1. Home
  2. Vesti
  3. Milijarda evra kazne za Volkswagen od strane nemačke države
Milijarda evra kazne za Volkswagen od strane nemačke države
0

Milijarda evra kazne za Volkswagen od strane nemačke države

4.27K
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je kažnjen cifrom od milijardu evra zbog poznate prevare sa štetnim emijama, a izrečeni iznos kazne je, iako simboličan u odnosu na razmere uzrokovanog problema, jedan od najviših ikada izrečenih od strane nemačkih vlasti, prema jednoj kompaniji.

Prema informacijama koje prenosi Reuters, kazna izrečena od strane nemačkih vlasti je usledila nakon nagodbe koju su čelnici VW grupe postigli sa zvaničnicima amerčkog pravosuđa, prema kojoj je nemačka kompanija isplatila odštetu od 4,3 milijarde američkih dolara.

„Nakon sprovedenog temeljnog ispitivanja, Volkswagen AG prihvata izrečenu kaznu i neće izjaviti nikakvu žalbu povodom iste. Na taj način, VW prihvata odgovornost povodom dizel krize i ovaj događaj doživljava kao veoma bitan korak u smeru prevazilaženja problema,“ naveo je proizvođač automobila u svojoj izjavi.

U izjavi se još navodi: „Izrečena kazna u ukupnom iznosu od jedne milijarde evra se sastoji od maksimalno predviđenog iznosa za ovakve slučajeve, od 5 miliona evra, uvećano za 995 miliona evra zbog indirektnih šteta. Prema nalazima istrage koju je vodio javni tužilac iz Braunšvajga, prekršena su pravila nadzora u oblasti testiranja vozila.“

„Prema  zaključcima ovog javnog tužilaštva, propust je doveo do toga ukupno 10,7 miliona vozila koja koriste dizel motore kodne oznake EA 288 (Gen3), u SAD i Kanadi, kao i kodne oznake EA 189, a čija prodaja je vršena širom sveta, bude prodato kupcima, iako su posedovala nedozvoljena softferska rešenja u periodu od sredine 2007. godine do 2015. godine.

„Kao posledica izrečene kazne, dalje pravno terećenje Volkswagen grupe će konačno biti prekinuto. Volkswagen pretpostavlja da će ova obustava dovesti do daljih pozitivnih efekata i u slučajevima koji se protiv kompanije i firmi koje posluju u sastavu grupe, širom Evrope,“ navodi se u izjavi.

Koliko je nama poznato, pored SAD i evo sada Nemačke, još je Južna Koreja sličnim povodom kaznila VW grupu, znatno skromnijim iznosom.

(4265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments