1. Home
  2. Vesti
  3. Treća generacija Dustera dobija hibridni pogon i stiže 2024.
Treća generacija Dustera dobija hibridni pogon i stiže 2024.
16

Treća generacija Dustera dobija hibridni pogon i stiže 2024.

1.00K
16
Podelite sa prijateljima:

Poslednjih nedelja je Duster bio u centru pažnje automobilske javnosti po tome što su iz Ruske Federacije stizale vesti o njegovoj prekomandi na tamošnjem tržištu pod komandu Lade, ali to zaista nije izvesno. Ono što jeste sigurno je da je matična (u odnosu na Daciju) grupacija Renault napustila Rusiju, što će verovatno izazvati reakciju predstavnika distributivne mreže, koji će po svemu sudeći tužiti galski entitet zahtevajući odštetu. Sada je rumunska marka ponovo aktuelna jer je isplivala vest da će treća generacija Dustera u Evropi debitovati 2024. godine, i to s hibridnim pogonskim sklopom.

Da podsetimo da je premijera krosovera o kom pišemo u aktuelnom izdanju bila upriličena 2017. godine, uz restilizaciju prošle godine,

Nakon što su Dacijini aduti Logan, Sandero i Jogger prešli s nekadašnje platfrome Global Access (B0) na modularnu arhitekturu CMF-B, to će učiniti i Duster. Već ova činjenica donosi obećanje implementacije seta modernih elektronskih sistema, ali Renaultovi inženjeri ih neće prilagoditi tradicionalni sistem prenosa snage na sve točkove (s prenosnom kutijom, pogonskim vratilom i spojnicom).

Prema navodima koji se mogu pročitati u francuskom listu L’argus, umesto toga Duster 4×4 će posedovati električni motor pričvršćen na zadnjoj osovini. Takvo rešenje se već poduže koristi a glavni promoteri istog su japnski modeli, dok su u „tom fazonu“ i savremeni hibridi koje izbacuje Stellantis. U uslovima vožnje po nedođijama, ovakvo rešenje je dakako beskorisno, ali ono u Evropi i nije tako potrebne jer tu Dusteri s integralnim pogonom (i ostali sposobniji automobili) imaju zadatak da se nose sa snežnim putevima pri odlascima na planine, uzmimo za primer. U takvim uslovima, ova tehnološka solucija valja.

Što se tiče dizajna, i tu imamo šta za reći. Naime, rumunski krosover u trećem naraštaju donosi potpuno novi stil i on će biti inspirisan brutalnim konceptom Dacia Bigster, onom koga videsmo tokom prošle godine i koji smo stavili kao naslovnu ilustraciju.

Prema preliminarnim informacijama, aktuelni pogonski sklopovi s indeksima 1.0 TCe (100 konjskih snaga) i 1.3 TCe (sa 130 ili 150 „konja“), a koji promovišu turbobenzinske motore, ostaju u evropskoj paleti Dustera, ali više neće biti dizela. Pride, kao zamena za naftarice će biti ponuđen hibrid iz plejade modela s nazivom koji sadrži odrednicu E-Tech. Modeli koji se već nude s takvim pogonskim sklopom su Renault Clio i Captur, baš kao i Nissan Juke. Ideja podrazumeva kombinaciju atmosferskog benzinca radne zapremine 1,6 litara, električnog agregata i robotizovanog menjača bez sinhrona i spojnice.

Naravno, sve ove novotarije će se odraziti i na cenu Dustera treće iteracije, pa će on postati osetno finansijski nepristupačniji od aktuelnog, koji u Francuskoj kreće s odličnom cenom od 15,5 hiljada evra, dok je za verziju 4×4 potrebno doplatiti najmanje 20,3 hiljade evra. Na novajliju ćemo svakako pričekati tokom naredne dve godine.

AutoRepublika

(1003)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„dok je za verziju 4×4 potrebno doplatiti najmanje 20,3 hiljade evra“

Ako ja ne grešim, na sajtu Dacia.rs sadašnji Duster DCI košta i do 22.600 („bez boje“), a polovan na oglasima ima i za 24 hiljade.

Tako da novi Duster, koji će zbog nivh bezbednosnih propisa morati imati „čak“ i line asisstant, neće koštati ispod 30.000 …

Branko

“U uslovima vožnje po nedođijama, ovakvo rešenje je dakako beskorisno, ali ono u Evropi i nije tako potrebne jer tu Dusteri s integralnim pogonom (i ostali sposobniji automobili) imaju zadatak da se nose sa snežnim putevima pri odlascima na planine, uzmimo za primer. “
Zašto elektro-motorni pogon ne bi bio pogodan za off road? Sve ovisi o tehnološkoj koncepciji, ali elektromotori razvijaju maksimalni moment “od nule”, nema tarne spojke niti konvertera koji se mogu pregrijati…🤔

moron

Branko, imaju neki australijski YT testeri (poznati su, ai, ne mogu sada imena da se setim), testirali su nedavno 10 SUV-ova sa 4WD u off-road uslovima ( RAV 4 Plug-In, Mazda CX-5, CRV, neki Subaru, Haval, Jeep Compass … ). Kada su na velikom usponu došli na one poprečne balvane, pa tu stali, i probali krenuti, RAV-4 Plug-In je prošao „kao bos po trnju“. Ni na mrdne. a tester se šokirao, u stilu: „Kako je to moguće, kada na zadnjoj osovini ima elektromotore?“ Dakako, ni CRV 1,5T CVT nije prošao bolje (baš je bilo blam gledati ), jer taj Hondin… Pročitaj više »

