1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep Wrangler je i dalje apsolutni vladar ekstremnih terenaca na američkom tržištu
Jeep Wrangler je i dalje apsolutni vladar ekstremnih terenaca na američkom tržištu
3

Jeep Wrangler je i dalje apsolutni vladar ekstremnih terenaca na američkom tržištu

234
3
Podelite sa prijateljima:

Predstavljanje modela po imenu Ford Bronco, što se zbilo pre nekoliko godina na američkom tlu, su mediji okarakterisali onom čuvenom rečenicom: „Kralj je mrtav, živeo kralj“. Ona je bila upućena Jeepu Wrangleru i nakon što je Ford primio preko 200 hiljada narudžbina za Bronco, pre nego što je ijedan primerak uopšte sišao sa proizvodne trake, činilo se da su dani terenca iz Stellantisa odbrojani.

Wrangler je ipak približno od tri decenije uživao u potpunom monopolu, i ono malo rivala što je imao, kao što su Toyota 4Runner i Nissan Xterra, obično nisu privlačili veliku pažnju kupaca.


Ali kako stvari stoje, skinuti Wrangler sa vrha se pokazao kao zadatak koji je dosta tvrđi orah nego što je Ford originalno mislio. Početak jula u automobilskom svetu označava momenat u kom proizvođači objavljuju prodajne rezultate za prvih šest meseci u tekućoj godini, a kao što ćemo videti u ostatku sve priče, Wrangler je nastavio sa dominacijom.

Isporučeno je 99.497 jedinica ovog modela, što je približno dvostruko više u poređenju sa Broncoom koji je privukao 54.842 kupaca. Ono šta je možda još impresivnije za predstavnika Jeepa jeste podatak da su 20% svih prodatih Wranglera bili oni sa značkom 4xe, što ga čini najprodavanijim plug-in hibridom „preko bare“.

Ko gubi ima pravo da se ljuti i da traži izgovore zašto je to tako. Ford tvrdi da još uvek muči muku sa dobavljačima, ne samo kompjuterskih čipova, već i plastičnih krovova koje jedna nemačka firma isporučuje. Internet su preplavile fotografije nekompletiranih vozila, parkiranih pored fabrike dok čekaju na potrebne delove.

Tehnički gledano, ime Bronco je zapravo nadmašilo Wrangler po prodaji pošto je Ford takođe isporučio još 58.549 primeraka manjeg modela Bronco Sport. Međutim, kako je on zasnovan na krosoveru sa samonosećom karoserijom Escape/Kuga, brojeve nikako ne bi trebalo sabirati.


Na kraju najveću korist u ovom ratu između Forda i Jeepa svakako imaju kupci. Obe kompanije će biti primorane da se bore za svaku mušteriju tako što će nam nuditi poželjnije, pouzdanije i generalno bolje terence. A sumnjamo da će kupci pogrešiti bez obzira koji od ova dva legendarna modela da izaberu.

AutoRepublika

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Svaka im cast! Nista cudno, Dzip je odavno shvatio da bi svako odstupanje od svog originala bilo pogubno za marku! Kada bi i drugi menadzeri to shvatili svet bi bio pun lepih i interesantnih automobila! 🙂

BB

Sad će oni poslati Imparata tamo 🤣😂

moron

„Ono šta je možda još impresivnije za predstavnika Jeepa jeste podatak da su 20% svih prodatih Wranglera bili oni sa značkom 4xe“

Baš zla vremena i „preko bare“ …