1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Ranger je sada dostupan i kao plug-in hibrid
Ford Ranger je sada dostupan i kao plug-in hibrid
1

Ford Ranger je sada dostupan i kao plug-in hibrid

99
1
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada se nova generacija Fordovog pikap kamioneta pod imenom Ranger pojavila u prodaji. Razvijen je od strane australijske divizije američkog proizvođača vozila, ali je zapravo „najviše globalani“ Fordov model i može se kupiti u više od sto država širom sveta.

Kompanija nudi za svakoga po malo, pa se tako Ranger može naručiti s tri turbobenzinca radne zapremine 2,3, 2,7 i 3,0 litre, kao i jednakim brojem turbodizela radne zapremine 2,0 i 3,0 litre. Takođe se nudi u velikom broju konfiguracija kabine, sanduka, menjača i naravno opreme, pa nije iznenađenje što spada među najprodavanije komercijalne modele na svetu.


Kupci će sada moći naručiti Ranger i u izdanju plug-in. Prvo će se pojaviti na tržištima Australije i Azije već za nekoliko meseci, što je razumljivo pošto se tamo najbolje i prodaje, a zatim će uslediti i Evropa. Još uvek čekamo da vidimo hoće li ga dobiti i Amerikanci i neće nas iznenaditi ako se to ne desi pošto takva vrsta vozila nije preterano popularna „preko bare“ (barem ne u komercijalnom izdanju).

Ford nam kaže da ovaj plug-in hibrid ima veći maksimalni obrtni momenat nego bilo koji drugi Ranger ikada ponuđen, što nam ujedno govori o kakvoj je „aždaji“ reč. Nažalost, ne znamo precizne cifre, ali možemo da napravimo poređenje sa ostalom ponudom.

Trenutno najmoćniji Ranger po kriterijumu maksimalnog obrtnog momenta je 3,0-litarski turbodizel sa šest cilindara i može se pohvaliti sa 601 Nm. Plug-in hibrid će biti zasnovan na 2,3-litarskom turbobenzincu, koji u standardnom izdanju raspolaže sa 270 „konja“, a dodavanjem električnog agregata će sigurno podići brojku na značajno viši nivo. Ono što sigurno znamo je podatak da će plug-in biti u stanju da pređe 43 kilometra samo sa električnim agregatom i da je maksimalna preporučljiva vuča tereta do 3,5 tone.

Ranger je pozajmio jednu karakteristiku sa većeg modela F Serije, a odnosi se na takozvani „Pro Power Onboard“. Reč je o malom agregatu s gomilom utičnica, pa će tako biti idealan za poslove u prirodi čak i na lokacijama gde nema struje. Ova opcija se inače pokazala veoma popularna u Sjedinjenim Američkim Državama, posebno nakon što su mnogi vlasnici koristili takve utičnice da upale grejače u svojim kućama kada bi nestala struja tokom vremenskih neprilika.


Za kraj, reč-dve o stilu i on se zapravo i nije izmenio. Teško je reći koji Ranger je plug-in u poređenju sa standardnim modelom osim ako baš zagledate na značku okačenu na vrata sanduka. Spomenućemo da je plug-in dostupan samo u konfiguraciji sa četvoro vrata i sa pogonom na sva četiri točka.

Ostaje nam još samo da vidimo da li će i njegov mehanički blizanac Volkswagen Amarok dobiti ovakvo izdanje.

Zoran Tomasović

(99)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ova poslednja fotografija mi zaista deluje veoma, veoma idilično.
Kao iz najlepše bajke.