1. Home
  2. Vesti
  3. Električni sedan Toyota bZ5 bačen na testna iskušenja
Električni sedan Toyota bZ5 bačen na testna iskušenja
3

Električni sedan Toyota bZ5 bačen na testna iskušenja

216
3
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođač automobila Toyota je krajem prošle godine najavila implementaciju programa elektrifikacije ogromnih razmera, pa je tako (izložbena) gama brenda u jednom potezu biti bogatija za petnaest električnih vozila. Dakle, uglavnom su prikazani konceptni četvorotočkaši ili čak i nepokretne makete, doduše u veličini „pravog“ automobila.

Sve ovo vam pišemo jer se među njima obreo i sedan Toyota bZ SDN, a po svemu sudeći je to model koji će prvi na proizvodne trake. Prototip obmotan crnom kamuflažnom trakom je nedavno uslikan na teritoriji najmnogoljudnije zemlje na svetu.

Teško je ne prepoznati decembarski koncept u ovom sedanu, a to je uočljivo na temelju kontura i proporcija, kao i po rasveti izvedenoj u serijskom krosoveru koji znamo pod imenom Toyota bZ4X. Sudeći po preliminarnim informacijama, serijski automobil s četvoro vrata će biti kršten kao Toyota bZ5.

Prednju i zadnju osovinu noviteta će deliti prostor dug čak 2,9 metra, dok je ideja da ukupna dužina baterijskog pulena Japanaca bude na nivou od 4,7 metara. To praktično znači da će električna „petica“ biti nešto malo superiornija po ovoj gabaritnoj osi, u odnosu na aktuelnu Corollu.

Kineski radoznalci s foto-aparatom u rukama su bili toliko snalažnjivi da su „škljocnuli“ i u trenutku dok je objektiv bio uperen ka putničkoj kabini testnog vozila. A tamo se opaža ogromni, uspravno postavljeni tablet preko kog se očitavaju postavke informativno-zabavnog sistema. Navikli smo da kod masovno proizvedenih Toyota tu vidimo centralnu konzolu, a ovo je prvi model Japanaca s ovakvim rešenjem.

Nažalost, nemamo informacije o tehnologiji na koju se Toyota odlučila u vezi s pogonskim sklopom novajlije, ali ako je suditi po onome što videsmo kod krosovera bZ4X, uprava Toyote nema nameru da šarmira kupce nestvarnim performansama (što kod električnih modela i nije tako teško za izvesti). Debitantski tren za novi serijski sedan će se zbiti negde tokom 2023. godine.

AutoRepublika

(216)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, zar predstavnici Toyote ne govore da su hibridi daleko više „eko-frendli“ rešenje od EV-a ? Nešto kao da je materijal nužan za jednu bateriju prosečnog EV-a dovoljan za proizvodnju oko 80 baterija klasičnih hibrida.

Goran Jurkovic

Za one koji rade više kilometara u jednom danu je daleko bolji toyotin hev.
Oni koji povremeno rade veliku kilometražu je bolji toyotin phev.

Toyotini bev su samo za preseravanje nwo zelenih da ne izgube tu bitku. Jer toyotin hev ili phev je vrhunski električni auto sa rezervoarom goriva kao range extender.

Evo ja jučer u teškom suv sa 400 konja od Zagreba do Osiieka via Brod potrošio 12 litara benzina na autoputu za nekih 300km…

moron

Trošio si 4 litra na 100 km na auto putu ?
„Vukli“ su te zaustavnom trakom ?
🙂
Kako si uspeo da za toliko pobediš sve zvanične WLTP deklaracije Toyote za to vozilo ? 😊

p.s. oko tvoje ocene za BEV se potpuno slažem. A i za one dve rečenice pre ttoga.