1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeot se preznojava u pokušaju da u narednih par godina predstavi sedan na temelju Inceptiona
Peugeot se preznojava u pokušaju da u narednih par godina predstavi sedan na temelju Inceptiona
7

Peugeot se preznojava u pokušaju da u narednih par godina predstavi sedan na temelju Inceptiona

1.24K
7
Podelite sa prijateljima:

Prema onome što se da zaključiti iz pisanija francuskih medija, Peugeot je u procesu razvoja nove električne limuzine koja bi trebalo da bude bazirana na konceptnom vozilu po imenu Inception. Ovaj model je je predstavljen početkom 2023. godine.

Ideja je da nova, električna verzija Peugeota 508, nakon što izdanak aktuelne generacije bude povučen iz automobilskih kataloga lavića, stigne s namerom da elektrifikuje segment velikih limuzina s dometom koji ne odudara značajno od 700 kilometara, što bi bilo lako moguće na srednjoj po veličini platformi grupe Stellantis. Ista se prepoznaje po skraćenici STLA.

Očekivanja idu u smeru epiloga u kom bi francuski Peugeot, najkasnije do kraja ove decenije, aktuelnoj paleti proizvoda koje nudi dodao i veliku limuzinu sa stopostotnim električnim pogonom, čime će označiti kraj četvorotočkaša s amblemom kralja životinja u ovoj automobilskoj klasi, a koji bi bili pokretani zahvaljujući radu motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Navodi se da će vozilo, koje će biti duže od 4,80 metara, posedovati kapacitet trakcione baterije koji će se kretati u intervalu od (svakako bogatih) 87 do 104 kilovat sati. Matematika kaže da je to dovoljno struje za autonomiju od oko 700 kilometara, u zavisnosti od konkretne varijante modela. Peugeotova matična kompanija Stellantis procenjuje potrošnju električnih automobila na novoj platformi na nešto ispod 14 kWh na 100 km u najboljem slučaju, što se može shvatiti kao ekstremno optimistična vizija.

Električni automobili zasnovani na arhitekturi STLA Medium će se naći u prodaji širom sveta i biće dostupni sa pogonom na prednje ili na sve točkove. Performanse modela bi trebalo da budu utemeljene na onome što može da obezbedi pogonski sklop snage između 160 i 285 kW, što bi dobro odgovaralo modelu po imenu e-508.

Ovde nije loše podsetiti da su aktuelni i uporedivi modeli francuskog brenda zasnovani na arhitekturi CMP2, a koja trenutno nudi vatrenu moć od samo 115 kW, kao i srazmerno skromniji domet od dobrih 400 kilometara s trakcionom baterijom od 54 kWh.

AutoRepublika

(1241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Peugeot se preznojava…“ – Da li to znaci da imaju probleme u razvoju? Iz teksta se to ne vidi. Jos jednom sam pogledao dizajn studiju Inception – ima tu dosta interesantnih resenja koja bi mogla da se primene u seriji. Samo da se oslobode ostrih ivica!

S mile

Ma kaki sedan, samo XXL SUV…
Imaju toliko SUVova u manjim klasama, da im nedostaje samo XXL SUV…

ma koliko bio ciničan, obrni okreni, više bi se prodavao veliki SUV, od nekog sedana, koji ima nisku liniju krova i na danjoj klupi ne može da sedne MRN ko čovek 😁

Renault Terminator🇷🇺Z

Vraćaju sedan,to pozdravljam,ono što mislim da je promašaj je pogon na struju.Takav auto će imati manju prodaju od aktuelnog 508 koji takođe nije briljirao na tom polju a mišljenja sam da je za to kriv izgleda koji ne prliči jednom auto sa znakom gLavića.

BB

Ne boh se složio d aje izgled (dizajn) 508 uzrok njegovog neuspjeha, ja bih rekao da je funkcionalnost, naime dizjaner je jednim potezom pera, kod konstrukcije krova nazad, izbrisao jednu ogromnu grupu vjernih kupaca – taksiste…

A i ovdje će biti slično, zbog dometa će uvesti lažnu aerodinamiku i uništiti unutrašnji prostor i možda će dobiti dobar domet ali džaba to ako nema mjesta za glave – ko će putovati u tom?

Izmenjeno 11 dana pre od strane BB
MRN

Prostor za glave ??? Koja još budala traži i tu nebitnu osobinu vozila ?
😀

Renault Terminator🇷🇺Z

I to ali i dizajn koji je više priliči kupcima u Americi nego kupcima u Evropi.

Matija

Pogledao sam kratko aktuelni model 508 i primetio sam sledece: taj auto je neobicno nizak, 1.400 – 1.420 mm! Kod drugih proizvodjaca – BMW, Audi, Mercedes – ova visina je rezervisana za vozila tipa „kupe sa cetvoro vrata“. Audi A7 visok je 1.422 mm, BMW 4 Gran Coupe 1.442 mm, Mercedes CLS 1.422 mm. Za masovnu upotrebu ova visina je nedovoljna za udoban ulaz-izlaz, predpostavljam da ovaj faktor negativno utice na prodaju 508.