1. Home
  2. Vesti
  3. Italijani napadaju premijum B segment
Italijani napadaju premijum B segment
2

Italijani napadaju premijum B segment

458
2
Podelite sa prijateljima:

Posle najava da će Audi i zvanično napustiti subkompaktnu klasu automobila, izgledno je da će Stellantisovi premijum brendovi ubrzati trud na stvaranju svojih modela u ovom segmentu.

Lancia i Alfa Romeo imaju različitu prošlost kada je reč o B segmentu, odnosno o malim gradskim automobilima. Lancia je preživela zahvaljujući uspehu modela Ypsilon, koji na matičnom tržištu uprkos poznim godinama i dalje “ide kao alva”.

Alfa je imala manje sreće sa modelom MiTo, koji nije uspeo da se nametne široj populaciji van Apeninskog poluostrva. Za deset godina proizvodnje do vlasnika je stiglo manje od 293.500 automobila.

Ono što je već poznato jeste da će oba pomenuta brenda za svoje predstavnike u B segmentu iskoristiti tehnologiju koja stiže iz bivše PSA grupe. Znamo da će Lancia i Alfa imati krosovere u ovoj tržišnoj niši, dok će prvi sigurno dobiti i hečbek model, mada se za Alfu i dalje ne zna…

Ipak, čitajući izneđu redova nedavne izjave Žana-Filipa Imparata, izvršnog direktora brenda iz Milana, da im je neophodno da imaju modele “za široke narodne mase”, čini se da je povratak u rejon subkompaktnih hečbekova neminovan.

Uz već dostupnu CMP platformu i agregate 1,2 PureTech i 1,5 BlueHDi, Alfin i Lancijin proizvod biće u vrlo bliskom srodstvu sa Peugeotom 208 koji ove godine pretenduje na titulu evropskog bestselera. Osim toga, sigurno je da bi dobili i potpuno električna izdanja, što bi bio potez kojim bi se pokrile dve klase sa jednim modelom.

Da na Starom kontinentu postoji apetit za skupljim vozilima u B segmentu pokazao je uspeh upravo Peugeota 208, kod kojeg najviši trimovi imaju paprenu cenu. No, činjenica je da je “lavić” i opravdava nesvakidašnji dizajnom i vrlo dobrom završnom obradom.

Isto se može kazati i za Audijevog mališana, koji je tokom dosadašnje desetogodišnje karijere u Evropi stigao do skoro milion registracija! Vrlo interesantno je da je A1 poprilično popularan upravo u Italiji, što govori da tamošnji potrošači posebno cene vozila iz ove klase.

Automobilski novinari iz Francuske i Italije veruju da će pragmatični Karlos Tavareš insistirati da se ubrza sa radom na stvaranju Lancijinog i Alfinog subkompaktnog modela. Setite se samo da je Opel uz dostupnu PSA tehnologiju završio razvoj nove Corse za manje od dve godine, tako nešto bi lako moglo i da se odigra u Italiji.

AutoRepublika 

(458)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
antisuvista

Tu i tamo A1 je uslovno mogao da se nazove premijum segment, a sad kad je ukinut, to vise ne postoji. Tako da napadaju prazninu, sto moze da bude dobra sansa, mada kad pogledam kako danas sve postaje SUV jer je navodno veca potraznja za istima, nisam siguran u uspeh.

Iznogud

Drž’te gaće…