1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Grom ne udara na isto mesto… Osim ako niste Citroen
Zanimljivost dana: Grom ne udara na isto mesto… Osim ako niste Citroen

Zanimljivost dana: Grom ne udara na isto mesto… Osim ako niste Citroen

10.32K
10
Podelite sa prijateljima:

Penzionisati neki legendarni automobili i napraviti jednako uspešanog naslednika je posao koji malo kome krene za rukom. Javnost ima velika očekivanja i od proizvođača očekuje da će ih opet očarati sa naslednikom baš kao što je uradio sa originalom, pa često ostanu razočarani.

Ne zato što naslednik zaista nije bio dobar automobil, već su jednostavno očekivanja bila velika.

Baš u takvoj situaciji se našao Citroen početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Nekada revolucionarni model DS je pokazivao godine i publika je očekivala da će i naslednik biti jednako napredan. Ovo je kratka priča o modelu Citroenu CX-u.

Potrebno je reći da je plan francuskog giganta bio sasvim drugačiji od onoga kako je publika na kraju dočekala da vidi CX. Čuveni rotacioni motori su se činili kao budućnost automobilske industrije i Citroen je kupio licencu od nemačkog NSU-a koji je zadržavao patent.

Kompanija je planirala da koristi baš takvu mehaniku, ali su rotacioni motori označi kao nepoželjni nakon naftne krize iz 1973. godine. Bili su veliki potrošači goriva, uz lošu pouzdanost na duži period, pa više nije bilo bitno što razvijaju visoku snagu iz relativno male zapremine. Citroen će na kraju biti primoran da koristi stariju mehaniku i moraće proći dugi niz godina pre nego što CX dobije mehaniku koju zaslužuje.

Dizajnerski posao je opet dopao ruku čoveka po imenu Roberta Oprona. Sam stil zapravo nije bio potpuno novi pošto ga je Opron koristio i na modelu GS iz 1970. godine. Zanimljiva je i informacija da je čuvena italijanska dizajnerska kuća Pininfarina napravila prototip za BMC pod imenom 1800 Berlina Aerodynamica još 1967. godine, ali će Opron uvek demantovati da mu je to bila inspiracija.

Iako je na prvi pogled izgledao kao heč, CX je zapravo bio limuzina sa četvoro vrata pošto su vrata prtljažnika bila odvojena od zadnjeg stakla. Imao je za svoj period neverovatnu aerodinamičnost sa otporom vazduha od samo 0,29, a po ovoj karakteristici je i dobio ime (CX je oznaka baš za otpor vazduha).

Premijera je zakazana za Salon automobila u Parizu 1974. godine i publika ga je primila dosta pozitivno. U poređenju sa kockastim rivalima, CX je delovao kao da je sa druge planete. Takođe je imao svu onu naprednu tehnologiju iz „Ajkule“, od čega je najbitnija bila hidraulično ogibljenje. Rani primerci nisu imali servo volan, ali će Citroen uskoro da nadmaši konkurenciju i u ovoj kategoriji. Jednako revolucionaran je bio i enterijer i više je ličio na borbeni avion nego na jedan automobil.

CX je bio poprilično kraći od DS-a (4.666 prema 4.826 mm), pa će Citroen brzo morati da reaguje i predstavi nove konfiguracije kada su se kupci požalili da na zadnjim sedištima nema dovoljno prostora. Prva od njih je bila karavan Safari sa dužim međuosovinskim rastojanjem za deset centimetara, a zatim će ista platforma poslužiti i za novo limuzinsko izdanje nazvano Prestige.

U samom početku je bio dostupan samo 2,0-litarski benzinac sa 106 konjskih snaga kao i četvorostepeni manuelni menjač. To mu je omogućavalo ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 11,7 sekundi uz maksimalnu brzinu od 176 km/h.

Proizvodnja je startovala 1974. godine i CX je privukao preko 100 hiljada kupaca na svom debiju. Takođe je proglašen za evropski automobil godine, ali i pored toga nije mogao da spreči odlazak Citroena u stečaj 1974. godine. Tome su kumovali veliki gubici Maseratija, koji se tada nalazio u Citroenovom vlasništvu, kao i spomenuta investicija u rotacione motore. Vlasništvo nad Citroenom će da preuzme Peugeot pa je CX na neki način poslednji originalni model firme.

