1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ford nad Fordovima
AR pijaca klasika: Ford nad Fordovima

AR pijaca klasika: Ford nad Fordovima

119
0
Podelite sa prijateljima:

Ford je ove godine proslavio 120 godina postojanja. Henri Ford je osnovao firmu još 1903. godine iz trećeg pokušaja, ali kompanija gotovo nikada nije slavila godišnjice nekim specijalnim modelima. Pričamo o onim godišnjicama na 50 ili 75 godina postojanja, a jedini izuzetak je proslava poslovanja u trajanju jednog veka.

Tada smo mogli da vidimo moderno izdanje legendarnog modela GT i mnogi ga da današnjeg dana smatraju za možda najbolji automobil od strane Forda u istoriji.


Zašto je GT toliko značajan ne samo za Ford već za celokupnu američku automobilsku industriju svi znamo. Original je napravljen pod imenom GT40 početkom šezdesetih gdoina prošlog veka, s ciljem da pobeđuje na trkama izdržljivosti i bio je veoma uspešan u tome.

Slavio je čak četiri puta zaredom na trci 24 sati LeMansa uz još dosta pobeda na drugim sličnim takmičenjima na stazama Daytona i Sebring. Početkom ovog veka se približavala Fordova stogodišnjica i čelnici su tražili način kako da je proslave. Retro stil je bio u modi i dizajner Džej Mejs je dobio odrešene ruke da krerira moderni GT. Za tehničke detalje se postarao čuveni Kerol Šelbi, a automobil je debitovao 2003. godine kao koncept. Dobio je odlične ocene medija da je Ford na kraju odobrio i serijsku proizvodnju.

Pošto je britanska firma Safir Engineering zadržavala pravo na ime „GT40“, automobil je nazvan GT i proizvodiće se od 2005. do 2006. godine. Iako je imao određenih problema tokom ranih meseci (posebno na račun sistema koji je trebalo da spreči krađu, što nam je veselo demonstrirao Džeremi Klarkson sa svojim GT-om u serijalu „Top Gear“), GT će brzo da stekne kultni status zahvaljujući svom fantastičnom stilu, visokim performansama i „pristupačnoj ceni“.

Ručno će biti sklopljeno 4.038 jedinica po početnoj ceni od 139.995 američkih dolara (oko 217.460 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Brojka svakako nije bila mala i svi oni koji su želeli GT će morati da plate daleko više novca, ali opet je bio daleko jeftiniji nego slična konkurencija od strane brendova poput Ferrarija ili Lamborghinija.

GT će da pokreće centralno postavljeni 5,4-litarski benzinac sa osam cilindara, a razvijao je 550 konjskih snaga i maksimalnih 680 Nm obrtnog momenta uz pomoć kompresora. Menjač je bio šestostepeni manuelni. Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 3,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 330 km/h.

Primerak iz današnje priče je iz 2005. godine i nalazi se u gradu Monterej unutar američke savezne države Kalifornije. Do sada je prešao tek 19.200 kilometara i originalno je prodat preko izložbeno-prodajnog salona Bowdish Ford u saveznoj državi Virdžiniji.

GT je imao samo četiri fabričke opcije i ovaj primerak ih poseduje. To su aluminijumske felne BBS, zatim kočnice ofarbane u crvenu boju, pa trkačke trake i na kraju audio sistem firme McIntosh. Vozilo je u potpunosti u fabričkom stanju i korišćeno je samo za kratke vožnje tokom letnjih meseci u Kaliforniji, pa samim tim je bez greške.


Aukcija je donela 42 ponude, a najviša je iznosila 359.004 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments