1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota razvija pikap Hilux s pogonom na vodonik
Toyota razvija pikap Hilux s pogonom na vodonik

Toyota razvija pikap Hilux s pogonom na vodonik

130
1
Podelite sa prijateljima:

Toyota najavljuje razvoj pikapa Hilux s pogonom na vodonik, ali, za razliku od Corolle Cross s motorom SUS na vodonik, o kojoj pisasmo pre neki dan, ovde je u pitanju sistem sa gorivnim ćelijama (FCEV) iz Toyote Mirai. U planu je mala serijska proizvodnja.

Vodonik je u prirodi sveprisutan. To postaje i u Toyoti, koja najavljuje novi projekat fokusiran na ovaj element. Konzorcijum na čelu sa britanskim ogrankom japanskog proizvođača upravo je dobio odobrenje za finansiranje od britanskog vladinog fonda posvećenog novim pogonskim energijama (APC), za razvoj gorivnih ćelija za Hilux. OEM-i i inženjerske kompanije kao što su Ricardo, D2H i ETL su uključeni.

Uz pomoć odeljenja za istraživanje i razvoj Toyote Europe, podružnica preko Lamanša i njeni partneri će stoga pod haubu pikapa ugraditi električni motor čiju će bateriju napajati vodonična gorivna ćelija koja već oprema Mirai. Tri rezervoara vodonika će se nalaziti ispod poda u centru vozila.

Adam Evans, viši inženjer u D2H, ističe da je zabrana prodaje novih termičkih vozila u Velikoj Britaniji zakazana za 2030. godinu, pet godina ranije nego u EU. Međutim, ova zabrana, koja se brzo približava, ima „implikacije na sektore koji se nalaze van puteva, u građevinarstvu ili javnim službama (…) u okruženjima u kojima se čisto električni pogonski agregati često pokažu neprikladnim“.

Toyota, sa svoje strane, veruje da će „razvoj snažnog sektora transporta vodonika igrati glavnu ulogu“ u postizanju ugljenične neutralnosti.

Prvi prototipi Toyote Hilux na gorivne ćelije trebalo bi da budu napravljeni 2023. godine u Toyotinoj fabrici u Burnastonu u Engleskoj. Oni će omogućiti da se proceni održivost male serijske proizvodnje.

AutoRepublika

(130)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma razumna strategija Tojote! Gorivna celija zahteva bateriju ali mnogo manjeg kapaciteta nego baterijski auto. Na ovaj nacin ce potrosnja sirovina za e-pogon biti optimirana na neophodni minimum. A kada se i to potrosi…. 🙂