1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Manhart naoštrio BMW M2 Competition (GALERIJA)
Manhart naoštrio BMW M2 Competition (GALERIJA)

Manhart naoštrio BMW M2 Competition (GALERIJA)

342
0
Podelite sa prijateljima:

Tjuner je podigao ionako ozbiljan BMW M2 Competition na još viši nivo. 

BMW M2, generacije F87, danas se smatra jednim od najboljih „vozačkih“ automobila na svetu. Reč je o vozilu koje donosi mnogo radosti osobi koja se nalazi iza upravljača. I samo fabričko izdanje više je nego i dovoljno da se zadovolji većina vozača, ali ima i onih koji žele više…

Upravo za takve je Manhart ponudio svoju kreaciju. Za početak, došlo je do izmena oko pogona… Manhart je postavio novu turbinu, ali i interkuler, zatim drugačiji softver za kontrolu agregata. Pored toga, tjuneri su postavili sopstveni izduvni sistem izrađen od nerđajućeg čelika.

Na kraju, ovaj M2 ima znatno potentniji trolitarski motor koji nakon izlistanih zahvata isporučuje 630 ks i 750 Nm! Kako kažu u Manhartu, oni su svoje čedo namenili upotrebi pre svega na stazi. Otud i novi kočioni sistem na prednjim točkovima, pozajmljen sa BMW- M4 GTS, kao i dodatno prerađeno ogibljenje.

Promene spolja su lako uočljive, a tako je i sa onima unutar vozila. Manhart je ugradio rol kavez, zarad povećanja bezbednosti u vozilu tokom upotrebe na trkačkoj stazi. Ubačena su i sedišta čuvenog brenda Recaro, dok je zarad prestiža postavljen karbon oko centralne konzole, a od tog materijala izrađene su i polugice za menjanje brzina…

Možda BMW pomno prati šta rade tjuneri, jer uostalom, nova generacija M2 trebalo bi uskoro da stigne na tržište.

AutoRepublika 

(342)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments