1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche se s vlastima nagodio da plati kako se ne bi istraživalo njegovo „poštenje“
Porsche se s vlastima nagodio da plati kako se ne bi istraživalo njegovo „poštenje“
2

Porsche se s vlastima nagodio da plati kako se ne bi istraživalo njegovo „poštenje“

1.91K
2
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen i njegova poslovna jedinica zvana Porsche pristali su na nagodbu vrednu najmanje osamdeset miliona američkih dolara kako bi rešili tvrdnje da je lažirao podatke o emisiji i potrošnji goriva za 500 hiljada vozila marke Porsche u Sjedinjenim Državama, pokazuju sudski dokumenti.

Sporazum o vansudskom poravnanju, podnet američkom Okružnom sudu u San Francisku, mora odobriti savezni sudija i tiče se vozila proizvedenih od 2005. do 2020. godine nakon što su vlasnici optužili proizvođača automobila da je menjao fizičke parametre pri testiranju vozila što je uticalo na rezultate emisije i potrošnju goriva.

Vlasnici tih automobila dobiće isplate od 250 do 1.109 američkih dolara po vozilu, dok se u Volkswagenu nisu oglašavali odmah povodom toga.

Ispitivanje Volkswagenovih vozila je postalo česta pojava nakon što je nemački proizvođač automobila 2015. otkrio da je koristio sofisticirani softver da bi izigrao emisione propise u skoro jedanaest miliona dizel vozila širom sveta. VW se tada nagodio sa američkim sudskim vlastima za više od 20 milijardi američkih dolara. Proizvođač automobila se izjasnio krivim 2017. godine za prevaru, ometanje pravde i falsifikovanje izjava.

Advokati oštećenih vlasnika rekli su da je proizvođač automobila fizički izmenio hardver – zupčanike koji povezuju pogonsko vratilo i zadnju osovinu – i manipulisao softverom za testiranje vozila. Testna vozila su emitovala manje polutanata i bila su efikasnija u potrošnji goriva od proizvodnih vozila koja su potrošači kupili ili iznajmili.

Dokumenti kažu da je testiranje pokazalo da je potrošnja goriva u realnom životu, odnosnou u svakodnevnoj eksploataciji možda bila viša nego što je navedeno na etiketama vozila.

VW će takođe platiti 250 američkih dolara vlasnicima vozila sa režimom vožnje „Sport+“ koji su premašili emisione granice  kada se voze u toj postavci. Oni će primiti uplatu kada završe ažuriranja softvera za popravku usklađenih sa emisijom koja će smanjiti emisiju izduvnih gasova vozila.

Tužbe su pokrenute nakon što je uzbunjivač u Porschu prijavio postojanje najmanje jedne sumnjive naprave u određenim benzinskim vozilima putem internog sistema izveštavanja, što je navelo Porsche da prijavi ove nalaze nemačkim i američkim regulatorima, navodi se u tužbi.

AutoRepublika

(1913)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Dogovor kuću gradi 😊

Vazda slušam kako smo mi, srbi, turci i ostali najgori po poštenju, a sa druge strane, možemo da učimo od Nemaca…

moron

Nešto mi sitan iznos dogovorenog obeštećenja po jednom vlasniku. Kako je krenulo sa rastom cena energeneta, dok do te isplate dodje, za 250 dolara u Americi jedva da ćeš moći da natočiš jedan rezervoar Porsche-a.

A, znači, menjali su i finalni prenos za potrebe testiranja? Ili su ugradjivali neki „Overdrive“. Nemački inženjering je ipak neprevazidjen 🙂