1. Home
  2. Vesti
  3. Da li „muscle cars“ iz mračnog perioda dobijaju na cenama?
Da li „muscle cars“ iz mračnog perioda dobijaju na cenama?
0

Da li „muscle cars“ iz mračnog perioda dobijaju na cenama?

300
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci bi najradije zaboravili na period od sredine 1970-ih pa sve do 20-ak godina kasnije. Posle slavnih vremena iz 1960-ih godina, kada su fabrike napustili neki od najlegendarnijih automobila iz ove države i svi se takmičili ko će pružiti više „konja“, usledio je period kada su emisije izduvnih gasova i bezbednosne mere postali ključni neprijatelji.

Tek sredinom 1990-ih godina stižu novi modeli kao što su Ford Mustang Cobra, Chevrolet Camaro SS i Pontiac Trans Am i vraćaju „Jenkije“ na puteve stare slave. Znajući sve to, niko verovatno nije iznenađen što njihove cene kao klasika nisu ni približno visoke kao kod onih iz 1960-ih godina. Ali da li se situacija polako menja?

Već nekoliko godina je gotovo nemoguće pronaći solidno očuvan Ford Mustang GT ili Chevrolet Camaro IROC-Z za manje od 10.000 američkih dolara, što je za navedeni period više nego solidna cifra. Ali, sada je još jedan automobil napisao istoriju i po prvi put stavio „muscle cars“ iz mračnog perioda, u sam rang sa svojim precima.


Na ovogodišnjoj Barrett-Jackson aukciji, koja se svake godine održava u američkoj saveznoj državi Arizoni, Ford Mustang Cobra R iz 1993. godine je dostigao cifru od čak 132.000 dolara.

Zašto toliko mnogo? Pa za početak, reč je o izuzetno retkom automobilu. Spomenute 1993. godine treća generacija se nalazila u poslednjoj godini proizvodnje kada su debitovali potpuno novi Chevrolet Camaro i Pontiac Firebird. Ford je morao da pronađe način kako da privuče pažnju pa je predstavio specijalnu Cobra R verziju.

Ona je zadržala 5,0-litarski V8 agregat sa standardnog Mustanga GT, a pored 235 konjskih snaga (za 10 „konja“ više nego Mustang GT) tu je bio i petostepeni manuelni menjač, veći kočni diskovi i modifikovano ogibljenje.

Ford je proizveo samo 107 jedinica što znači da su šanse veće da ćete videti novi Ford GT na ulici nego Cobru R. Model sa aukcije je ukupno 11. proizvodeni, a prešao je svega 500 milja (800 kilometara). Pre nedavne prodaje je imao samo dva vlasnika i to zvanični salon u saveznoj državi Konektikat, gde je originalno prodat, kao i Jerry Classic Mustangs muzej u saveznoj državi Alabami.

Zanimljivo je da nikada nije video vodu već je samo poliran nekoliko puta. Ford će još dva puta ponuditi Cobru R i to 1995. i 2000. godine.
Na kraju dana se pitamo da li će svaki „Fox“ (nadimak po platformi od 1979.-1993. godine) Mustang iznenada dobiti na ceni? Odgovor je teško pružiti, ali kako modeli iz 1960-ih postaju sve ređi tako se kolekcionari okreću nečemu šta nikada ranije nisu ni primećivali. Upravo bi Fox mogao da bude sledeći popularni model.

AutoRepublika

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments