1. Home
  2. Vesti
  3. Lincoln eliminiše bazne pakete opreme na većini modela
Lincoln eliminiše bazne pakete opreme na većini modela
13

Lincoln eliminiše bazne pakete opreme na većini modela

785
13
Podelite sa prijateljima:

Za jedan brend koji bez problema mušterijama ume da „uvali“ pikap kamionet vredan preko 100 hiljada dolara, Ford je jednako bezuspešan u premijum kategoriji već duže vreme. Njegov brend Lincoln je nekada bio bestseler svoje klase, posebno tokom osamdesetih i ranih devedesetih godina prošlog veka, pre nego što se izgubio i ušao u krizu identiteta, pa postao samo prepakovani Ford.

Brend je zapravo bio na ivici gašenja pre desetak godina, pre nego što je odluka pala da u njega bude investirana poveća suma novca.

Takva strategija nije dala rezultate pošto je u prvih devet meseci ove godine prodato tek 59.441 vozilo. Lincoln trenutno u svojoj ponudi ima četiri modela (Corsair, Nautilus, Aviator i Navigator) i zapravo posluje bolje u Kini nego kod kuće.

Firma ulazi u 2024. godinu sa potpuno novom generacijom modela Nautilus, koji je postao prvi „made in China“ Lincoln na američkom tržištu, a više o njemu smo pisali početkom godine. Ono što je jednako interesantno je podatak da se Corsair, Aviator i Navigator više neće nuditi u onim baznim konfiguracijama, što znači da će ulazak u svet Lincolna biti skuplji nego ikada ranije.

Corsair je najmanji model i deli platformu sa Fordom Escapeom (u Evropi je poznatiji pod imenom Kuga). Dobio je dosta pohvala na račun 2,3-litarskog turbobenzinca (isti onaj koji se ugrađuje u Focus ST) i opreme, ali i kritike na račun nešto jeftinijeg enterijera i nedostatka prostora za glavu na zadnjim sedištima.

Dosta hvaljeni Aviator i dalje deli platformu sa modelom po imenu Ford Explorer, a nedostatak baznog paketa znači da je novi standardan motor 3,0-litarski turbobenzinac sa 400 „konja“. Slično kao i Explorer, i Aviator je izgubio opcioni hibridni paket za 2024. godinu, ali bi trebalo opet biti deo ponude godinu dana kasnije.

I za kraj, glomazni Navigator (na bazi Forda Expeditiona) sada stiže samo sa pogonom na sva četiri točka, a onaj sa pogonom na zadnje točkove više nije deo ponude zbog eliminacije paketa „Base“. Navigator je izuzetno popularan među bogatašima koji bi da se voze na zadnjim sedištima, a glavni rival mu je Cadillac Escalade.


Lincoln tvrdi da razlog da ne ponudi jeftinije konfiguracije leži u tome da ih kupci u većinskoj meri i ne žele, pa se vode logikom „nudimo ono šta se prodaje“. Međutim, mnogi eksperti smatraju da bi takva odluka mogla da označi „početak kraja“.

Ako bismo sagledali istoriju brendova kojima smo „pisali čitulju“, većina njih bi vremenom pružala manje i manje modela, a onda i konfiguracija pre nego što bi ih proizvođač bio u potpunosti eliminisao. Nadamo se da takva sudbina neće zadesiti i Lincoln, ali „gde ima dima ima i vatre“…

AutoRepublika

(785)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„…Pre nego što se izgubio i ušao u krizu identiteta, pa postao samo prepakovani Ford.“ Tipicna strateska greska novih menadzera, pokusavaju da zarade vise utapajuci cuvene marke u masovnu proizvodnju! Linkoln je bio predsednicka limuzina. Od te slave nije ostalo vise nista. Sve ono sto se vidi u gornjem izvestaju jeste samo masovna produkcija. Nista vise. Kako Ford ocekuje da se ova konfekcija prodaje za skupe pare? Dole je cuveni model i 60-tih godina.

