1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Dodge Super8 Hemi vratio nadu brendu
Zanimljivost dana: Kako je Dodge Super8 Hemi vratio nadu brendu

Zanimljivost dana: Kako je Dodge Super8 Hemi vratio nadu brendu

828
0
Podelite sa prijateljima:

Iako sebe uvek predstavljam kao zakletog Fordovca, teško je ne imati veliko poštovanje prema jednom drugom američkom brendu. Naravno, reč je o Dodgeu koji ima posebno mesto u srcu svih onih koji se „pale“ na legendarne mišićave automobile iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Upravo je ovaj brend onaj koji nije zaboravio svoje korene u današnjim vremenima.

Kod Forda ili Chevroleta možete da naručite električne četvorotočkaše, pa hibride, turbobenzince, krosovere i još mnogo toga šta svaka „očajna domaćica“ želi i verovatno kupuje. S druge strane, Dodge ima samo tri modela i to Charger, Challenger i Durango i u vreme pisanja ove priče (mesec februar, 2022. godine) se koliko-toliko opire i prkosi svemu onome što je moderno.

Znajući sve to, verovatno očekujete da ćete pročitati kako je firma uvek ostala verna svojim slavnim precima i da su današnji modeli samo njihovi duševni naslednici. Nažalost, nije bilo tako, ali je pre dvadesetak godina jedan koncept ponovo ulio nadu za budućnost. Njegovo ime je Super8 Hemi i kratko ćemo mu posvetiti pažnju u ovom izdanju zanimljivosti dana.

Dodge je osnovan još 1900. godine od strane braće Horasa i Džona Dodža, a tokom ranih godina se bavio izradom motora i šasija za mnogobrojne mušterije. Najveća od njih je bio Henri Ford, pa su braća u jednom momentu imali delimičnu kontrolu nad sadašnjim rivalom.

Dodge kreće da sklapa sopstvene automobile 1914. godine, a 1928. godine dolazi pod kontrolu Chryslera. Najbolji period za firmu je bio onaj tokom spomenutih šezdesetih godina kada su se mogli pohvaliti nekim od najbržih i najpopularnijih mišićavih automobila, kao što su Charger, Coronet, Challenger i Daytona. Ali, samo dvadesetak godina kasnije kompanija je zavisila od malih gradskih modela sa pogonom na prednje točkove i patetičnom snagom. Daleko od toga da je sve bilo crno pošto su se prodavali u izuzetno visokim brojevima tokom kriznih vremena. Neki veći automobili poput Intrepida su podsetili na zlatne dane, ali su i dalje mogli da se naruče samo sa šest cilindara.

Korporacija Chrysler se spaja sa nemačkim Daimlerom 1998. godine  i osniva novu firmu pod imenom Daimler-Chrysler. O tome smo pisali i možete pronaći članak u rubrici Istorija. Nemci su brzo shvatili da se mnogi modeli unutar američke divizije bore jedan sa drugim, pa su doneli neke velike odluke.

Plymouth je ugašen, Chrysler je ciljao na one kupce sa dubokim džepom, a Dodge je trebalo da bude divizija visokih performansi. Ali kao što smo spomenuli, u tom momentu nije postojala nijedna platforma sa pogonom na zadnje točkove i osam cilindara, osim one za kamionete, terence i egzotičnog Vipera.

Daimler-Chrysler odlučuje da iskoristi Mercedesovu platformu razvijenu još sredinom devedesetih godina za tadašnju generaciju modela E Klase W210. Iako je pokazivala godine, činila se zadovoljavajućom za pristupačne američke automobile, a vremenom će na njoj debitovati modeli Dodge Charger, Magnum i Challenger kao i Chrysler 300. Danas ih svet poznaje pod imenom „LX“ što je ujedno kodna oznaka za novu-staru platformu.

Da bi nagovestio potencijalnim kupcima šta stiže, Dodge je predstavio koncept pod imenom Super8 Hemi na Salonu automobila u Detroitu 2001. godine. Na prvi pogled je lako bilo uvideti da je koncept pronašao mnoge detalje iz svoje slavne prošlosti.

Poveća maska hladnjaka, vrata inspirisana surferskim daskama i naravno krov sa „kontraš“ šoferšajbnom je nešto što nikome nije promaklo. Istovremeno svetlosne grupe i felne su davale impresiju modernih vremena, pa su dizajneri Rob Mekman i Kevin Verdum dobili dosta pohvala za svoje zasluge.

Ukoliko uporedimo ono što vidimo na priloženim fotografijama sa kasnijim serijskim modelima, videćmo da je Super8 iz prošlosti najviše ličio na Chrysler 300, dok je prednji deo bio gotovo identičan onome sa Dodgea Magnuma.

Koliko god da su se svi okretali za stilom, mehanika modela Supera8 je bila jednako revolucionarna za automobil koji je nosio Dodgeovu značku. Kao što smo spomenuli, platforma i ogibljenje su bili uglavnom Mercedesovi, ali se ispod haube krio novi 5,7-litarski benzinac sa osam cilindara.

Kompanija ga je nazvala „Hemi“ po svom istoimenom agregatu iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, kada je predstavljao strah i trepet na stazama i ulicama. Originalni Hemi je dobio ime po konstrukciji koja ima posebnu glavu i hemisferični prostor izgaranja (poluloptastog oblika) čime se postizala bolja iskoristivost i rasprostranjivanje topline tog izgaranja.

Onaj moderni nije bio takvog dizajna, ali se i pored toga mogao pohvaliti s 353 konjske snage i maksimalnih 536 Nm obrtnog momenta. Uparen sa četverostepenim automatskim menjačem, Super8 je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 5,7 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu o 248 km/h.

Pomalo ironična je i zanimljivost da je prototip modernog Hemija napravila firma Roush Engineering, koja je do današnjeg dana predstavnik Forda u raznim formama profesionalnog auto-moto sporta.

Sada već slavni motor će da debituje 2002. godine u kamionetu Ram, a kasnije ćemo ga videti pod haubama raznih modela divizija Dodge, Chrysler i Jeep. Takođe je debitovao i u većim zapreminama kao što su 6,1, 6,2 i 6,4 litre, a u izdanju Hellcat razvija preko 800 konjskih snaga, i jedan je od najmoćnijih serijskih motora na svetu.

Super8 nije samo pozajmio dizajn i mehaniku nekim kasnijim automobilima već i tehnologiju. Primera radi, pružao je poseban monitor i na taj način vlasnik bi dobijao uputstva o dešavanju na putevima, privatnim porukama i još mnogo toga što je danas deo standardne opreme na gotovo svim novim četvorotočašima.

U slučaju sudara bi automatski kontaktirao pomoćne službe zahvaljujući bežičnom internetu. Možda sve ovo zvučni smešno u današnja vremena, ali upamtite da pričamo o periodu pre nego što su pametni telefoni uopšte postojali.

Većina automobila s indeksom LX postoje do današnjeg dana, i još uvek se prodaju u visokim brojevima. Kupe Challenger je čak nadmašio i Forda Mustanga i Chevroleta Camaro po prodaji u 2021. godini, limuzina Charger ubedljivo dominira u svojoj kategoriji, a čak i zastareli Chrysler 300 odbija da se penzioniše. Izuzetak je jedino bio karavan Magnum pošto Amerikanci već duže vreme ne gaje neke emocije prema takvoj konfiguraciji.

Brak Daimlera i Chryslera nije doneo mnogo toga pozitivnog osim LX-a, a za sve je bio zaslužan jedan prelepi koncept. Neki će reći da je ružan, drugi da je prelep, ali mu niko ne može osporiti da je zanimljiv i da je bio začetnik nečega što krasi Dodge do današnjeg dana.

Zoran Tomasović

(828)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments