1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Alpine A110 – francuski Porsche 911
Zanimljivost dana: Alpine A110 – francuski Porsche 911

Zanimljivost dana: Alpine A110 – francuski Porsche 911

440
2
Podelite sa prijateljima:

Hajde da spomenemo jednu bolnu činjenicu koja će verovatno teško pasti svakom ljubitelju francuske automobilske industrije. Mislimo na podatak da ova država nikada nije mogla da se pohvali nekim izuzetnim visokim performansima u segmetnu drumskih četvorotočkaša. Naravno, neko će spomenuti Bugatti i veliki broj hot hečeva i biće potpuno u pravu, ali generalna ideja je uvek bila da Renault, Peugeot, Citroen i ostali brendovi nikada nisu uspevali da prenesu uspehe sa profesionalnih staza i na ulicu.

Ključni razlog leži u podatku da u Francuskoj vladaju jezivi zakoni po pitanju registracija na osnovu motora i snage, pa samim tim ugraditi agregat veće zapremine ili pak sa turbo punjačem, je uvek bio izuzetno skup i neisplativ posao. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na model Alpine A110, koji je često oslovljavan „francuskim Porscheom 911“, a kao što ćemo videti u nastavku priče – bio je daleko od toga.

Automobiles Alpine je osnovan 1955. godine, ali je njegova istorija započela daleko ranije. Čovek po imenu Žan Redel je u posleratnom periodu posedovao lanac veoma uspešnih izložbeno-prodajnih salona Renaulta, a 1950. godine je spremio poseban model 4CV i odlučio da se oproba u reli šampionatu.

Trijumfovao je već na debiju, a njegov specijalitet je postačo trkanje na francuskim Alpima, po čemu će firma kasnije i dobiti ime. Nakon osnivanja Alpine, kompanija debituje sa svojim prvim modelom pod imenom A106, što se zbilo 1955. godine. Bio je zasnovan na spomenutom Renaultu 4CV, ali je pružao lakšu školjku i moćniji motor sa 21 konjskom snagom. Posao se izuzetno dopao samom Renaultu pa je Redel u roku od nekoliko godina tjunirao razne modele kompanije.

To mu je konačno dalo odrešene ruke da razvije sportski novitet pod imenom A110. Ovaj put platforma je preuzeta sa novijeg Renaulta 8 dok je školjka delovala izuzetno aerodinamički. Plan je zahtevao takmičenje u svetskom reli šampionatu kao i predstavljanje kompanije na ulicama u kategoriji uličnih sportista.

Ovo je ipak bio period kada se nekada razrušena Evropa uglavnom oporavila od posledica Drugog svetskog rata i javnost je želela nešto više od najjeftinijeg prevoznog sredstva. U prevodu na neki jednostavniji jezik, izbor je morao da bude veći nego onaj koji su pružali samo Volkswagen „Buba“ i Citroen 2CV „Spaček“.

A110 je debitovao 1963. godine i postalo je brzo jasno zašto su ga mnogi poredili sa Porscheom 911. Ne samo što se pojavio u izložbeno-prodajnim salonima iste godine, već je takođe pružao i motor postavljen pozadi kao i pogon na zadnje točkove. Ali dok se nemački as mogao pohvaliti sa 130 „konja“, Francuz je pružao samo 1,1-litarski benzinac s 95 „grla“.

Spomenućemo da je menjač bio petostepeni manuelni dok je masa vozila iznosila svega 706 kilograma. Iako nije bio brži od Porschea, A110 je imao sasvim solidne performanse za svoj period. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 8,2 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 195 km/h. Za one kojima je to bilo previše, Alpine je nudio i opcije sa 55 i 66 konjskih snaga na domaćem tržištu, na koje su porez i registracija bili značajno pristupačniji.

Kada karijera A110 bude kompletirana 1977. godine, biće dostupan sa čak dvanaest motora. Najmoćniji od njih je debitovao početkom sedamdesetih godina i mogao se pohvaliti sa 140 „konja“. Sa njim bi vlasnik dobijao ubrzanje od nule do 100 km/h za 7,5 sekundi kao i maksimalnu brzinu od 210 km/h.

Prodaja nikada nije bila preterano velika i uglavnom je isporučivana po specijalnim narudžbama, ali je A110 uspeo u svojoj nameri da dominira u auto-sportu. Tokom šezdesetih godina je redovno pobeđivao na francuskom reliju, ali kada je 1973. godine osnovan Svetski reli šampionat (WRC), Renault (koji je inače kupio Alpine dve godine ranije) je odlučio da A110 bude njegov predstavnik.

To se pokazalo kao veliki pogodak pošto je francuski velikan pobedio na šest od trinaest relija i prošetao se do titule (tokom ranih godina se dodeljivala samo konstruktorska titula). Radi poređenja, jedini preostali tim sa više od jednog trijumfa je Ford.

Nažalost, ova sezona će biti jedina za Alpine kao dominantnan tim, a naredne godine primat su preuzeli Lancia i Fiat. Francuski tim će se takmičiti na samo tri relija i nije mogao više od drugog mesta na poslednjoj trci na domaćem terenu. A110 će nastaviti da učestvuje sve do 1977. godine, ali nikada više neće zabeležiti pobedu.

Alpine je planirala da zameni A110 nekoliko puta početkom sedamdesetih godina, ali je odluka često odlagana zbog naftne krize koja je snizila budžet unutar kompanije. Definitivan kraj konačno stiže spomenute decenije, iako je naslednik pod imenom A310 zadržao veoma sličnu konfiguraciju.

Spomenućemo da se A110 takođe proizvodio pod licencom nekoliko firmi. Primera radi, u Meksiku je bio poznat kao Dinalpin i proizvodila ga je firma Diesel Nacional (DINA) zajedno sa mnogim drugim Renaultovim modelima. U Bugarskoj se zvao Bulgaralpine dok se u Španiji firma FASA postarala za proizvodnju.

Koliko je A110 cenjen u Francuskoj možda najbolje pokazuje podatak da kada je Alpine brend ponovo oživljen pre pet godina, ovaj model je izabran baš kao inspiracija za moderni A110, koji je da podsetim, nedavno testirao i naš Perica Rajković.

Nažalost marka Alpine, i pored velikog ugleda, nikada nije postala „francuski Porsche“ kao što se javnost nadala, a imala je toliko veliki potencijal…

Zoran Tomasović

(440)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Francuski dragulj,preciznije Renaultov dragulj.
Pogledaj kako je do skoro Renault znao da napravi auto,moderan,napredan a opet normalan.Ovakve linije,izgled,ljepotu,to samo Renault može napraviti.
Renault Nepta
comment image
comment image
comment image
comment image

Matija

To sto Francuzi nikada nisu imali neki sportski automobil nije „bolna cinjenica“ vec odraz njihove zivotne filozofije – opusteno, jednostavno, komforno, samo da funkcionise! Rezultat toga su Spacek i Cetvorka. Od njih treba uciti kako se pravi jednostavan i koristan auto pa jos udoban i na losim dzadama! 🙂 U Evropi imamo cetiri automobilske nacije sa vrlo specificnim karakterima: – Francuzi – kao sto je gore napisano. – Italijani – temperament i zivotna radost, od FIATa 500 do Ferarija. Oni su izmislili prve automobile za plazu, Bagi je dosao 10 godina kasnije! – Englezi – otmenost plus sport – Nemci… Pročitaj više »