Branko

Morone, u pitanju je tehnološka koncepcija transmisije, a ne vrsta motora. Pogon RAV4 Prime i CRV 1.5T CVT nisu projektirani kao off road vozila. Pravi off road pogon je skup, rijetko tko ga koristi i još rjeđe ga je spreman platiti.

moron

Branko

Samo ti pogledaj 15 sekundi ovog snimka (podesio sam „mesto“), RAV-4 PHEV na usponu, gde mu je u praksi „pomoć“ i zadnjeg pogona?

https://youtu.be/SsEFOH7KP-Q?t=639

Branko

Morone, RAV4 Hybrid ima malu “baterijicu i generatorčić” preslabe za ovakva opterećenja. Uostalom, to mu nije niti namjena. Kod CRV-a je stvar u visco spojci koja se brzo pregrije. Dobar 4WD košta, a većina nije spremna platiti ono što se ne vidi. Dosta da “piše” 4 WD i malo troši, zar ne? 😉

moron

Pa, i Haval H6 je tu najveći jeftilen od svih, pa je sve „prepreke“ uspešno prošao 🙂

p.s. piše AWD, a ne 4WD 🙂 A ima i 2 auspuha, pri čemu sam kao malo dete baš o tome sanjao. Ali, na 1,5 motor. Realno, čisti smehotres 🙂

BB

Zaboravio si ubrzanje 0-100 za 4 s, ili koliko ono bješe u „400“ ks jakom vozilu… 😜

Branko

Zloćo…😉

TheStig

Glavni problem po mom shvatanju losih strana el vozila za off road jeste jer je baterija u podu pa je izlozena kamenju i preprekama koje lako mogu da je oštete i izazovu ogromnu štetu na vozilo pa cak i zapaljenje. Druga mana jeste jer bi takva vozila bila cak i mnogo teza od tradicionalnih off road vozila. Sjecam se slucajeva par sa yt gdje je kamen koji je izletio ispod tocka probio litijumsku baterijum. U pitanju nije bilo klasicno off road vozilo ali daje indikaciju sa kakvim problemima se susrece ovaj novi tip vozila.

Branko

Pozdrav TheStig, stoji to što kažeš, ali nije inženjerski nerješivo. Kod SUS terenaca su izloženi motor i mjenjač, pa ipak se s adekvatnom zaštitom može riješiti. Evo primjera za rally PHEV: https://m.youtube.com/watch?v=cm6Hy5fkxzc
Kao što si i sam spomenuo, do probijanja baterije nije došlo kod klasičnog off road vozila.

TheStig

Sve je inzenjerski rješivo samo je pitanje koliko košta i ko će to platiti. S druge strane lakše je zaštiti mjenjač i motor od oštećenja nego li baterije. Prvo potrebna je cjelokupna zaštita podvozja i fizička i hermetička. A vidio sam masu Range Rovera koji su itekako off roas sposobni sa manjim felnama a u stvarnosti nikad nisu sišli sa asfalta. Mislim da je ovo oblast gdje su el vozila inferiorna.

Branko

Obzirom da često idem pješke na Sljeme, pričao sam sa rendžerima koji voze Outlander-e PHEV na terenu sa polu-terenskim gumama. Uglavnom, jako ga hvale na snijegu i blažem off road-u, gdje pogon bez problema rješava i “twist test” programom kočenjem rasterećenih kotača. Kod zahtjevnog off-road-a se kod twista kočnice znaju pregrijati, pa se rasterećeni kotač “prevrti”. Ukupno je rendžerska služba kupila 20-tak takvih auta, a samo na jednom je otkazala baterija kad je pao u vrtaču duboku 8 m i udario u stijenu. Btw, nije došlo do požara ili curenja elektrolita. Uglavnom, bolji im je na terenu od Duster-a dizela… Pročitaj više »

TheStig

A dobro ocekivan poredak. Najskuplje i najrenomiranije vozilo je ocjenjeno kao najbolje, a najjeftinije kao najlošije. Kad sam pominjao moguce probleme mislio sam na potpuno elektrifikovani terenac. Mislim da bi npr Ford Ranger pokidao tog Outlandera jer je zapravo pravio off road stroj. Ovo o cemu pricamo su SUV vozila koja imaju neke offroad karakteristike.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Branko

Najskuplji Defender star 20 godina?! 😁 Naprotiv, najjeftiniji je i najbolji! Šalim se, naravno da je Ford Ranger bolji na terenu, Outlander PHEV nije terensko vozilo. Pitanje kako bi prošla npr. Kuga…

TheStig

Gospon Branko niste nigdje napisali da je Defender punoljetan 😂 Kuga je sminker za urbane „africke“ predjele 😅