1. Home
  2. Vesti
  3. Opel Corsa je pred nama
Opel Corsa je pred nama
3

Opel Corsa je pred nama

3.27K
3
Podelite sa prijateljima:

PSA grupa je upravo premijerno prikazala novu generaciju gradskog mališana sa oznakama Opela. Nakon što je svetu prestavljen Peugeot 208, sada je i sa nove Corse skinut veo, a uprkos jedinstvenom izgledu koji karakteriše vozila marke Opel, ovde se radi o automobilu francuskog proizvođača, od glave do pete.

Nakon decenija koje je Opel proveo pod kontroloma američkog koncerna General Motors, ovo je prva Corsa iz sledećeg doba. Kao što smo na početku naglasili, familijarne veze sa ostalim modelima iz PSA grupe su očigledne. Corsa koristi novu CMP arhitekturu na kojoj počiva i nedavno prikazani Peugeot 208.

Paleta motora je takođe preuzeta iz malenog Peugeota, pa će tako za pogon Corse biti zadužen trocilindarski benzinski agregat 1.2 PureTech sa tri nivoa izlazne snage, počev od 75 „konja“, kao i dizel motor zapremine 1,5 litara. Konstruktori Corse su obećali da će masa ulaznog modela biti zadržana ispod jedne tone, odnosno da će iznositi 980 kilograma, što je za više od 100 kilograma uštede na masi u odnosu na prethodnika.

Corsa je u novoj generaciji za 4 centimetara duža (4.060 milimetara) i za 1,8 centimetar šira (1.728 milimetra). Zato je u novoj iteraciji novajlija niži za oko 5 centimetara pa je visina ograničena na 1.430 milimetara.

Postavka instrumentacije ispred vozača je posve klasična a doza opreza koju su iskazali dizajneri u želji da ne razočaraju nikog, posebno je očigledna. Centralno postavljen ekran osetljiv na dodir leži po horizontali a njegova upotreba će iziskivati od vozača da skloni pogled sa druma, pre svega zato što je pozicioniran nešto niže, što je prilično različita postavka u odnosu na novi 208.

Nova Corsa će biti ponuđena kupcima jedino u verziji sa pet vrata, baš kao i većina rivalskih modela, a međuosovinski razmak je uvećen za 2,8 centimetra, zahvaljujući čemu sada iznosi 2,54 metra. Zapremina prtljažnika je takođe porasla, a sada iznosi 309 litara, što je za 24 litra više nego kod prethodnika.

Javna prezentacija nove Corse će biti održana na Salonu automobila u Frankfurtu ove jeseni, a nakon predstavljanja ovog novajlije, sledeći Opel na listi će biti nova Mokka X sa debijem zakazanim za sledeću godinu. Počivaće na istoj platformi kao i Corsa, a proizvodiće se u francuskim pogonima u Poiziju.

AutoRepublika

(3274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Razmisljam ,ode brzo Korsa E u ropotarnicu istorije,ali kada se zna da je zaista bila zastarela platforma razvijena jos 2002…Primenjena je doduse prvi put 2005 (Grande punto i sl.god.Corsa)medjutim dug je to period.Fiat jos verovatno zbog nedostatka novca raubuje tu tehnologiju ali se oseca teret vremena.

moron

Meni izgleda prelepo. Doduše, ovo je top verzija. Šteta što su joj smanjili visinu (na samo 143 cm). To je garant teskobe i/ili neprijatnosti. Mene „jarić“ zato oduševljava (sadašnji je 151 cm), jer je veoma prijeteljski raspoložen prema visokim ljudima ( i/ili ljudima „degeneričnih proporcija“ ). Kada kola „sniziš“ na 143, ako hoćeš da ima visine za glave veoma visokih ljudi, to znači da se „sedi na podu“ (kao u novoj mazdi 3, što baš i nije prijatno ni za sedenje, a ni za ulazak i izlazak). Ako „ne sediš na podu“ u kolima te visine, onda veoma visoki ljudi… Pročitaj više »

Zoca

Sediste kazu snizili za oko 28 mm.Za glavu vise simbolicnih 3mm .Ima testova maskiranih primeraka odatle sam video.Dodaju bice cenom povoljnija od 208-ice.