1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche Cayenne napunio dvadeset godina
Porsche Cayenne napunio dvadeset godina
3

Porsche Cayenne napunio dvadeset godina

329
3
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je već dvadeset godina od dolaska prvog Porsche Cayennea, i dok se kritičari i oni koji obožavaju izvorni Porsche još uvek mogu podsmevati odluci kompanije da izgura u ponudu prvi SUV, Cayenneov zvezdani uspeh je finansirao razvoj više spotskih modela brenda iz Štutgarta i pomogao da se brend pretvori u moćnu kuću kakva je danas.

U ovom trenutku na tržištu je Cayenne treće generacije, a original je debitovao na Međunarodnom sajmu automobila u Parizu 2002. godine. Razumljivo, to se tada pokazalo prilično kontroverznim jer se Porscheova linija modela sastojala samo od sportskih automobila, ako se izuzmu traktori koje je takođe proizvodio u svojim ranim danima.

Takođe, Cayenne je ubrzo pokazao da je najviše sportski SUV i ubrzo je postao Porscheov najpopularniji model. U stvari, Cayenne je pomogao da se Porsche spasi od ozbiljnih finansijskih poteškoća.

Početkom devedesetih godina prošlog veka, kompanija je generisala gubitke. Pristupačniji sportski automobil je zamišljen i na kraju lansiran 1996. godine, kada smo videli Boxter. Porsche je postigao uspeh sa Boxterom, ali je proizvođač automobila znao da mu je potrebna treća linija proizvoda, manje podložna ekonomskom padu od sportskih automobila, kako bi se stvorila čvrsta osnova.

Razmatrali su sedan, pa čak i minivan, ali je na preporuku Porscheovog američkog prodajnog tima odlučeno da se pristupi konstrukciji krosovera. Nova linija proizvoda je prvi put najavljena 1998. godine, iako je u to vreme bila poznata samo kao Project Colorado. Cilj inženjera je bilo vozilo koje je bilo dovoljno snažno i dinamično da nosi grb nemačke marke, a koje je pride i dovoljno pogodno da se može reći da je namenjeno uptrebi na svim vrstama terena.

Međutim, umesto da ide sam, Porsche se udružio sa Volkswagenom koji je razvio prvi Touareg zajedno sa prvim Cayenneom. Lansiranje SUV-a je već predstavljalo veliki rizik, ali je postojao još veći pritisak jer će Porscheu biti potrebna i nova proizvodna lokacija.

Doneta je odluka da se nova fabrika izgradi u nemačkom gradu Lajpcigu, a u avgustu 2002. godine, dve godine nakon početka izgradnje, fabrika je bila spremna za rad. Mesec dana kasnije, Cayenne je otkriven urbi et orbi (gradu i svetu).

Danas se Cayenne takmiči sa svojim manjim bratom Macanom u prodajnoj trci. Porsche je upravo proširio liniju za sklapanje vozila, kako bi na nju uključio i ciklus grdosije s karoserijom nalik kupeu, a u budućnosti ćemo verovatno videti dodavanje  električnog pogona (s baterijema) u već postojeću porodicu modela koji slavi dvadeseti rođendan.

AutoRepublika

(329)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Šta reći, tada je Porše SUV bio svetogrđe. Ali se oni namlatiše para.

Mustang

da im nije vw danas bi čitali tekstove na AR pijaca klasika o neverovatnoj 911 i propaloj nemačkoj firmi porsche

Matija

Lepa prica! Nedostaje samo jedna „sitnica“ – ko je „kriv“ za ovaj iznenadni i grandioznui uspeh Porschea? Pocetkom 90-tih godina Porsche je bio pred bankrotom. Ceo program se sastojao od Karere, 928 i 924. Nisu se prodavali u dovoljnim kolicinama tako da je firma tonula u gubitke. Godine 1993 na celo Porschea dosao je dr Wendelin Wiedeking. Ovaj genijalni menadzer, i sam inzinjer, brzo je shvatio strateske probleme Porschea i odmah se bacio na posao: – Ugasio je 928 i 924. – Uveo je nove modele, Cayman i Boxter. Ono sto je tu bilo i ostalo genijalno, to je da… Pročitaj više »