1. Home
  2. Vesti
  3. Ford-Mahindra partnerstvo – SsangYong postaje Fordova Dacia
Ford-Mahindra partnerstvo – SsangYong postaje Fordova Dacia
0

Ford-Mahindra partnerstvo – SsangYong postaje Fordova Dacia

220
0
Podelite sa prijateljima:

Ford je udružio svoje snage sa kompanijom Mahindra kako bi na što bolji način istražio i nastupio na rastućim tržištima.

Američki Ford kao komapnija suočena sa mnoštvom izazova i korporacija koja je zvezda u usponu, Mahindra, napravili su aranžman, između ostalog, usredsređen na razvoj električnih vozila.

Malo ko zna, ali matično tržište Mahindre – Indija, je tržište koje beleži najimpozantnije stope rasta, sa još boljom perspektivom, i koje će u vrlo bliskoj budućnosti zauzeti treće mesto, na globalnoj rang listi najznačajnijih automobilskih tržišta. To će značiti da SAD padaju za jedno mesto. Ovo je bio verovatno, i jedan od ključnih razloga koji su Ford opredelili za strateško partnerstvo sa ovim ortakom.

S druge strane, indijska firma se nada da će svoje koristi izvući iz činjenice da će joj se otvoriti vrata američkog, još uvek vrlo lukrativnog tržišta. Na ovom tržištu, jasno, dominiraju pikap i SUV vozila, pa se Mahindra nada, da će partnerstvo stvoriti dobru šansu za njen podbrend SsangYong, Južna Koreja. Vrlo je verovatno da će SsangYong moći da ponudi značajno niže cene za svoje predstavnike u tim segmentima, od konkurentskih modela iz General Motorsa, Jeepa i samog Forda, jer su troškovi radne snage u SAD značajno veći od istih, utrošenih u proizvodnju vozila koje Mahindra, preko svoje ćerka firme, planira da ponudi američkom kupcu.

Nazire se čak i mogućnost da SsangYong postane budžet brend američkog Forda. Ovo bi podrazumevalo verovatno i pozajmice agregata koji su po ukusu američkog tržišta.

„Ugovor o namerama dve kompanije, će omogućiti da se pojedinačne pozicije osnaže i dobiju novu dozu vetra u leđa, kroz zajednički nastup. Ovo se nameće i kao neophodnost u doba žestokih transformacija u svetskoj automobilskoj industriji,“ navodi se u zajedničkom saopštenju.

Obe kompanije će nastaviti da kreiraju i prodaju milione konvencionalnih vozila na mnogim tržištima sveta, u budućem periodu. Kako bi izbegao marginalizaciju na tako važnom, i u perspektivi još važnijem, tržištu kakvo je indijsko, Ford je praktično bio prinuđen na ovakav sporazum.

Veoma važan rezultat ovog partnerstva se ogleda i u mogućnosti da se troškovi planiranja, istraživanja i razvoja podele među navedena tri brenda.

Najvažniji cilj kompanije Ford ostaje oročen za 2020. godinu, za kada je najavljeno po jedno malo i veliko autonomno i elektrifikovano vozilo, da će biti spremno za svetsko tržište. Realizacija ovog ambicioznog cilja biće sigurno izvesnija i lagodnija uz podršku kompanija lociranih u Mombaju i Seulu.

 

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments