1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis plaća 300 miliona dolara kazne zbog Fiat-Chryslera
Stellantis plaća 300 miliona dolara kazne zbog Fiat-Chryslera

Stellantis plaća 300 miliona dolara kazne zbog Fiat-Chryslera

1.54K
2
Podelite sa prijateljima:

Sigurno se sećamo čuvenog skandala nazvanog dizelgejt, onog kada je Volkswagen dobio rekordne kazne u automobilskoj industriji povodom lažiranja podataka o emisiji izduvnih gasova na dizel motorima. Mnogi su prizivali teoriju zavere, i navodno nameštanje od strane američke vlade, preduzeto s ciljem da uništi jaku nemačku industriju, a čak i kada je Volkswagen javno priznao varanje, to nije bilo dovoljno, i izgovor je bio „pa nemoguće da su oni jedini varali, kako to da i drugi ne dobijaju kaznu?“

Vremenom su kazne dobili i ostali proizvođači, uključujući i evropske divizije američkih firmi gde se dizelaši najviše i prodaju, a kasnije su usledile kazne i na američkom tlu.

Ruku na srce, većina vozila „preko bare“ s takvom vrstom goriva su ona za komercijalne svrhe gde su pravila daleko blaža, ali čak i u takvim uslovima General Motors i Ford su plaćali velike kazne iz istog razloga kao što je i Volkswagen bio prinuđen. Taj razlog je naravno u zoni činjenice da vozila emituju više izduvnih gasova nego što je prijavljeno, a sada je na red došla i nekadašnja korporacija Fiat-Chrysler (FCA).

Ona danas posluje u sastavu velikog Stellantisa koji je nasledio sve ono što je italijansko-američka firma nekada uradila. Kao i u slučaju Volkswagena, sporan je softver sličan onome koji je razvio Bosch i on prikazuje mnogo manju emisiju izguvnih gasova nego što ona zaista jeste.

Reuters kaže da je FCA odlučio da javno prizna prevaru, i da plati kaznu u iznosu od oko 300 miliona američkih dolara. Istraga je započeta još 2017. godine da bi korporacija isplatila oko 800 miliona „zelembaća“ nekadašnjim vlasnicima dve godine kasnije. Ali zbog epidemije virusa korone, sporazum sa vlastima se otegao sve do sada pre nego što su se dve strane dogovorile i sprečile dalji sudski epilog.

Reč je inače o 3,0-litarskom „EcoDiesel“ motoru sa šest cilindara koji se ugrađivao u modele Jeep Grand Cherokee i Ram 1500 u periodu od 2014. do 2016. godine. Proizvodila ga je italijanska firma VM Motori koja se tada nalazila u vlasništvu Fiata, a danas je u rukama Stellantisa.

Preko stotinu hiljada primeraka Grand Cherokeeja i pikapa s oznakom 1500 je napustilo fabriku sa spornim EcoDieselom, a savezna država Amerike, Kalifornija će kasnije pokrenuti sopstvenu istragu na račun 13 hiljada vozila.

Kao što nam je poznato, Kalifornija ima najoštrije zakone po pitanju izduvnih gasova u Americi pa samim tim smatra da je više oštećena od ostalih saveznih država. Problem je očigledno od tada uklonjen pošto Ram 1500 još uvek nudi dizelaš identične zapremine, a u tužbi su bili uključeni samo oni modeli proizvedeni pre 2016. godine.

Voleli bismo da možemo reći da će ova priča utišati teoričare zavere, ali nismo previše optimistični po tom pitanju…

AutoRepublika

(1540)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

trebalo je tužiti bosch
oni su sve zasr…

Iznogud Časni

Jeo te jež , ja 8===D nisam dobio odštete. Moron, os me zastupat ?:-)