1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Alfa Romeo napravila “kengura”
Zanimljivost dana: Kada je Alfa Romeo napravila “kengura”

Zanimljivost dana: Kada je Alfa Romeo napravila “kengura”

489
9
Podelite sa prijateljima:

Iako Canguro nikada nije stigao do serijske proizvodnje, imao je uticaja na kasnije modele italijanske kuće koji su ipak silazili sa montažnih traka kompanije.

Jedan pogleda na Cangura i dovoljno je da se zaljubite u ovaj automobil. Sam podatak da je vozilo stvoreno pre gotovo pet decenija svedoči o vanvremenskom dizajnu genijalnog Đorđeta Đuđara.

Bilo je to davne 1964. godine kada je Canguro debitovao na Salonu automobila u Parizu. Možete zamisliti kakva je bila rekacija publike na ovaj Alfin koncept – jednostavno fenomenalna. Ali kako to inače biva u istoriji italijanskog brenda brojni “vau” automobili ostali su u fazi prototipa i bez serijske proizvodnje…

TZ kombinacija je šezdesetih godina prošlog veka Alfi donela mnogo uspeha na nadmetanjima širom sveta. Tubularna šasija-Zagato karoserija bila je skupa, ali su Italijani verovali da mogu da plasiraju automobila za javne puteve koji bi koristio ovu kombinaciju.

Kao što smo već pomenuli, Canguro je bio delo legendarnog Đuđara, i to u vreme kada je on i dalje bio nepoznat široj automobilskoj javnosti. Alfa je želela da automobil održi što manju masu, te su paneli mahom bili izrađeni od fiberglasa.

Zadatak je bio vrlo uspešan, pa je italijanski “kengur” težio svega 650 kg. Uz 1,6-litarski četvorocilindarski agregat (114 ks) i pogon na zadnje točkove, Canguro je obećavao odlične vozne karakteristike.

Ipak, iako je Canguro oduševio publiku u Parizu, vrlo brzo mu je došao kraj. Za sledeću priču postoji nekoliko verzija, ona koju prenosimo danas glasi da je automobil uništen u sudaru. Sudar se dogodio prilikom test vožnje koju je sprovodio automobilski novinar na čuvenoj stazi Monca.

Nakon nezgode procenjeno je da vozilu nema spasa i Canguro je ležao u Bertoneovom pogonu. Geri Šmit, nemački automobilski novinar je među prvima još sedamdesetih godina pokazao inicijativu da obnovi ovo italijansko remek-delo na četiri točka.

Na koncu, Canguro je vaskrsnuo posle decenija propadanja. U poslednjoj dekadi prošlog veka otkupio ga je Širo Kosaka, japanski kolekcionar automobila. On je otpočeo kompletnu restauraciju vozila koja je potrajala više godina.

No, 2005. godine Alfa Romeo Canguro pojavio se iznova u punom sjaju i to na manifestaciji Concours Elegance Villa d’Este. Upravo ovde je Alfin odnosno bolje reći Bertoneov “kengur” još jednom zablistao i odneo prestižnu nagradu.

Đorđe Platiša

(489)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Baš je dobro izgledao.

TheStig

Uh kakav izrod. Previše oblo i loptasto. Da su kupolu vozacku malo zaostrili dobro bi izgledala. Ovako izgleda kao čovjek kojeg su izujedale pčele. Nateklo…

Iznogud Časni

Čitacu kasnije , samo da kažem da sam na mjestu „vlažnih snova“ izvjesnog zvjezdana b. Tj bmw welt. Kukala ti majka….pa koje je ovo smeće. Sve na isti kalup, sjednem u X2,2,1 pozadi nema mjesta , glava me boli od udaraca u krov…jedino za ljude do 1.45m užas užasa. Pa onaj dildo the iX ili kako već….o, bože,e to je za povracati. Naći kana jeftina televizija na nekakvom čeličnom nosaču, pa to ne da je jasno nego ultra mega jadno iz kućne radinosti…ma jok mogao bih pljuvati do sutra .zbog te tv ne vidiš instrumente, ne možeš do ručice brisača,… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

Zovem ja Musu i velim da u ove BMW pozadi nemrem sjest, nema mjesta ni za pola glave, a mudri Musa će na to: pa, BMW nije za one sa glavom!

BB

🤣😂🤣😂👍

Iznogud Časni

Ovaj ix kad mu gepek Otvoriš ko Opel insignija karavan ona prošla. Koji uzas.

Bungi

Ona prošla Insignia karavan je imala zadnja vrata u obliku polukruga , ogromna, na njima kompletni farovi sa luksuznom hromiranom lajsnom i opelovim znakom u sredini, ogromne amortizertčine drže ta „trezorska“ vrata a unutar signalna svjetla dok je prtljažnik otvoren.Moćna pojava!Za razliku od ovih BMW X1,2,3,…47-i dio k’o „Nemoguća misija“ i „Tom Kruzer“, ne možeš više popamtiti koji je nastavak.???

Iznogud Časni

E tako nešto ima i ovaj iX. Ne znam koji im kuki treba sve to, očaj očaja, još ga sa ponosom predstavljaju. To je isto kao kad neko uzme sad, da izvines, izmet i sa ponosom ga predstavi, presječe ga poprijeko i predstavlja šta je sve unutra, umjesto da se sakrije i poklopi po ušima kao što mačka radi, a ovi su kao kerovi, pokakili se i još će da pojedu. Tako ti je sa tim bmw ix. P.s. još je moda sa dildama postala, ta se ubacuju umjesto sjedala – fotelje. Sve nekakvi čudni materijali. Na vratima mu dugmad… Pročitaj više »

moron

Zlobnici bi rekli da je takva signalna svetla kad je poklopac gepeka otvoren, imao i Wartburg Tourist 😃