradskog i putnog automobila. Kome treba veci neka kupi prvi sledeci model! Celu deceniju kasnije VW je sa velikim uspehom lansirao svoj SUV u toj klasi – T-Roc. Toliko je uspesan da je stalno za petama Golfu! Ako pogledamo evoluciju Yetija videcemo da je njegov dizajn na… Pročitaj više »

BB

Najbolji Yetti je bio onaj konceptni. Pogotovo način na koji je mogao da nosi bicikle. Taj auto je dovoljno originalan da može da egzistira izvan „korpe sličnih jaja“ čak i danas bi se prodavao i pored SUV braće. Ja ga gledam kao „Škodin Wrangler“, avanuristički duh u upotrebljivom pakovanju. Gepek uopšte nije malen jer je računat do police, a lako se udupla samo prostom činjenicom da se nastavi puniti do plafona (u konfiguraciji svih prisutnih sjedišta).
P.S. Iznogude, jes’ vidio šta je kocka? 😜

J4ZZ3R

Potpisujem sve od riječi do riječi. I danas se sećam konceptnog Yetia. Zbog njega sam i nagovorio brata da pre 12 godina ne kupi Octaviu, već Yetia i bez obzira što je stajao pored svake benzinske da dolije ulje, a na svakoj granici menjao lanac (4 kom promenjena za godinu i po dana vožnje) Voleo ga je toliko da je kupio Yeto 2.0 TDI 180 u totalnom fullu i sa svim opcijama…. Na njemu je za godinu dana otišao DSG (zamenjen u garanciji) i to je bilo zadnje vozilo iz Volkswagen grupe u porodici ..lažem, uzeo je posle up!… Svejedno… Pročitaj više »

BB

Izgleda da bi Yetti bio još uspješniji da je imao PSA mehaniku 😂🤣

Matija

Slazem se! Serijski model se nije mnogo razlikovao od koncepta. Ja sam bio odusevljen ovim modelom! Koncept br. 2 bio je jos interesantniji – mali SUV kabrio, danas je to T-Roc kabrio. Tacno 15 godina trebalo je VWu da nauci ovu lekciju!

comment image

Matija

Poruka svima:
Previse diskutujete o TSI motoru. Taj motor je razvijen u VWu i bio je primenjen u celoj korporaciji VW. Ovde diskutujemo o Yetiju kao konceptu automobila.

Automan

Lanac i nije toliki problem. Ti motori prelaze normalnu kilometražu bez habanja. Recimo ja imam taj motor iz 2012. sa modifikivanim lancem. Menjao sam ga na 100.000 km posle 8 malih servisa. Dizajn auta nije za diskusiju, imate milion auta koji su i lepši i ružniji i prodati u sasvim dovoljnom broju. Koliko je Škoda uspešna govori prodati broj automobila na godišnjem nivou.

BB

Kakav je sa potrošnjom ulja?