1. Home
  2. Vesti
  3. Kina predstavila plan za oživljavanje tržišta automobila
Kina predstavila plan za oživljavanje tržišta automobila
0

Kina predstavila plan za oživljavanje tržišta automobila

229
0
Podelite sa prijateljima:

Kineske vlasti su u toku ranijeg dela dana najavile nove korake koji bi trebalo da doprinesu raspirivanju tražnje za automobilima, navodeći da će ponovo razmotriti produženje važnosti poreskih pogodnosti pri nabavci električnih vozila, uz naglasak na ideju o gradnji novih stanica za dopunu baterija i promociju niske cene električne energije namenjene dopuni baterija elektromobila.

Planove je najavilo Ministarstvo trgovine uz podršku šesnaest drugih sektora kineske vlade, što je dovelo do rasta vrednosti akcija kineskih proizvođača automobila, pri čemu je najviše profitirao Geely s rastom od 6% dok su kolege iz kompanije Great Wall Motor videle skok ovog parametra na nivou od 4%.

Inače, najveće automobilsko tržište na svetu je bilo teško pogođeno tokom nekoliko meseci za nama, što se dogodilo usled mera usmerenih na sprečavanje širenja infekcije novim korona virusom (soj Omikron), što je bilo posebno aktuelno u Šangaju, ali i ostalim delovima Kine.

U želji da malo opuste situaciju na tržištu, lokalne vrlasti su prošlog meseca prepolovile porez koji se plaća prilikom kupovine vozila, svodeći ga na 5%, što je na snazi za sva vozila čija maloprodajna cena ne premašuje 45 hiljada američkih dolar i čiji motor nije veće zapremine od dva litra.

Kupci određenih čisto električnih vozila nisu morali da plaćaju porez prilikom kupovine još od 2014. godine, a plan za njegovo ponovno uvođenje tokom sledeće godine može biti otkazan sada, na koji način je potvrđen prvi put iznet stav vlasti tokom prethodnog meseca.

To što su vladajuće strukture prepolovile poreski teret je doprinelo u velikoj meri rastu tražnje na tržištu, koje je tokom juna bilo na nivou od 22%, spram prošlogodišnjeg plasmana od 1,9 miliona jedinica, proizilazi iz preliminarnih podataka koje su objavile lokalne automobilske asocijacije.

Prodaja vozila iz segmenta EV je narasla za 130% na 546 hiljada primeraka tokom prošlog meseca, što je činilo oko 30% od ukupne prodaje. Juče smo izvestili da je tržišni lider BYD Co Ltd osnažio svoju realizaciju za više od tri puta, isporukom kontingenta od 134 hiljade automobila.

U saopštenju Ministarstva trgovine se ne pominje bilo kakvo produženje subvencija za ono što Kina naziva novim energetskim vozilima – što predstavlja program koji je zaslužan za ubrzanje rasta ovog sektora. Inače, Reuters je u maju izvestio da su vlasti u pregovorima sa proizvođačima automobila o proširenju programa.

Iz ministarstva su takođe najavili da će ohrabrivati zamenu starijih vozila, kao i da će ojačati kreditnu podršku kupcima i uklanjati prepreke za prodaju polovnih automobila na teritorijama različitih kineskih provincija.

AutoRepublika

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments