1. Home
  2. Vesti
  3. Turkmenistan ima luđeg predsednika: Sva vozila moraju biti skroz bela!
Turkmenistan ima luđeg predsednika: Sva vozila moraju biti skroz bela!

Turkmenistan ima luđeg predsednika: Sva vozila moraju biti skroz bela!

22.90K
15
Podelite sa prijateljima:

Turkmenistan je jedna od država nastalih raspadom velikog Sovjetskog Saveza. Smeštena je u centralnoj Aziji gde se graniči s Iranom, Kazahstanom, Uzbekistanom i Avganistanom. Jednim svojim delom izlazi na Kaspijsko more. Površina koja pripada ovoj azijskoj zemlji nije tako malo, ali se 90% iste odnosi na pustinjsko tle, pa ne iznenađuje ni broj stanovnika koji je, po popisu iz 2002. godine, oko 4,7 miliona.

Nama je ovog puta Turkmenistan zanimljiv kao država u kojoj je donet apsurdan zakon čiji članovi nameću neophodnost da farbanja svih vozila u belu boju. Da priča bude još više suluda, nije zamišljeno da samo karoserija bude u toj nijansi, već i svi dekorativni elementi na vozilu, odnosno, sve što se ofarbati može, mora biti belo.

Predsedniku Turkmenistana Gurbanguliju Berdimhamedovu je palo na pamet nešto što je praktično nemoguće izvesti. Zamislite, rešetke hladnjaka, plastična zaštita karoserije, hromirani elementi na karoseriji, i da ne nabrajamo dalje, sve će biti u beloj boji. Zadatak nadzora nad sprovođenjem nove regulative je pao na leđa ministra unutrašnjih poslova čije vam ime zaista neće puno značiti, pa ga ni ne prenosimo.

Tako su svi vozači, već od pre neki dan, to jest od 24. novembra prinuđeni da posete lakirernice kako bi se harmonizovali s novim propisom. U suprtotnom, neće biti stanju da prođu redovan periodični tehnički pregled, što znači da neće moći da registruju svoj automobil.

Policija koja za hleb zarađuje nadzorom saobraćaja u prestonici Ašhabadu, već je krenula s kažnjavanjem “neposlušnih” vozača. Najčešći prekršaji se prema novinskim izveštajima odnosi na plastičnu zaštitu na blatobranima. dok se predviđene kazne kreću od 359 do 382 evra. Međutim, nije jasno da li se nova regulativa primenjuje samo na putničke automobile ili važi i za kamione, gde će eventualna primena ići drastično teže.

Inače, zanimljivo je pomenuti da je već godinama na snazi nepisano pravilo koje zabranjuje uvoz vozila bilo koje druge boje, sem naravno bele, u Turkemenistan. Pomenuti predsednik Gurbanguli Berdimhamedov obožava tu nijansu, što je postala još intenzivnija opsesija nakon što je prestoni grad Ašhabad ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najviše beo grad na svetu, što je ozvaničeno 2013. godine. Zanimljivo je da su skoro sve zgrade u Ašhabatu dekorisane fasadom od belog mermera.

Za kraj da kažemo da Turkmenistanci žive u nekom svom svetu. O zaraženima novim korona virusom se ne izveštava, a koga policija zatekne na ulici s maskom na licu, biva uhapšen na licu mesta.

AutoRepublika

(22902)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

‘ …Ašhabad ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najviše beo grad na svetu, što je ozvaničeno 2013. godine.’

Da li ce nas voljeni predsednik dozvoliti da neki drugi grad bude vise beo-grad nego Beograd, pogotovo posto smo u svemu drugom sve naj? Ostaje da se vidi…

Branko

A šta je sa Biogradom? 😂😂😂

moron

Da je skrivena kamera, pa i „Pomozi Bože“ …

DOLF

Hajde to za boju automobila… meni i ne bi smetalo, ionako se teško odlučujem.
Inače dotični prezidente ima i svoja Univerzalni vojnik, Rambo, Komandos izdanja.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Zvezdan Božinović
DOLF

P.S. E da, njegov orao ima 5 (pet) glava.

D_C

??? WTF??? Njihov beo-grad vise beo nego nas, orao ima 3 glave vise… Nas vodja ce prsnuti od muke!!!

Don

Nemaju maske , ne broje „mrtve“ i prilično su živi…. Kako im to uspijeva?
Lik more bit ekscentričan i postaje jasno kako izgleda nametanje svoje volje i ukusa čitavom narodu, koje će oslobodjenje biti kad predCjednik otegne papke. No , grad u mramoru…biće da stanovnici imaju jako dobar standard, besplatno školstvo,zdravstvo??? Može li jedan članak o tome, da vidimo kako se tamo živi..

Mario

Vjerovatno dobro………ali pricekajmo dok im „demokracija“ iz Amerike stigne

Don

Tu si u pravu, je.o ovog zubara, ko ga metnu za preCjednika, jedva čekamo demoNkraciju, što bi njima bilo bolje neg nama?
Vic a pro po zubara…kad je Fata došla kod zubara, sjela raširila noge. A ovaj veli, gdjo,nisam.ja ginekolog. -jesil ti mom Muji pravio zubalo?, Pita Fata. -jesam, veli zubar. – e,onda ga ti i vadi, reče fata.😂😂😂

Dikh tu kava

Бердимухамедов је за сада бледа сенка Сапармуратова. Видећемо оће ли га препиш.ти у фото-финишу, мада, искрено, Нијазов је врло високе стандарде поставио, то се баш тешко достиже..

Ranko

Ovi su jedino gori od nas

don

nisam znao da imate pozlacene zgrade.

Profesionalac

Kad izaberu budalu za predsjednika, eto sta dobiju!

Don

Narod ne bira nikad ništa, on je zavedena stoka kojom se lako manipulira. PredCjednika im dovedu a pokažu da ga je narod izabrao. Uostalom, vi ste zadnji koji bi se trebali javiti po tom pitanju.

Teča

Izgleda da je ……stan, dijagnoza a ne geografsko odradiste. Zato je i nama dodeljen taj dodatak, Serbistan. Mi uvek izaberemo „pravilan“ uzor.