1. Home
  2. Vesti
  3. Šta znamo o baterijskom krosoveru zvanom Honda Prologue (2024.)
Šta znamo o baterijskom krosoveru zvanom Honda Prologue (2024.)
4

Šta znamo o baterijskom krosoveru zvanom Honda Prologue (2024.)

177
4
Podelite sa prijateljima:

Možda se čini da je zakasnila na žurku, ali poznavaocima pre deluje da Honda u pravo vreme sve karte polaže na električna vozila s baterijama, počevši sa predstojećim SUV-om pod nazivom Prologue. Naravno, bilo je i drugih pokušaja delimične elektrifikacije s hibridnim modelom Insight i modelom Clarity, koji je s pogonom na vodonične gorivne ćelije, ali nijedan od njih nije bio prodajni uspeh. Dodatno, potpuno električna Honda e nije dostupna u Sjedinjenim Državama.

Dakle, šta se zna o modelu Prologue do sada? Japanska firma je već izbacila crtež koji prikazuje krosover baziran na platformi GM Ultium. Taj crtež je u naslovnom prozorčetu, dok neposredno ispod možete videti i ono što silazi s traka montiranih u okviru pomenute arhitekture američkog diva General Motorsa. Što se tiče svega ostalog predlažemo da nastavite s čitanjem.

Sudeći po skici, Prologue izgleda kao dobro dizajnirano parče lima, ali to je skoro uvek tako s prototipovima, pa se neretko desi da serijska verzija izgubi mnogo toga što je prikazano i ugrađeno na konceptnom modelu. Osim toga, veći deo stila crteža tizera će ostati netaknut. Prednja strana ima sjajnu crnu ploču okruženu parom tankih matričnih LED farova, a trapezoidna donja rešetka (za hlađenje baterije) dodaje stepen vizuelne agresije.

Pored isklesane haube i naglašenog vetrobranskog stakla, jaka linija bokova poboljšava osvežavajuću estetiku bez nereda. Pozadi, vrata prtljažnika su uokvirena parom LED zadnjih svetala koja se uredno spuštaju nadole pre nego što se horizontalno rasplamsaju.

Iako Honda tek treba da ponudi nekakve detalje o unutrašnjosti, odisaće jasnom snagom proizvođača automobila u kvalitetu izrade i fleksibilnosti enterijera (nadamo se da će se pojaviti Hondina pametna magična sedišta). Treba očekivati impresivan nivo prostora kao nusproizvod električne arhitekture.

Prologue će se oslanjati na najnoviju tehnologiju koja doprinosi udobnosti vozača, a očekuje se i tehnologija koja implemntaciju doživljava u savremenim multimedijalnim sadržajima, iako će većina njih biti rebrendirani proizvodi General Motorsa, a Honda će dodati i neke od svojih karakteristika. Deo te nove tehnologije će uključivati potpuno digitalnu instrument tablu, usluge konektivnosti, softver koji se može bežično ažurirati, a tu su i bežično punjenje i isto takve funkcije zvane Apple CarPlay i Android Auto.

General Motors i Honda su strateški partneri stoga i ne čudi što platformu GM Ultium koristi i japanski proizvođač. Različite verzije platforme već služe pod limom Chevroleta Silverada EV, GMC Hummera EV-a i Cadillaca Lyriqa. Iako Honda nije ulazila u detalje, veruje se da je Prologue krosover srednje veličine sličan onom koji se zove Cadillac Lyriq (dolazi na tržište 2023. godine) s kojim može da deli svoju platformu BEV3, iako to nije posebno potvrđeno.

Koristeći Lyriq kao primer, mogli bismo očekivati da Prologue ima litijum-jonsku ćelijsku bateriju od 100 kWh sa dometom od preko 483 kilometara. Trakcija bi potencijalno trebalo da bude u dve vrste, i to na osnovnom modelu sa jednim motorom sa pogonom na zadnje točkove i snažnijoj postavci sa dva motora za verziju sa pogonom na sve točkove, ali neće deliti iste nivoe performansi sa vrhunskim Lyriqom koji je dostupan u varijantama od 340 konjskih snaga i preko 490 „konja“.

Brzo punjenje jednosmernom strujom (DC brzo punjenje) snage od 190 kW omogućilo bi vozačima da otprilike dodaju 120 kilometara dometa za svakih 10 minuta punjenja.

Prologue će se direktno ili indirektno (uglavnom u zavisnosti od cene i veličine) nadmetati sa sve većim brojem električnih SUV vozila, počev od budućih modela srednje veličine, kao što su Hyundai Ioniq 7 (vizuelno nagađanje vidite ispod ovog pasusa) i Kia EV9 pa sve do krosovera koji su i danas na tržištu kao što su Nissan Ariya, Hiundai Ioniq 5, Kia EV6, Ford Mustang Mach-E i Genesis GV60.

Vrlo je verovatno da ćemo u narednoj godini videti konceptni model, ili ono što Honda voli da zove prototipom, a finalni serijski model će uslediti ubrzo nakon toga. Proizvođač je projektovao da s prodajom započne već početkom 2024. godine.

Honda očekuje da će prodati oko 60 hiljada jedinica Prologuea već tokom prve godine, i da će dodatno povećati taj broj na najmanje 70 hiljada komada u 2025. godini. Prologue će se proizvoditi u jednoj od General Motorsovih fabrika izgrađenoj u američkoj saveznoj državi Mičigenu, i iznedriće luksuzniju verziju Acura koja će se kasnije možda nazivati ADX.

AutoRepublika

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
'79 DeVille

Znamo da je ruzan kao i svaka durga Honda. Takmici se sa Toyotom za titulu najruznijeg… Sa sada je mrtva trka.

TheStig

A americki proizvođači odišu gracioznošću i ljepotom inače 😀

'79 DeVille

Some do.

moron

„Brzo punjenje“ na punjaču do 190 kW?
Zar bas brzo nije na 350 kW?