1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nissan GT-R – kako je sve počelo?
AR pijaca klasika: Nissan GT-R – kako je sve počelo?

AR pijaca klasika: Nissan GT-R – kako je sve počelo?

453
1
Podelite sa prijateljima:

Čak i u današnja vremena kada nam se čini da Nissanu baš ništa ne polazi za rukom, kompanija i dalje ima jedan model kome zavidi ostatak sveta. Sadašnja generacija je predstavljena još pre skoro četrnaest godina, ali se još uvek smatra tehnološkim čudom i može iza sebe da ostavi neke od najpoznatijih četvorotočkaša ikada proizvedenih.

Svet sigurno najviše pamti generacije R33 i R34 iz vremena dok je GT-R još uvek bio konfiguracija modela Skyline dok je danas samostalan. Njegovu ulogu za njegovu popularnost su imali serijali filmova „Fast & Furios“, ali svi znamo da je GT-R bio legenda i pre njih. Možda ne toliko direktno iz fabrike već zahvaljujući svom potencijalu za tjuning.

Današnja pijaca se vraća u prvu generaciju i to onu koja se proizvodila od 1969. do 1972. godine. Možda će vas iznenaditi kada vam kažemo da Skyline zapravo nije bio model Nissana već firme Prince i smatra se prvim japanskim premijum brendom. Prince je pripojen Nissanu 1966. godine i tada se rodila ideja o još moćnijem Skylineu.

Dobio je ime GT-R po rečima „Gran Turismo-Racing“ ili u prevodu „Trkački gran turizmo“. Još jedna zanimljivost na račun prve generacije je ona da se originalno mogao naručiti samo kao limuzina sa četvoro vrata. Trebalo je da prođe više od dve godine pre nego što je japanski gigant u ponudu uvrstio i kupe sa dvoje vrata.

GT-R je pružao 2,0-litarski atmosferski benzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Razvijao je 160 „konja“ i maksimalnih 176 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 8,1 sekundu i dostigne maksimalnu brzinu od 191 km/h.

 

Fabriku je napustilo samo 1.945 primeraka po veoma visokoj ceni od 14.140 dolara ili čak 103.940 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Možda zvuči previše za današnje standarde, ali teško da je postojao neki drugi automobil sa proverenim japanskim kvalitetom, nezavisnim ogibljenjem, disk kočnicama i ostalim trkačkim karakteristikama direktno iz fabrike.

Primerak iz daašnje priče je iz 1971. godine i jedan je od nekih 1.200 jedinica napravljenih u kupe izdanju. Trenutno se nalazi u američkom gradu San Dijego unutar savezne države Kalifornije i prešao je 59 hiljada kilometara.

Automobil je originalno prodat u Japanu i tu je proveo sve do 2015. godine, kada je uvežen „preko bare“. Iako poseduje volan sa desne strane i ne zadovoljava američke standarde o izduvnim gasovima, sasvim je zakonit za uličnu upotrebu pošto se vodi kao klasik. Automobil je inače u originalnom stanju i osim potrošnih materijala baš onakav kakav je napustio farbiku.

Do kraja aukcije je ostalo još dva dana, a trenutno najveća od devet ponuda iznosi 131 hiljadu dolara. Ako pogledamo istorijsku vrednost prve generacije GT-R-a, dolazimo do zaključak da bi konačna prodajna cena mogla da bude dvostruko veća. Šta da kažemo osim, pokojni Pol Voker bi bio ponosan…

Zoran Tomasović

(453)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Fantastičan dizajn meni čak i danas.
Naravno, i sve ostalo, tehnički i u smislu specifiakcija.