1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes vraća dvolitarski motor u G Klasu!
Mercedes vraća dvolitarski motor u G Klasu!
14

Mercedes vraća dvolitarski motor u G Klasu!

7.74K
14
Podelite sa prijateljima:

Mnogi će ovu odluku protumačiti kao svetogrđe, pogotovu oni što nisu svesni da je donedavno ovo bila uobičajena pojava, ali pošto živimo u doba prelaska na električni pogon, u skladu s čime i ovaj kultni model dobiti takav pogonski sklop, ne bi trebalo dizati previše galame povodom najavljene odluke uprave Mercedes-Benza a koja pretpostavlja povratak dvolitarskog motora u G Klasu. 

Agregat koji će pokretati uvodnu modifikaciju G Klase će posedovati četiri cilindra, a odmah bi trebalo kazati i da će takva varijanta terenca biti u prodaji za godinu dana. E sad, tu i jeste kvaka.

Naime, kineski portal Autohome.com je otkrio da je ovako konfigurisan motor sertifikovan u skladu s ekološkim standardom China VI B, pa da stoga nema prepreka da ponovo krene njegova prodaja (na toj teritoriji). Verzija s ovim turbobenzinskim motorom će najverovatnije i dalje nositi indeks G 350 (kao deo bazične ponude), dok će sam agregat razvijati 258 konjskih snaga i 370 Nm najvišeg obrtnog momenta. Pogonska formula predviđa aktivan angažman sva četiri točka, dok će ostati i redukcioni prenos.

Kineski novinari su podsetili da je prodaja alternative pod nazivom Mercedes-Benz G 350 prestala s prodajom u aprilu 2022. godine, a takav SUV je koštao 1.468.000 kineskih juana (što je ekvivalent sumi od 193.640 evra). Možda cenite da je ovde zanimljivo čuti i da je cena osmocilindarskog modela G 500, na početnoj koti od 1.892.000 juana (oko 249.560 evra).

Nema sumnje da će ovaj terenac biti još skuplji kada se pojavi u prodaji, ali će svakako za neku petinu biti jeftiniji od verziji s motorom V8. Ne samo što će naknada za proizvođača biti osetno niža za model s „prepolovljenim“ motorom, već će kupci dvolitarske G Klase uštediti i na poreskim teretima. Ipak, skromnija varijanta neće biti žrtva čerupanja opreme, barem ne u većoj meri. Istina, ispariće neke postavke namenjene terenskoj eksploataciji, dok će i paleta dostupnih prilagođavanja sistema vešanja biti osiromašena. Pride, neće biti dostupna ventilacija u drugom redu sedišta, a i pojedini sistemi nekog nivoa autonomije će biti izostavljeni.

Na kraju da kažemo da nije pametno očekivati ovakvu G Klasu van teritorije Narodne Republike Kine, jer to se neće desiti. Evropljani će imati privilegiju da kupe samo ekstremno skupe G Klase, a među njima se ističe pomenuta električna varijanta. Mercedes-Benz EQG stiže s četiri motora, efikasnom trakcionom baterijom i do sada neviđenim mogućnostima.

AutoRepublika

(7736)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Još da ubace 1.5dci ili 1.33tce u G klasu i biće top. Ionako prodaju muda kao bubrege.

Renault Terminator

🤣 e to,to…

Nesa

Svedjanin oce da pokopa mecku.Sta je bre ovo G klasa sa aliexspresa?

Laki

Samo da „Domagoja“ nekako prebace u Sindelfingen da odradi dizajn i stavi svoj potpis pa nek ide život!

moron

Pa, kad sam bio klinac, sećam se i verzije G 240 D.
Tako da je ova najavljena uvodna ipak znatno potentnija od te iz davne istorije.

BB

A pazi ovo, svo pominju da je svetorđe motor a niko ne komentariše cijenu… 😠

BB

Može meni model sa jednim cilindrom? Toliko bih para možda mogao nakupiti 🤣😂🤣

Viktor

Bez patosa kao porodica Flinstonsi.

s mile

elektro G klasa, okret u mestu, sa 4 elektro motora

https://www.youtube.com/watch?v=NwHbJ7HN1sU

Igi

Aj paljba bre,smrde vam noge za G klasu.

Bungi

Baš takav motor je imao izvorni „G vagen“.Povratak na tradiciju ne može biti svetogrđe.Svetogrđe je pumpanje takvog vozila( izvorno pravog terenca , pomalo spartanskog) sa ogromnim V8 motorima, pa AMG izdanje i sva ostala glupiranja i podilaženje bogatim kupcima sa viškom para i manjkom ukusa.

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Bungi
Renault Terminator

Od svih generacija G klase,ona sa prefiksom Steyr Daimler Puch mi je najdraža i najpoželjnija.Takvog Pucha sam zavolio.Još ona produžena verzija što je imala JNA a još uvijek ih ima u arsenalu Vojske Srbije,znači idealna verzija.A cijene su im bahato velike.

Izmenjeno 10 meseci pre od strane Renault Terminator
BB

Upravo tako, od radne mašine napravili snobističku igračku 😠

I da su jedini…
I ovaj četverocilindraš je prenapucan, hajde ti kupi i gurni 130000 eur u blato… Kako?

Njegova Visost

A nije 1.0 i tri cilindra? Razočarali su me kao čovjeka, druga i komunistu