1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Volkswagen restaurirao poseban primerak modela Type 2
Volkswagen restaurirao poseban primerak modela Type 2

Volkswagen restaurirao poseban primerak modela Type 2

1.24K
0
Podelite sa prijateljima:

Za jedan brend koji postoji već toliko godina, Volkswagen se nikako ne može pohvaliti velikim brojem skupocenih klasika. Poželjan je model Type 1, ili u narodu poznatiji kao „Buba“, proizveden pre 1952. godine kada je zadnje staklo bilo podeljeno, i po koji Karmann Ghia i Golf GTI prve generacije. Ali, pravi dragulj za ljubitelje brenda je onaj koji se zove Type 2.

To se posebno odnosi na prvu generaciju, koja je silazila s pokretnih traka u periodu od 1950. do 1975. godine, i to konkretno konfiguracija sa 23 prozora nazvana Samba.

Jedan od njih je prodat za sumu od čak 302.500 američkih dolara pre pet godina, a od tada popularnost raste u velikoj meri. Ali verujemo da gotovo niko nije čuo za Type 2 koji vidimo na priloženim fotografijama. Zove se „Half-Track Fox“ i kao što možemo da zaključimo, u njegovoj kreaciji je tim pronašao inspiraciju u lisici, dok ovo „half-track“ predstavlja vojnu oznaku za vozila sa gusenicama pozadi.

Iako će nemački proizvođač nuditi dosta konfiguracija ovog kombija, niti jedna od njih nije bila namenjena ekstremnim terenskim uslovima. To nas dovodi do čoveka po imenu Luc Krecner, i do njegove želje da napravi automobil koji će savladati sve terenske uslove na Alpima gde je provodio dosta vremena.

Takvih vozila nije bilo mnogo tokom šezdesetih godina prošlog veka, pa je jedina opcija bila da ga lično napravi. Krecner će provesti naredne četiri godine u razvoju i proizvodnji „Lisice“. Sve je započelo sa modelom zvanim Type 2 iz 1962. godine, a zatim su dodate još dve osovine.

One dve prednje su imale čak osam točkova veličine 14 inča i služile su za skretanje, dok su zadnje, veličine 13 inča bile prekrivene gusenicama. Svi točkovi su imali svoje kočnice i jednak raspored snage. Ali to će biti jedine mehaničke modifikacije pošto se pozadi krio fabrički 1,2-litarski benzinac sa svega 34 konjske snage.

Fox je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od svega 35 km/h, što je zapravo učinilo daleko sporijim od prave lisice. Veruje se da je Krecner napravio još jedan primerak 1968. godine. Međutim, sama istorija ovog kombija je gotovo nepostojeća, pa ovu informaciju ne možemo potvrditi.

Ali ono što s izvesnošću možemo da kažemo jeste to da je onaj originalni često korišćen na Alpima, i to uglavnom daleko od očiju javnosti, pa ne možemo reći ni da je njegova prošlog jako poznata. Krecner je zapravo imao planove i sa serijsku proizvodnju, ali kako nije bilo zainteresovanih strana tako su kompletirana samo dve jedinice.

Jedan od njih je pronađen u Austriji 1985. godine, a zvanični Porscheov muzej ga je kupio početkom devedesetih godina prošlog veka. Zatim je usledio period gde je doniran klubu ljubitelja Typea 2, koji su ga pokušali restaurirati, ali kada nisu uspeli u tome, vraćen je Porscheu.

Preuzela ga je Volkswagenova divizija klasičnih vozila i posle dugogodišnjeg procesa vratila u originalno stanje. Jedine modifikacije su one koje su izvedene na račun enterijera gde nisu preživele originalne fotografije, što je omogućilo timu da bude kreativan.

Volkswagen planira turneju širom Evrope narednih godina. Tako će javnost moći da vidi „Lisicu“ u akciji, a nakon toga će vozilo dobiti stalni dom u muzeju.

AutoRepublika

(1236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments