1. Home
  2. Prezentacije
  3. Genesis predstavio GV60, svoj prvi električni SUV (GALERIJA)
Genesis predstavio GV60, svoj prvi električni SUV (GALERIJA)
0

Genesis predstavio GV60, svoj prvi električni SUV (GALERIJA)

201
0
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejska premijuma marka ubrzano razvija svoju gamu, pa posle električne limuzine stiže i SUV iz redova EV modela. 

Genesis GV60 je postavljen na E-GMP platformu, koju pored njega koriste i Hyundai Ioniq 5, kao i Kia EV6. Inače, ova arhitektura biće temelj uspeha Hyundai grupacije kada je reč o električnim vozilima i koristiće je veliki broj četvorotočkaša. Genesis je odmah potvrdio da će GV60 imati varijantu sa pogonom na zadnje točkove, kao i verziju gde se pokreću sva četiri točka, dok je za kasnije planirano i plasiranje performantnih izdanja.

Električni SUV ima u ponudi jednu bateriju koja će biti zajednička za sve varijetete. Ona ima kapacitet 77,4 kWh i u zavisnosti od verzije može omogućiti autonomiju kretanja između 368 km i 450 km. Performantni GV60 naravno ima na raspolaganju pomenuti domet od gotovo 370 km, zatim izdanje sa pogonom na sve točkove računa na 400 km, a onaj SUV koji snagu šalje samo na zadnje točkove može se pohvaliti sa mogućnošću da prevali 450 km dok se baterija ne isprazni.

Potonja varijanta koristi samo jedan elektromotor (225 ks i 350 Nm), dok verzija sa pogonom na svim točkovima raspolaže sa dva agregata koji ukupno isporučuju 313 ks i 605 Nm. Impresivne brojke, ali to nije kraj, jer je na vrhu performantno izdanje sa 429 „grla“ i 605 Nm. Ovaj model ima kao opciju tzv. Boost mode koji omogućava odlične performanse, ali traje svega 10 sekundi. No, u ovom režimu vožnje pomenuti SUV kadar je da obavi juriš do 100 km/h za ravno 4 s!

Kao i kod bratskih modela iz Hyundaija i Kije, i ovaj SUV može koristiti tehnologiju punjenja od 800V, što mu omogućava da upotrebljava izuzetno brze punjače. Na onom punjaču od 350 kW, baterija se od 10 do 80% kapaciteta može napuniti za samo 18 minuta.

Ne dozvolite da vas utisak zavara – GV60 samo izgleda kao neki kompaktni model. Dug je 4.515 mm uz ogromno međuosovinsko rastojanje od čak 2.900 mm! Genesis navodi da je kabina izuzetno prostrana, te da putnici na zadnjoj klupi mogu da uživaju u komforu neviđenom kod SUS modela istih gabarita.

Enterijer se može pohvaliti vrlo interesantnim dizajnom. Za početak, spolja su umesto retrovizora kamere (rešenje koje neće biti dostupno u svim zemljama), te su na samim vratima u vozilu mali displeji za očitavanje slike koje šalju kamere. Ispred vozača su dva velika ekrana, jedan kao instrumentalna tabla, a drugi za pregled i upravljanje informativno-zabavnim sistemom.

Tu je i dvokraki multifunkionalni volan, a posebno je vredno pohvaliti činjenicu da se Genesis nije u potpunosti odrekao fizičkih prekidača i tastera koji su i dalje daleko praktičnije rešenje od nekakvih ekrana osetljivih na dodir. Električni SUV ima ujedno i HUD (head-up display), kao i audio sistem marke Bang & Olufsen sa čak 17 zvučnika. Posebno interesantno rešenje je „menjač“ koji je izveden u sferičnom obliku.

Korejci su „nakrcali“ GV60 sa ogromnom količinom aktivnih i pasivnih bezbednosnih sistema. Praktično sve što se može u ovom trenutku ugraditi u vozilo našlo je primenu kod ovog električnog SUV-a.

Genesis još nije saopštio kada će početi prodaja predstavljenog modela. Sigurno je da će biti ponuđen i evropskim kupcima, a u ovom trenutku nije poznata ni cena…

AutoRepublika 

(201)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments