1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors, Ford, Toyota i Stellantis žele nastavak državnih subvencija
General Motors, Ford, Toyota i Stellantis žele nastavak državnih subvencija
1

General Motors, Ford, Toyota i Stellantis žele nastavak državnih subvencija

705
1
Podelite sa prijateljima:

Jedna od glavnih kritika na račun elekričnih automobila, osim naravno one činjenice da nemaju dovoljno autonomiju i da ne mogu da se napune za par minuta kao što je slučaj sa vozilima pokretanim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, je naravno cena. Često se za nabavku električnih automobila nameće potreba za posedovanjem (pre)velikih premijum suma, a koje prosečan građanin još uvek nije u stanju da poseduje i upotrebi za te namene.

Postojali su neki napori da se ponudi pristupačan automobil na struju, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama gde možete kupiti Nissan Leaf i Chevrolet Bolt za tek nešto više novca nego što se traži za tradicionalnu Hondu Civic, ali postoji jedna velika „caka“ u celoj priči.

Naime, oni su pristupačni samo zahvaljujući državnoj subvenciji u iznosu od 7,5 hiljada američkih dolara. To ne znači da kupac automatski dobija takav popust pri kupovini električnog vozila, već da su u stanju da odbiju sumu od 7.500 „zelembaća“ od prihoda na kraju godine kada Amerikanci tradicionalno obračunavaju godišnji porez.

Država je do sada pokrivala takav trošak samo na prvih 200 hiljada vozila svake kompanije. General Motors i Tesla su ga odavno „ispucali“, Ford je trenutno na cifri od 160 hiljada vozila, a i Toyota nam kaže da neće biti potrebno dugo vremena da pređe magičnu granicu.

Kolege sa sajta Automotive News pišu da su spomenuti proizvođači, zajedno sa Stellantisom, zatražili od američke vlade da nastavi sa subvencijama bez obzira na broj proizvedenih vozila, barem do onog momenta kada automobilski giganti pronađu način prema kojem bi automobili na struju jednako koštali kao i oni sa SUS motorima.

Navode da je razlog čisto finansijske prirode, pa tako električni automobili imaju daleko veće troškove proizvodnje i da je njihova dosadašnja investicija iznosila čak 170 milijardi američkih dolara. Troškovi su bili i još veći tokom prethodnih godina, sve zbog nedostatka kompjuterskih čipova i generalno usled problema u organizaciji lanaca nabavke.

Predsednik Amerike, Džo Bajden je tokom poslednjeg izbornog ciklusa pričao kako želi videti Sjedinjene Američke Države bez zavisnosti od nafte inostranog porekla, ali se sa njim ne slažu mnogi političari. Neki od njih kažu da je lista ponuđača električnih modela jako dugačka i da nema potrebe nuditi državne podsticaje. S druge strane, spomenuti Bajden je pre nekog vremena izjavio kako bi podigao iznose subvencije na još viši nivo, i to na 12,5 hiljada najmanjih zelenih novčanica.


Možda jedino iznenađenje u celoj priči je ono da je spomenuto pismo potpisao Stellantis, iako praktično i ne prodaje električne i plug-in hibride. Njegova pozicija sa subvencijama nije ugrožena, ali Nissanova jeste pošto je japanski gigant do sada isporučio oko 190 hiljada jedinica svog modela zvanog Leaf.

Bilo kako bilo, Automotive News smatra da odluka neće biti donešena do narednih državnih izbora, posle čega ćemo saznati da li će se republikanac ili demokrata useliti u Belu kuću. Za sada su demokrate nešto više naklonjene ideji da pristupe produžetku politike sa subvencijom, ali na izbore moramo da čekamo sve do kraja naredne godine.

AutoRepublika

(705)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Ja sam protivnik subvencija. Neka kosta koliko kosta, a trziste ce regulisati cenu kroz potraznju i ponudu.

moron, je nekom prilikom primetio da je nasa Toyota odmah podigla cenu EVa za 2000 eur, kolika je bila i subvencija drzave.

U svakom slucaju, novac je iz budzeta, a budzet se puni od svih nas.