1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Koncept Ford Fiesta RS
Zanimljivost dana: Koncept Ford Fiesta RS

Zanimljivost dana: Koncept Ford Fiesta RS

400
1
Podelite sa prijateljima:

Sa karijerom koja traje već skoro pet decenija i sa preko šesnaest miliona isporučenih primeraka širom sveta, nema sumnje da je Ford Fiesta jedna od ikona automobilskog sveta u kategoriji malih gradskih četvorotočkaša. Iako danas nema onu jaku prodaju kao što je karakterisala nekada, najviše zbog invazije popularnih krosovera, Fiesta je i dalje veoma bitan deo Fordove ponude i može se pronaći u većini država širom sveta.

Prva konfiguracija visokih (ili možda bolje da kažemo „boljih“) performansi je debitovala krajem sedamdesetih godina prošlog veka kada smo videli čuveni 1.6 XR2. Razvijao je 83 konjske snage i mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 9,5 sekunde.

Od tada Fiesta se uvek mogla naručiti sa relativno dosta snage u malom pakovanju, a u današnja vremena dominira konfiguracija ST sa 197 „grla“. Spomenućemo da je predstavljala Ford u svetskom reli šampionatu (WRC) gde je osvojila dve titule sa vozačem Sebastijenom Ožijeom. Ali ako pitate tipičnog Fordovca za kojim modelom ovog brenda najviše žali što nije ušao u serijsku proizvodnju, šanse su velike da će vam reći da je u pitanju Fiesta RS iz 2004. godine. Ovo je priča o njemu.

RS se često spominje kao skraćenica reči „Rally Sport“, ali je izraz originalno nastao u Nemačkoj za „Rennsportwagen“, drumske automobile sa trkačkim duhom. U ovom slučaju Ford je upravo završio serijsku proizvodnju kontroverzne prve generacije modela Focus RS.

Daleko od toga da je neko imao kritike, ali ručno sklapanje je rezultiralo time da američki proizvođač vozila izgubi oko pet hiljada evra na svakom od 4.501 prodatih primeraka. Naravno, za brend kao Ford, sa dugačkom istorijom i tradicijom sportskih četvorotočkaša, naslednik je planiran dok je Focus RS još uvek bio u serijskoj proizvodnji, ali ovaj put je prioritet stavljen na snižavanje troškova i naravno, na najvećeg protivnika visokih performansi – masu.

Kompanija je u svojoj ponudi imala Fiestu ST sa 2,0-litarskim benzincem koji je razvijao 150 konjskih snaga i koji je mogao da dostigne maksimalnih 210 km/h. Inženjeri su nekako uspeli da povećaju brojku koja ilustruje potentnost motora na 190 „grla“, što se u svoje vreme smatrao fantastičnim rezultatom. Čak i spomenuti Focus RS se mogao pohvaliti sa „samo“ 212 „konja“ iz 2,0-litarskog turbobenzinca, ali sa značajno većih 310 Nm obrtnog momenta. Plan je bio da se dostigne ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h koje bi trajalo manje od sedam sekundi uz maksimalnu brzinu od 220 km/h.

Ford je debitovao s konceptom pod imenom Fiesta Rallye još 2002. godine, a Fiesta RS je preuzela mnoge detalje baš sa njega. To se odnosi na agresivne branike, šira krila i veće felne, a premijera je zakazana za Salon automobila u Ženevi 2004. godine.

Pored spomenutog moćnijeg motora, RS je dodao i modifikovano ogibljenje zbog čega je automobil bio niži, to jest bliži tlu, a pridodat je i manuelni menjač sa kraćim stepenima prenosa. Mnogi će reći da je izgledao kao kombinacija reli modela i uličnoj tjuninga.

Automobil je bio jednako dramatičan i po pitanju enterijera. Kožna sportska sedišta sa plavim detaljima su nešto što će Ford kasnije koristiti na svom egzotiku sa značkom GT. Spomenućemo da je šef tadašnjeg programa RS bio čovek pod imenom Džos Kapito, koji će kasnije sa Volkswagenom osvojiti nekoliko titula u šampionatu WRC.

I u čemu je onda bio problem i zašto ovaj automobil nikada nije ugledao serijsku proizvodnju? I pored veoma pozitivne reakcije publike, Ford je brzo zaključio da Fiesta RS nikako ne bi mogla da bude profitabilna. To možda i ne bi bio problem u nekim prethodnim vremenima, ali kao što smo spomenuli, kompanija je upravo izgubila visoke sume novca na Focusu RS da finansijski tim jednostavno nije mogao da opravda dodatna investiranja. Dugo vremena se zapravo pričalo da će javnost ipak videti ovaj hot heč, ali sve nade su pale u vodu onog momenta kada je Focus RS druge generacije stigao nekih pet godina kasnije.

Da li će ćemo ikada videti automobil sa takvim imenom u serijskoj proizvodnji? Teško je reći pošto ipak živimo u periodu dominacije krosovera, pa su šanse mnogo veće da će značka RS biti rezervisana za Pumu ili neki sličan model. Ali, barem na kratko smo videli Fiestin potencijal i prava je šteta što RenaultSport Clio nikada nije dobio dostojnog rivala.

Zoran Tomasović

(400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mali a papren! Moj tip! Sredinom 90-tih vozio sam nekoliko meseci Fiestu XR2 sa motorom 1,6 lit. i 103 KS. Bilo je zabavno sa tim malisanom voziti levom stranom autoputa sa 180 km/h i posmatrati face na desnoj! 🙂 Nekoliko meseci kasnije prodao sam ovaj auto jednom rodjaku koji je poludeo za njim! Sada razmisljam o jednom restomodu Fice. Bio bi to sasvim originalan auto koji bi samo licio na Ficu: resetkasta konstrukcija, skoljka od poliestera sa izgledom Fice, srednji motor i sve ostalo sto je potrebno za pristojne performanse. Karoserija bi bila tako modifikovana da moze da primi tockove… Pročitaj više »