CX se nije mnogo stilski promenio tokom svoje istorije, ali svakako jeste mehanički. Nedugo nakon debija je stigao i 2,4-litarski benzinac sa 128 „grla“, a kasnije i 2,5-litarski dizel sa 75 „konja“. Krajem sedamdesetih godina smo videli i automatski menjač, a 1977. godine i prvi GTi sa 128 konjskih snaga.

CX je kroz najveće promene prošao početkom osamdesetih godina kada je svet dobio najbržu limuzinu sa dizel motorima na svetu. Razvijao je 120 konjskih snaga i pružao maksimalnu brzinu od 195 km/h, a uskoro je činio oko polovinu prodaje CX-a.

Eksperti će se složiti da je CX imao samo jedan motor gde je snaga mogla da parira stilu i performansama. To je bilo izdanje GTi Turbo iz 1984. godine, sa 169 „grla“, sa ubrzanjem od nule do 100 km/h za manje od osam sekundi i maksimalnom brzinom od 220 km/h.

CX će nastaviti sa proizvodnjom do 1991. godine i vremenom će se proizvoditi u pet država, a na kratko će se sklapati i u bivšoj Jugoslaviji. Bio je veoma popularan među političarima širom sveta, posebno tokom ranih godina proizvodnje.

CX će takođe steći reputaciju ne baš pouzdanog vozila, posebno na račun ogibljenja, ali oni koji su ga posedovali su uglavnom imali samo reči pohvale. Što bi Džeremi Klarkson rekao, „samo zato što nešto ne funkcioniše ne znači da nije brilijantno“.

Tokom sedamnaest godina proizvodnje je isporučeno 1.170.645 vozila, a nasledio ga je relativno zaboravljeni model XM. Poslednji pravi Citroen nam govori sve što je potrebno da znamo od CX-u…

Zoran Tomasović

(10317)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Po mom ličnom mišljenju, cx nije ni blijeda sijenka ajkule.Koncepciju pogona mjenjač naprijed motor uzdužno iza njega oni zamjenjuju koncepcijom sve poprečno.?Umjesto da zadrže tu koncepciju iz ds-a i redni motor zamijene unaprijeđenim bokserom, vodeno hlađenim iz gs-a, oni potroše vrijeme i pare na problematični, rotacioni vankel.Kao i naivčine iz NSU.Pritom je Mazda strpljivo unapređivala nedostatke vankela a i dalje nudila i razvijala, klasične motore.Gdje su na cx-u prednja svjetla koja prate volan.?Koliko je ds bio revolucionaran, toliko je cx bio nekako običan.

Kitittelj

Kao mali deda me je vozio u jednom GS-u, tamo sredinom osamdesetih. I josš pamtim ručnu pored volana i radio izmedju sedišta. Naravno i Palas opremu sa plavim enterijerom i siberom… Da vožen je i na 3 točka, prilikom bušenja obe desne gume.

Matija

CX nije bio pravi naslednik DSa – ni konstruktori ni dizajneri nisu bili dorasli ovom zadatku. CX nije bio ni lep ni elegantan auto, ocigledno je bio napravljen po naredjenju, da bi se nekako izvrsio zadatak a ne da se odusevi publika. Ceo auto je izgledao nekako haoticno i neharmonicno. Jedan od najvecih problema za dizajn i tehniku bila je nova pozicija motora – napred poprecno ispred prednje osovine umesto uzduzno i centralno. Prvobitna pozicija motora i menjaca davala je veoma gugacak sklop koji bi pri sudaru bio pomeren unazad, u putnicku kabinu! Moguce resenje bio bi koncept primenjen na… Pročitaj više »

Dragan
Leptokar

Šta dete zna šta je to CX, a kamo li Ajkula.

Matija

Super! 🙂

Branko

Ah, ovo baš budi uspomene… Pred kraj srednje škole, jednom prijatelju knjiga nije iška baš nešto, pa mu je stari našao posao u Stihl servisu. Vratili se mi iz JNA, a on se “snašao” i dobio posao službenog vozača generalnog direktora u državnoj firmi. I to za volanom Citroena CX 2.4 Prestige! Naravno da smo izlazili s tim autom u večernji provod, a posebna senzacija su bili električni podizači prozora… Ali koliko se sjećam, imao je 115 KS, ne 128. Slijedeće iskustvo sa CX-om je bilo na prvom poslu poslije faksa u jednoj banci. Btw, banka još postoji, ali je… Pročitaj više »

Laki

👍

Kitittelj
Branko

😂👍