1. Home
  2. Vesti
  3. Prognoze: Volkswagen će nadskočiti Teslu po obimu prodaje za godinu i po
Prognoze: Volkswagen će nadskočiti Teslu po obimu prodaje za godinu i po
0

Prognoze: Volkswagen će nadskočiti Teslu po obimu prodaje za godinu i po

240
0
Podelite sa prijateljima:

Postoji novi izveštaj istraživačke kompanije Bloomberg Intelligence i u njemu se iznosi predviđanje da će doći do velike rokade na vrhu piramide proizvođača električnih vozila. To sugeriše da aktuelni globalni lider Tesla neće dugo zadržati svoju krunu i da će ga VW prestići za oko osamnaest meseci.

U izveštaju se ukazuje na činjenicu da Volkswagen grupa već prodaje više električnih automobila u Evropi (310 hiljada prodatih vozila 2021. naspram Teslinih 170 hiljada, iako je ovo drugo nezvanična cifra koju objavljuje kuća Jato Dynamics), a prošle godine je zabeležila udvostručenje broja prodatih električnih vozila u poređenju sa 2020. godinom.

Prisustvo Volkswagenovih električnih vozila u SAD-u je i dalje relativno malo, iako je 37,2 hiljade vozila prodato u 2021. godini (što je utrostručenje obima plasmana u odnosu na godinu pre), ali proizvođač planira da postane popularniji i preko bare.

Dokaz da su Volkswagenovi „električari“ zaista veoma traženi je činjenica da je većina modela rasprodata za 2022. godinu, iako je to delimično moguće i zbog produženja rokova isporuke uzrokovanih mnogim krizama koje trenutno pogađaju svet i celu automobilsku industriju.

Tesla je takođe objavila rekordne rezultate prodaje za prošlu godinu, uspevši da proda impresivnih 936.222 električna automobila širom sveta. Ovo je podiglo proizvođača električnih vozila na listi Fortune 500 za 35 mesta zahvaljujući godišnjim prihodima od 50 milijardi američkih dolara.

Izveštaj uključuje predviđanja istraživača u pogledu toga da će globalni tržišni udeo električnih vozila porasti na 15% do 2025. godine dok je za prošlu godinu zabeleženo 6%. Kina i Evropa će najviše biti zaslužne za ovo povećanje, kao i SAD, ali u manjoj meri, jer se samo očekuje da će dostići 6% prodajnog miksa EV do sredine decenije.

Na trećem mestu po prodaji električnih vozila u 2025. Bloomberg vidi BYD, trenutnog kineskog lidera. Zanimljivo je da se predviđa da će BYD biti u stanju da zadrži svoje lokalno vođstvo, ali će ga pomno pratiti Changan, a zatim Geely. Veoma oštru konkurenciju će pružiti Dongfeng, kao i dva velika startupa osnovana s ciljem razvoja električnih vozila, a poreklom iz Kine. To su marke Nio i Xpeng.

U Fordovom slučaju, istraživači u izveštaju predstavljaju optimističan pogled koji ukazuje na očekivani uspeh baterijskog pikap kamioneta po imenu F-150 Lightning, koji se smatra prvim važnim električnim modelom jednog od najstarijih proizvođača automobila, i onim koji će zaista pomoći u prihvatanju električnih vozila u SAD-u. Do sada je uglavnom Tesla dominirala američkim tržištem, ali će njena pozicija lidera početi da se dovodi u pitanje sve više od strane tradicionalnih proizvođača automobila, posebno nakon 2025. ili 2026. godine.

Ceo izveštaj organizacije Bloomberg Intelligence dostupan je za besplatno preuzimanje i sadrži 33 stranice prepune informacija, iako ovu vrstu podataka uvek treba da primate sa rezervom jer ona zapravo ne uzima u obzir neočekivane poremećaje ili proboje, tako da je to samo gruba procena zasnovana na prošlim, istorijskim brojevima i sadašnjim trendovima.

AutoRepublika

(240)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments