1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Acura Integra koju poznajemo i volimo
AR pijaca klasika: Acura Integra koju poznajemo i volimo

AR pijaca klasika: Acura Integra koju poznajemo i volimo

159
0
Podelite sa prijateljima:

Acura Integra se vratila na tržište posle petnaestogodišnjeg odsustva i za sada je dobila veoma promenjive ocene. Dok nam je svakako drago što se neko usudio napraviti putnički automobil u vremena kada oni nestaju sa tržišta rekordnom brzinom, i u doba kada se svi okreću prema krosoverima, ipak ne možemo da skrijemo razočaranje, pošto je ipak samo reč o prepakovanom modelu Honde Civic Si.

Ali od kada je moderna kreacija debitovala, oglasi su odjednom postali preplavljeni klasičnim primercima i podsetili su nas zašto smo nekada toliko voleli Integru.

Novitet će se prodavati samo pod značkom premijum divizije Acure dok se original mogao naručiti i pod značkom matične firme Honde. Štaviše, Integra je bila Acurin originalni model kada je kompanija osnovana 1986. godine. i opstaće kroz četiri generacije.

Najpoželjniji model je onaj iz treće generacije. Proizvodio se od 1993. do 2001. godine, a ukoliko želite najbolje što je japanski gigant imao da ponudi, to je svakako onaj sa značkom Type R. Ova značka bi nam rekla da se ispod haube krio 1,8-litarski benzinac s čak 197 konjskih snaga, što je za svoj period bio fantastičan rezultat za jedan atmosferski motor.

Da, da, znamo da je BMW bio prvi koji je uspeo da izvuče ono famozno „sto konja po litri zapremine“ u serijskom modelu, ali to ne umanjuje uspeh Acure. Snaga se inače prenosila preko petostepenog manuelnog menjača uz ostale već poznate modifikacije po pitanju manje mase, većih kočnica i sportskog ogibljenja.

Konačan utisak je dopunio stil sa agresivnijim branicima, većim spojlerom i 15-inčnim felnama. Fabričke informacije kažu da je bilo potrebno 6,8 sekundi da Integra ubrza od nule do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 240 km/h. Takvo zadovoljstvo je koštalo 24.805 američkih dolara, a što iznosi 41.645 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je proizveden 2000. godine i originalno je prodat preko salona zvanog Acura of Ocean u istoimenom gradu unutar američke savezne države Nju Džerzi. Danas je u susednom gradu Ist Brunsvik i u rukama sadašnjeg vlasnika se nalazi poslednjih osam godina.

Napominje se da je do sada prešao samo 47 hiljada milja (oko 75.200 kilometara) i da je stanje besprekorno. Nedavno je prošao kroz detaljan servis i stiže sa opremom kao što su klima uređaj, centralna brava, prozori na dugme, CD plejer i još mnogo toga. Integra je još uvek u originalnoj crnoj boji, ali su zadnja krila prošla kroz proces popravki nakon lakšeg sudara.


Do kraja aukcije su ostala još četiri dana, a vlasnik je do sada primio isto toliko ponuda. Najviša od njih je na nivou od 30 hiljada dolara, i nema razloga da sumnjamo kako će ponude samo rasti kako se aukcija bude približavala kraju. To nam govori u kakvom ugledu Integra uživa i dan-danas, pa ostaje nada da nova generacija neće ukaljati takav imidž i reputaciju.

Zoran Tomasović

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments