1. Home
  2. Istorija
  3. Hyundai – jedna uspešna automobilska priča
Hyundai – jedna uspešna automobilska priča
11

Hyundai – jedna uspešna automobilska priča

2.08K
11
Podelite sa prijateljima:

Hyundai Motor je osnovan 1967. godine, kao ogranak kompanije Hyundai Engineering & Construction, glavnog entiteta u Hyundai grupi. Firma je započela rad sklapajući automobile i kamionete za Ford u sopstvenom pogonu u Ulsanu. Godine 1975., Korejci su proizveli svoj prvi model, Hyundai Pony, nastao iz „pera“ Đorđeta Đuđara, dok je pogonsku tehnologiju obezbedio Mitsubishi Motors. U roku od naredne dve godine, korejski proizvođač je postao 13. po veličini u svetu, s dva odsto tržišnog učešća.

Hyundai Motors – Cortina, 1968.

Za kreiranje novog modela angažovano je pet najboljih automobilskih inženjera iz Velike Britanije, koji su kreirali prvenac, čuveni Hyundai Pony. Nije trebalo da prođe mnogo vremena da ovaj automobil postane bestseler u Južnoj Koreji, sa snažnim adutima u vidu malih gabarita i niske cene. Nakon toga je Pony ušao na kanadsko tržište, te je u roku od devet meseci i u ovoj zemlji postao najprodavaniji model. Do 1985., proizvodnja je probila magičnu brojku od jednog miliona primeraka.

Nakon toga, 1986. godine,  sledi ulazak na tada najveće svetsko automobilsko tržište – američko. U skladu s tim, Hyundai je pripremio novi model prikladnog imena – Excel. I on ubrzo ostvaruje titulu bestselera zbog odličnog odnosa kvaliteta i (niske) cene. U prvoj godini prodaje, plasirano je više od 160.000 jedinica, dok je naredne godine probijena brojka od 260.000 primeraka. Naravno, danas se Hyundai pozicionirao kao jedan od glavnih igrača na u globalnoj  automobilskoj utakmici.

Hyundai Excel – prva generacija

Godine 1988. sledi Sonata. Ovaj model možda nije napravio takav „bum“ u Americi, ali do tada je Hyundai već proizvodio 4.000.000 jedinica godišnje.

Hyundai Sonata (1988.)

Korejska kompanija je prošla kroz proces restruktuiranja, investirajući ogromne sume u kvalitet, dizajn, istraživanje i proces proizvodnje svojih vozila. To ne da se isplatilo, već je pre nekoliko godina, na Salonu automobila u Ženevi, tadašnji šef Volkswagena, zapitao svoju svitu tokom prolaska kroz Hyundaijev štand, zašto se vrata na njihovim modelima ne zatvaraju i otvaraju tako kvalitetno kao na Hyundaiju.

Uskoro je stigao i prvi benzinski motor kao proizvod kuće, i to sa sopstvenim menjačem. Kompanija je započela pružanje desetogodišnje garancije za sve automobile koje je prodavala u SAD (ili 160.000 pređenih kilometara), po čemu je postala poznata na globalnom planu. Ovo je u velikoj meri unapredilo imidž marke i privuklo brojne kupce, koji su svoje interesovanje s nekih drugih brendova prebacili na Hyundai.

Uspesi su nastavili da se ređaju s lansiranjima Elantre, Tucsona, Santa Fea i Genesisa. Tokom tog perioda, korejska marka je dobila veliki broj priznanja, koja su se mahom odnosila na izdržljivost i trajnost njenih automobila, kao i na sve prioritetniju efikasnost.

Do 1995., Hyundai je prodajnu mrežu proširio na Australiju, Novi Zeland, Egipat i Japan, gde su plasirani modeli specifični za dotična tržišta, u zavisnosti s potrebama i zahtevima kupaca.

Do novog poglavlja dolazi 1998., kada Hyundai otkupljuje 51 odsto Kia Motorsa, koji je tada bio drugi po veličini proizvođač automobila u Južnoj Koreji. Do 2000., firma je imala proizvodne pogone u Indiji, Kini, Pakistanu, Turskoj i Češkoj Republici.

Kompanija je 2004. generisala 56 milijardi dolara prihoda, uz prodaju više od 2.500.000 vozila. Do 2011., Hyundai je ostvario plasman od više od 4,04 miliona automobila, što ga je učinilo četvrtim po veličini proizvođačem automobila na svetu, iza General Motorsa, Volkswagena i Toyote.

Zatim dolazi 2012. godina, kada Hyundai prodaje 4,5 miliona vozila širom sveta i zajedno s Kijom ostvaruje ukupan plasman koji prebacuje 7 miliona jedinica. Od 2013., Hyundai proizvodi više od 3.000.000 vozila godišnje u svojim fabrikama širom sveta. Prihodi su povećani na preko 82 milijarde dolara, dok je broj zaposlenih porastao na gotovo 75.000.

Od opreznih početaka, Hyundai je došao do pozicije jednog od najcenjenijih velikoserijskih proizvođača automobila na svetu, s tim što je, rekli bismo, sličnu strategiju primenio i na premijum segment. Model Genesis je iznedrio zasebnu marku, koja je u međuvremenu pokazala da može da se nosi s takvim imenima kao što su Audi, BMW i Mercedes-Benz, a čak je na listi pouzdanosti renomiranog J.D. Powera došla do prvog mesta ove godine, nadmašivši čak i jedan Lexus.

Genesis G70

Hyundai u Evropi

Korejska marka je na tlo Starog kontinenta sa svojim automobilima pristigla po prvi put 1978., a „kec u rukavu“ je bio već spomenuti Pony. Verzija s volanom s desne strane je lansirana na britansko tržište 1982. a do 1984., Hyundai je lansirao drugi model u Evropi – Stellar, veliki porodični sedan sa zadnjim pogonom, baziran na šasiji Ford Cortine. Do 1990., s prodajom koja je konstatno rasla, Hyundai je na evropskom tržištu imao četiri modela, lansiravši u međuvremenu perjanicu Sonatu i sportski model Scoupe.

Hyundai Stellar

Modeli iz osamdesetih su tokom naredne dekade zamenjeni odgovarajućim naslednicima, s tim što je Hyundai Coupe 1996. naišao na velike pohvale od strane evropskih automobilskih medija.

S rastućom potražnjom za monovolumenima i SUV/krosoverima s prelaskom u 21. vek, Hyundai je ušao na nova, rastuća tržišta. Do 2018., u Evropi je u ponudi imao portfolio sastavljen od devet putničkih vozila, gde su neki imali dve ili više karoserijskih varijanti, kao i dva komercijalna vozila.

Korejska marka je poseban uspeh ostvarila na britanskom tržištu, gde je inauguraciju imala 1982. Milioniti model u ovoj zemlji je prodat 2015., da bi vrhunac prodaje bio zabeležen 2017. – 93.000 automobila.

Hyundai Motor Europe je u potpunom vlasništvu Hyundai Motor Company. Sedište ogranka je u Riselshajmu, dok je istraživačko-razvojni centar lociran u Frankfurtu. Što se proizvodnih pogona tiče, njih je tri na Starom kontinentu: u Nošovicama u Češkoj Republici, Sankt Peterburgu u Rusiji, uz jedan u Turskoj. Slogan korejske marke za Evropu je bio: „Novo razmišljanje, nove mogućnosti“ (New Thinking, New Possibilities“), da bi danas bio promenjen u skladu s duhom vremena: „Napredak za čovečanstvo“ („Progress for Humanity with Zero Emission Mobility“).

Ono što takođe krasi korejskog proizvođača je da sjajno uči na svojim greškama i propustima, kao i da osluškuje ono što kupci imaju da kažu, tako da iz generacije u generaciju dobijamo kvalitativno izraženije skokove u odnosu na konkurenciju. Sasvim smo sigurni da će se taj trend nastaviti.

Hyundai Prophecy koncept

Pavle Barta

AutoRepublika

(2084)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Imao sam dva Accenta (1999. oko 14000 DEM i 2006. 9000 EUR) i bio prezadovoljan. Jedan je poklonjen na 210.000 km drugi na 180,000 km. Set kvačila menjan na 130.000 km, amortizeri na 140.000 km, zupčasti kaiš na svakih 75.000 km. Jedini nepredviđen kvar je bio na 68.000 km termostat, i to je sve. Ipak, niko nije iskazao ni želju da popriča o njima kada su bili oglašeni, a kamoli da pregovara o kupoprodajnoj ceni. Bili su najjeftiniji na tržištu, i vršili su posao veći nego što su koštali. Ti automobili su bili sve ono što današnji nisu, tj danas… Pročitaj više »

Lala

Komšin Hunjadi gazi 150.000, šfrafcigera još vido nije.

TNT

A novog ulja i filtera?

Lola

Redovan servis i nič više.
Motor 1.6atm.

Yankee

Prosle sedmice sam vozio novu Elantru. Mislim da je kao auto jedan od boljih u klasi. Samo nisam siguran kakva je pouzdanost na duzi period …

Zvezdan Božinović

Ide premijera za koji dan 🙂

kola

kod moga komšije proso se motor na hundajiu benzicu pa su kupili polovan. nije imalo nista ispravno stigli klipovi u ventile a menjali kjis svake 3 godine

Neša SP

Pršete neke nebuloze, rekla – kazala. Ne znate ni o kom se modelu radi. Ni pređenenu kilometražu, ni da li su servisi rađeni u ovlašćenom servisu… Proverite bolje da se nije komšinici nešto „prosulo“

kola

model je kija rijo benzinac karavan cisto djubre

Pera Detlic

Taj Rio model je imao i kolega. Vise je bio kod majstora nego kod njega.
Na kraju mu je uradio generalnu i posle par meseci ga prodao.

Vuk

Tri godine imam Hyundai Santa Fe 2003
2.0 crdi i prezadovoljan sam…