1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi „najpristupačniji“ automobil na svetu debitovao u Iranu: Oxygen
Novi „najpristupačniji“ automobil na svetu debitovao u Iranu: Oxygen
6

Novi „najpristupačniji“ automobil na svetu debitovao u Iranu: Oxygen

1.17K
6
Podelite sa prijateljima:

Iskreno, koliko znate o automobilskoj industriji Irana? Verujemo mnogo malo, a i mi sami smo u par navrata pisali samo o brendu Khodro, a zapravo su aktivna tri glavna proizvođača: Iran Khodro, Pars Khodro i Saipa. Ova tri imena pokrivaju više od 90% lokalne tražnje za automobilima, dok je preostalih nepunih deset procenata sklopljeno u lokalnim fabrikama kao proizvod „šrafciger industrije“ i malih firmi. 

Među poslednje navedenim se nalazi i preduzeće KSJ Motors (Khodro Sazan Jonoob) iz grada po imenu Širaz. To mesto je locirano na jugu Irana.

KSJ Minor C (levo) i Minor E

Sudeći po onome što se može pročitati na kompanijskom vebsajtu, oni se bave maloserijskom proizvodnjom neobičnih automobila koji su izvedeni u retro stilu. Sklapaju i vozila namenjena svim terenima (ATV) kao i skuterima (trotinetima). Ali, pre par godina su u repertoari imali i električne automobile. Kartonska vozila su razvijena pod imenima Minor E i Minor C (fotografija iznad), iako njihova masovna proizvodnja još nije započela.

Sada smo u prilici da izvestimo o tome da je pre par dana u ovoj državi predstavljen novi električni automobil. Poneo je ime Oxygen i prikazan je na posebno organizovanoj prezentaciji kojoj su prisutvovali predstavnici vlade Irana i ostale visoke zvanice.

Tom prilikom je javnosti saopšteno da je za razvoj ove „mašine“ bio zadužen pomenuti entitet KSJ Motors, koji je u tom postupku mogao da računa i na finansijsku podršku lokalne firme iz oblasti telekomunikacije ITMC (Iranian Telecommunication Manufacturing Co).

Ali, čak i na osnovu potpuno bezvrednih fotogramija, moguće je primetiti da je Oxygen (uostalom baš kao i prethodna dva modela kompanije) ekstremno sličan s hečbekom zvučnijeg imena, to jest sa modelom smart fortwo. Dužina noviteta je identičnih 2,5 metara kao kod evropskog mališana. Iranski električni automobil poseduje dvostruki enterijer, električni motor koji razvija 20 konjskih snaga i litijum-jonsku bateriju koja, prema navodima konstruktora, omogućava autonomiju od oko 220 kilometara.

Tokom prezentacije je navedeno da je samo 20% od ukupnog broja korišćenih komponenti, poreklom iz uvoza, što će reći da je Oxygen lokalizovan do nivoa od nekih 80%. Pride je izneta i tvrdnja da je iranski mališa novi najjeftiniji četvorotočkaš na svetu jer je najavljena cena na nivou od, pazite sad, 2,7 milijardi iranskih rijala, što je ekvivalent 10,5 hiljada američkih dolara. Lako je ovo demantovati jer znamo da kineski Wuling Mini EV lošta 28,800 juana, odnosno 4.520 američkih dolara.

Serijska proizvodnja električnog Oxygena bi trebalo da započne u maju. Namera preduzeća KSJ Motors je da u prvih devet meseci montaže, sklopi ukupno hiljadu vozila ovog tipa. Cilj je potom da se taj broj uveća na deset hiljada godišnje do 2024. Povrh toga, aktuelni su i planovi o izvozu. Jedan od gostiju na premijeri je bio i ambasador Senegala i on je izjavio da je njegova zemlja spremna da „od odmah“ organizuje prodaju električnog automobila iz Irana. Zanimljivo je pomenuti da je u Senegalu u toku priprema lokalnog procesa sklapanja vozila kompanije Iran Khodro.

AutoRepublika

(1165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Lici „malkice“ na Smart. 🙂

Bungi

„18000-ta“ kopija smarta.

BB

Dobro izgleda ova kopija. Eto sreće da i mi napravimo jednu…

Iznogud Časni

ni po licenci nisu znali napraviti, a da ce kopiju…cccc

BB

Opet bolje od Merca koji motor od Dačije stavlja u B kladu… 😉

Iznogud Časni

puj, puj, puj…pomakni se s mjesta, daleko bilo…puj, puj, puj, suhvu (sta je to?) mi vezes sto bi rekli Nadrealisti.