1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera: BMW M4 CSL (GALERIJA)
Premijera: BMW M4 CSL (GALERIJA)
2

Premijera: BMW M4 CSL (GALERIJA)

1.19K
2
Podelite sa prijateljima:

„Ovo je najbliže trkačkom automobilu, a da je i dalje legalno za upotrebu na javnim putevima“, kažu nadležni u bavarskom brendu. 

Kako bi se zaradila oznaka „CSL“ (Competition, Sport, Lightweight) mora se ozbiljno poraditi na vozilu. Stoga su inženjeri iz M odeljenja za početak morali da sprovedu strogu dijetu za M4. Upravo zbog toga su od ugljeničnih vlakana izrađeni krov i hauba, a zadnja sedišta su izbačena iz automobila.

No, to je bio samo početak, stradao je i automatski klima uređaj, bilo je revizija i oko maske hladnjaka i svetlosnih grupa i sve je to na kraju donelo uštedu mase od 109 kg naspram standardnog modela. S druge strane, u M odeljku poradili su i na uvećavanju snage.

Tako je M4 CSL dobio još 40 „grla“ u ergeli te je sada vozaču na raspolaganju ukupno 550 ks i 649 Nm iz twin turbo rednog „šestaka“. Snaga se prenosi isključivo na zadnje točkove, jer bi pogon na obe osovine dodao previše mase. Nažalost po puriste, ovde nema ručnog menjača u ponudi, samo „automatika“.

Ubrzanje do „stotke“ obavlja se za 3,7 s, dok je maksimalna brzina ograničena na 307 km/h. BMW je saopštio da je ovo njegov najbrži serijski automobil na Nirburgringu. M4 CSL je „preleteo“ Zeleni pakao za 7:20.2!

Kako je BMW predvideo da će se ovaj četvorotočkaš intenzivno koristiti na trkačkoj stazi kod budućih vlasnika, stoga su i na tom polju primenjene određene izmene. Pre svega, M4 CSL je nešto niži u odnosu na M4 Competition, ogibljenje je dodatno izmenjeno, a M odeljenje je poradilo i na softveru odnosno režimima za vožnju koji su sada prilagođeniji „trkačkom“ mentalitetu budućih srećnika koji će kupiti ovaj automobil.

U enterijeru takođe dominiraju ugljenična vlakna od kojih su izrađena sedišta, ali i centralna konzola. Ovde nema zakrivljenih ekrana kakve smo videli u i4, već se BMW odlučio za svoju standardnu postavku sa dva displeja – jedan tumači ulogu instrumentalne table, dok je drugi lociran na vrhu centralne konzole.

BMW M4 CSL biće dostupan u samo tri boje: Brooklyn Grey, Alpine White i Black Sapphire. Kako je u pitanju tek treći model u istoriji nemačke marke koji nosi oznaku CSL (pre njega E9 CSL i  legendarni M3 E46 CSL) jasno je da je namera bila da ekskluzivnost bude jedan od prioriteta.

Tako će BMW izraditi svega 1.000 primeraka ovog performantnog kupea i to na planetarnom nivou!

AutoRepublika 

(1186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

Svaki put kad vidim ove predimenzionirane bubrege mi se prdi. Sta je dizajner htjeo, pošto po to da uradi nešto novo a opet prepoznatljivo i krkne bubrege preko cijelog grila, maštovito nema sta. Na seriji 7 su ajd i nekako ali na ovako malenom automobilu Bože sačuvaj.

Matija

Ovako Englezi komentarisu novi dizajn BMWa:

comment image

To sto je karakteristicna maska hladnjaka produzena na dole mogu da shvatim, ona treba da bude markantna. Ali zasto je Domagoj, BMW sef dizajner, ovoj maski dao oblik bureta, to ne mogu da shvatim. Osim toga, ceo eksterijer je vizuelno nepotrebno opterecen raznim „ukrasima“, suvisnim ivicama i povrsinama. Nekada davno, pre 50 godina, BMW je bio sinonim sportske elegancije! Njegov sadasnji dizajn je na nivou jeftinog tjuninga.