comment image

Yankee

Ta generacija Continentala sa tvoje slike jeste mnogo hvaljena i danas je pozeljan klasik, ali u svoje vreme uopste nije bio komercijalni uspeh, nije ih mnogo prodato.
Lincoln je najvece momente slave imao krajem 1980-ih godina, tada je bio najprodavaniji luksuzni brend u Americi. I to sve zahvaljujuci ovoj generaciji Town Car.

comment image

Matija

Nemam nista protiv. 🙂 Town Car sa tvoje slike je mnogo blizi uobicajenim americkim automobilima, tako da je sa odgovarajucom dozom luksuza prisao publici i zauzeo vrh. Linkoln na slici koju sam prilozio trebalo bi da posluzi kao uzor za dizajn, to je sve. Po dimenzijama on je ladja na tockovima, kao takav daleko je od svakodnevice. Njegove absolutno ciste linije i minimalizam cine ga cak modernim! Kada bolje razmislim, danasnja luksuzna elita – Rols, Bentli, Majbah, Kadilak, poneki Kinezi, ruski Aurus – vec su na 5,5 metara, tendencija je rastuca. Novi vrhunski Likoln bi se sasvim uklopio u trend!… Pročitaj više »

Yankee

1961 Lincoln je zaista bio revolucionaran bas zbog logike „manje je vise“. Dok su se svi takmicili ko ce napraviti veci rep i staviti vise hroma, Elwood Engel je predstavio te ciste linije i automobil je odusevio sve – iako se zapravo i dalje slabo prodavao. Kljucni problem slabe prodaje je lezao u tome sto Lincoln nije nudio sedan sa 2 vrata (tada najpopularniji stil medju luksuznim automobilima) – nudili su samo limuzinu sa 4 vrata i kabrio (takodje sa 4 vrata). Continental nije imao sedan sa 2 vrata do ’66. godine cini mi se. E sad, zasto je 1961… Pročitaj više »

Matija

Hvala ti na informacijama! Nisam znao da se modeli kadilaka CT4 i CT5 tako lose prodaju. Neobicno! U septembru og. AMS je dao izvestaj o prezentaciji osvezenog Kadilaka CT5 na ovogodisnjem „Detroit Motor Shaw“. Tom prilikom je vice predsednik marke Kadilak, John Roth, izjavio da je veoma zadovoljan prodajom CT5. Po mom misljenju, oba modela izgledaju veoma dobro. Tu i tamo bih nesto izmenio (C nosac) ali ne mnogo. Koliko kostaju u USA? Sredinom og. Kadilak je predstavio e-limuzinu ekstra klase, Celestiq. Limuzina je ultra moderna i impresivna do maksimuma! Cena takodje. Ovim putem mogao bi da krene i Ford… Pročitaj više »

Yankee

U prvih 9 meseci ove godine je prodato 7.339 CT4 i 14.397 CT5. CT4 kosta $34.500 za bazni model, CT5 je $38.400.

Matija

Zivim u pogresnoj zemlji! :-((( Takvi automobili po ceni Golfa?!

BB

Ali Golf se ipak bolje prodaje 😜 🤣😂

Matija

Nije bitan broj vec zarada. Da li znas koju zaradu donosi jedan prodati Golf? Samo nekoliko stotina evra.

MRN

Za mene vrlo logična odluka Lincona.
Ako se klotare ne prodaju dovoljno, zašto ih uopšte imati u ponudi i sebi samo praviti trošak.
A te klotare dodatno nemaju smisla ako želiš da visoko pozicioniraš brend.

Matija

U pravu si! Prvo od Linkolna naprave „klotare“ a zatim kazu „klotare su krive“ i ugase brend! Interesantna logika americkih menadzera. 🙂

Yankee

Daleko su to od klotara, to su svi bogato opremljeni modeli jer je rec o luksuznom brendu. Cak i bazni Lincoln je bolje opremljen nego Ford sa punom opremom. Stvar je u tome sto kupci Lincolna hoce Black Label paket (inace najveci dostupni paket opreme na Lincolnima). Navigator je recimo do sada imao 3 paketa opreme – Standard, Reserve i Black Label. Ako 90% kupi Reserve ili Black Label, onda je besmislno uopste nuditi ovaj Standard.

Matija

Sve je OK. 🙂