1. Home
  2. Vesti
  3. Kako izgubiti garanciju na vozilu zbog slušanja „majstor Mileta il’ Muje“
Kako izgubiti garanciju na vozilu zbog slušanja „majstor Mileta il’ Muje“

Kako izgubiti garanciju na vozilu zbog slušanja „majstor Mileta il’ Muje“

3.39K
12
Podelite sa prijateljima:

Tokom poslednjih dvadeset i kurus godina života u Sjedinjenim Američim Državama, imao sam priliku da kupim popriličan broj novih automobila i uvek je postojala jedna karakteristika koja mi se nije dopadala. Da, uživao sam u detaljima koji sijaju, u mirisu novog četvorotočkaša i zato što me nije bolela glava pri pomisli da li će „upaliti“ svakog jutra (jer je ipak nov), ali da bi se zadržala fabrička garancija, uvek sam morao da radim nešto što mi se nije dopadalo.

Naime, barem tokom prve tri godine ili 57.600 kilometara eksploatacije koliko traje fabrička garancija za svaki deo, automobil bi morao biti servisiran u zvaničnom izložbeno-prodajnom salonu, to jest servisu, i to baš onako kako uputstva kažu.

Prodavci će vam reći da zapravo možete da radite održavanje gde god želite i da je dovoljno da samo sačuvate račune kao dokaz u slučaju da se nešto desi, jer upravo takav i jeste zakon o zaštiti potrošača u Americi a takav pristup je i u skladu sa zaštitom osnovnih tržišnih principa, ali na internetu se nalazi mnogo horor priča gde se navodi da je neka firma odbila da popravi kvar tokom trajanja garantnog perioda, jer privatni (nezavisni) mehaničar koji se ranije bavio održavanjem, ima ovakvu ili onakvu reputaciju.

Ovih dana je automobilske medije preplavila priča o čoveku iz grada Boumenvil unutar kanadske provincije Ontario i o njegovom Ramu 1500 iz 2018. godine. Kako prenose kolege sa sajta CTV News, Mojzes Fosuo je kupio nov pikap kamionet s dizel motorom i uz njega dobio fabričku garanciju na motor u menjač u trajanju od 100 hiljada kilometara.

Vozilo ga je služilo fantastično za sitne poslove oko kuće i vožnju po prirodi zajedno sa suprugom, dvoje dece i dva psa, a onda je iznenada otkazao motor krajem prošle godine. Mojzes kaže da je jednostavno prestao da radi, ali kako je na satu bila brojka od samo 91 hiljade kilometara, očekivao je da će Ram biti popravljen pod garancijom. Tu ga je dočekao hladan tuš kada mu je radnik u servisu rekao da je izgubio fabričku garanciju onog momenta kada je prestao da poštuje upustva za održavanje.


Naime, kada je kamionet imao 50 hiljada kilometara na satu, Mojzes je primetio da se upalila lampica koja ga upozorava da je vreme za zamenu ulja. Umesto da se obrati zvaničnom servisu, on je kontaktirao lokalnog „majstora Muju“, koji mu je rekao da dizel motori kao što je onaj u Ramu zahtevaju zamenu ulja tek na svakih 24 hiljada kilometara.

Mojzes tvrdi da vozilo nije došlo sa pisanim uputsvima o održavanju već mu je rečeno da prati digitalne instrukcije na ekranu. Da ih je kojim slučajem pratio, znao bi da se ulje menja svakih 16 hiljada kilometara ili na dvanaest meseci (zavisno od toga šta pre istekne).

Tokom narednih nekoliko godina je nastavio da vozi i posećuje servis onakako kako ga je privatni mehaničar savetovao, a kada je motor zaribao i inženjeri proveri istoriju održavanja, videli su da nije rađeno po uputstvima i odbili da zamene defektni motor. Salon nije želeo preterano mnogo da izlazi u medije, ali jeste izjavio da sve kvarove pod garancijom popravljaju bez ikakvih problema pod uslovom da je mušterija pratila uputstva, i bez obzira na to ko je radove na održavanju vozila izvodio, ako su oni zaista urađeni, i to na vreme i na stručan način.


Nažalost, Mojzes kaže da bi ga novi motor koštao oko 19 hiljada kanadskih dolara i da ne može tako nešto da priušti, pa će kamionet prodati otpadu za delove. Neka bude dobra lekcija svima, posebno zato što većina proizvođača „preko bare“ nudi besplatnu zamenu ulja i filtera dok traje garancija. Samim tim vlasnike ništa ne košta da češće posete zvanični servis, odnosno kupovinom vozila, platili su i za redovne zamene motornog ulja i pratećih filtera tokom trajanja garancije, na koji način se proizvođači bore protiv „principa slobodne konkurencije“…

Zoran Tomasović

(3386)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Realno, zbog takvih pametnjakovića je u Evropi obavezno servisiranje u ovlašćenom. Ako si dovoljno glup da ne pročitaš „user manual“ i slušaš savete majstor Milete“ tebi i ne treba nov (ili bilo kakav) automobil. Znam da će mnogi osuti, s pravom, po ovlašćenim servisima, prvenstveno zbog visokih i nerealnih cena usluga. Zahvaljujući prijateljima koji su serviseri znam da se u tim ovlašćenim često naplati usluga koja i nije izvršena. Ali tu prvenstveno smatram odgovornim šefa servisa ako dopusti da se izvrši delimična zamena ulja (izvuče se 2 litre, dolije 2 litre novog ulja a 3 litra skloni sa strane), ne… Pročitaj više »

da11

Zato trazis uvjek ostatak ulja, stare filtere itd. Trazis na uvid boce od ulja koje je sipao, a ostatak poneses sa sobom, takodjer i stare filtere da ih ne bi mogao ugraditi nekom drugom.

Balkanboj

Za Opel znam da nema ostatka ulja, imaju bačve po 200 litara ulja i sipa
se pištoljem. Filtere su mi dostavili jedino u Autoprometu, da bi ih ja odmah bacio pored u kantu.
Najviše se vara na službenom automobilu, to skoro niko ne proverava.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Balkanboj
BB

Ako se ne varam, taj RAM je premium pick up, pa ako nisi štedio na vozilu, zašto štediš na servisu? Druga stvar, ovdje je akcenat na „bezobraznom ovlaštenom servisu“, a mi nemamo ni naznake koliko servisi inače koštaju, šta ke pronašla analiza (moguće je da je potrošio ulje pa od toga zaribao) ili kakvo je Mujo sipao ulje, da li je mijenjao filtere itd.. premalo podataka da bismo zauzeli stranu. Milion ima majstor Mileta ili Muja i održavaju polovna auta koja idu zavidne kilometraže, ne treba generalizovati. Sad nek nađe nekog majstora Mileta da mu napravi generalku, možda je samo… Pročitaj više »

Laki

Ovaj kao nije znao kad treba raditi servis jel početnik?Sudbinu auta obično odredjuje prvi vlasnik evo potvrde!

moron

Ne bi on „zaribao“ na tako smešno malim kilometrima da je on ulje menjao svakih 24, umesto na svakih 16 hiljada km. A nikada neću razumeti ljude koji kupe relativno vredna kola ( nova ili polovna, bez razlike ), a ona cicijaše na redovnom održavanju. Bolje kupi manje vredna kola, ali imaj pare i da ih voziš, a i da ih redovno održavaš. Što se tiče dileme ovlašćeni ili neovlašćeni, kod nas ona (za mene) postoji samo po isteku garancije. Ali, niti su svi ovlašćeni cvećke, ali, ni oni neovlašćeni. Ako nemate sreće, ima da naletite na hajduke i pre,… Pročitaj više »

Laki

Realan komentar bravo!Moje iskustvo sa servisima je sledeće“Što je veća zgrada servisa sa puno stakla to manje kompetentnog kadra unutra“

BB

I u svemu je tako. Ali narod već li da daje pare onom ko već ima ne razmišljajući odakle njemu S Klassa i sve ostalo, mora odnekle da napravi tu razliku u cijeni u odnosu na ostale.

BB

Kako se majstori odnose prema prethodnim majstorima?
https://youtu.be/zg_CsgFPFvk

😂🤣

moron

Dobro ga je i upitao… 😀😀😀

Iznogud Časni

Sjećam se te trke :-))))

Iznogud Časni

Kriv je vlasnik.