1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia u problemu da održi Duster 4×4 u životu i u narednoj generaciji
Dacia u problemu da održi Duster 4×4 u životu i u narednoj generaciji
2

Dacia u problemu da održi Duster 4×4 u životu i u narednoj generaciji

3.51K
2
Podelite sa prijateljima:

Posle modela Jogger, Dacia se fokusira na svoj sledeći novi model – treću generaciju Dustera. Uspešni jeftini SUV uskoro će doživeti novo izdanje, sada na novoj platformi. Smena generacija, zakazana za 2024. godinu, doneće sa sobom brojne novine. Štaviše, na tehničkom nivou možemo reći da će to biti potpuno nov automobil.

Dolazak na scenu nove generacije Dustera značiće nestanak serije Dacijinih modela sa stare platforme B0+. To je jedini model rumunskog brenda koji nastavlja da koristi ovu arhitekturu i koji će na kraju usvojiti platformu CMF-B. Ova promena će omogućiti Daciji, između ostalog, da materijalizuje Dusterove planove za elektrifikaciju.

Poslednjih meseci pojavile su se brojne i važne informacije pomoću kojih je bilo moguće razjasniti neke od nedoumica u vezi sa budućim Dusterom 3. Ipak, velika nepoznanica ostaje varijanta sa pogonom na sva četiri točka. Dacia Duster 4×4 će i dalje biti tu. Proizvođač analizira različite opcije.

Denis Le Vot, izvršni direktor Dacije, jasno je stavio do znanja pre više od godinu dana koliko bi bilo komplikovano razviti novi Duster 4×4: „Radimo na predlogu, ali jednačina je veoma komplikovana. Vidimo koliko daleko možemo da idemo. Posao je u toku.“ Zamisliti Duster bez pogona na sve točkove je veoma teško. To je deo njegovog DNK.

Najnoviji izveštaji sugerišu da Dacia radi na dve strategije za nastavak ponude Dustera 4×4. U vreme lansiranja treće generacije, Duster sa pogonom 4×4 će nastaviti da koristi isti mehanički sistem modela koji trenutno možemo naći na tržištu.

Smena generacija koju će Duster uskoro doživeti značiće nestanak poslednjeg automobila Dacije sa dizel motorom koji je još uvek dostupan u evropskim prodajnim salonima.

Ako uđemo u konfigurator Dacije u Rumuniji, shvatićemo da se Duster još uvek prodaje sa 1,3-litarskim benzinskim motorom TCe od 150 konjskih snaga koji je povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem i sistemom pogona na svim točkovima. Ovaj motor se na španskom tržištu, na primer, nudi isključivo sa šestostepenim automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom EDC i prednjim pogonom.

Gledajući unapred u 2027. godinu, Duster 4×4 će imati električni diferencijal na zadnjoj osovini. Sistem koji će pokretati zadnje točkove biće tu da obezbedi dodatnu vuču u slučaju gubitka prianjanja ili da obezbedi pogon na sve točkove na neravnom terenu. Ova tehnologija je skuplja u poređenju sa konvencionalnim mehaničkim sistemom. Zbog toga Dacia mora da sačeka neko vreme da bi mogla da je ugradi u portfolio, a da cena Dustera ne bude preterano visoka.

AutoRepublika

(3510)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, ako brak sa Nissanom preživi, možda mogu da iskoriste 4X4 rešenje sa Nissan GTR-a … Ili sa Nissan Patrol-a 😊
Uostalom, i novi Renault Austral postoji u verziji 4X4, sa svojim rešenjem problema koji se u tekstu pominje.

Matija

„Duster 4×4 će imati električni diferencijal na zadnjoj osovini.“ – popravka: e-motor sa diferencijalom. Ovo nedvosmisleno ukazuje na hibridizaciju pogona, sto ce biti neophodno zbog poostrenih propisa o izduvnim gasovima. I naravno bice skuplje od dosadasnjeg pogona jer sadrzi vise komponenti. Nije receno da li ce u gradskim uslovima Duster moci da se vozi cisto elektricno, tehnicki je sve tu sto je potrebno. Mozemo da budemo zahvalni sto ce Duster nastaviti da postoji. Nista vise nije kao sto je juce bilo, pa ni Duster. 🙂