1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renoviran Ford Escape (Kuga)
Renoviran Ford Escape (Kuga)
6

Renoviran Ford Escape (Kuga)

620
6
Podelite sa prijateljima:

Tri su godine prošle otkako je izvršena smena generacija modela Kuga / Escape, blizanačkih krosovera koji su iznenadili audijenciju neobičnim stilom i zaravnjenom njuškom. Ali, Amerikancima se ovo očito i nije toliko dopalo. Ako je ranija verzija modela Escape završavala kod 300 hiljada kupaca godišnje, onda je novi model „uspeo“ da prepolovi tražnju na samo 145 jedinica, što je podatak koji se tiče 2021. godine.

Pride, čak ni popularni model s kojim Escape deli platformu, terenac po imenu Ford Bronco Sport (108 hiljada otprema tokom prošle godine) nije uspeo da nadomesti lošu tražnju za prvopomenutim adutom plavog ovala na četiri točka. Zato ne čudi što je osveženi Ford Escape doneo novi stil.

Pre i posle restilizacije

Prednji deo vozila je nov u kompletu, pa je tako maska hladnjaka odignuta i prednji deo haube je sada dotiče. Uzgred, i ona je postavljena osetno više no pre zahvata. Novi su LED farovi i u ponudi su od serijske verzije, ali su refleksna u prostijim pakovanjima, dok se uz doplatu dobija svetleća traka koja se šepuri povezujući gornje tačke levog i desnog fara, idući praktično po vrhu rešetke hladnjaka.

Nove su i zadnje signalne grupacije, ali se isto ne može ustvrditi i za odbojnik montirana na tom delu krosovera.

Promenjena je i oznaka inicijalnih konfigruacija, pa umesto indeksa S, SE i SEL, uvedena su imena Base i Active iako je najprestižnija verzija oslovljavana sa Titanium. Sportski paket ST-Line je novina samo za Jenkije, s obzirom da je ovakav Escape ili Kuga, nuđen u Evropi i Aziji.

Verzija o kojoj sada pričamo nudi različitu masku hladnjaka, preklop na zadnjem braniku, uvećani spojler na petim vratima i osoben dekor unutar putničke kabine.

Stanje se u kabini nije puno promenilo s ovim zahvatom. Osnovne spravice više nisu strelice, već su nacrtane na osmoinčnom ekranu s dodatnim bočnim sekcijama. Širokougaoni ekran instrumentacionog displeja nudi dijagonalu od 12,3 inča i on je opstao, doduše kao deo specifikacija opcionala.

Novi multimedijalni sistem se zove Sync 4 i deo je osnovne opreme. Po definiciji se oslanja na osmoinčni monitor osetljiv na dodir, koji je ranije bio deo dodatne opreme, dok se sada uz doplatu može dobiti veliki 13,2-inčni ekran koji integriše i komande klima uređaja. Kineski Escape je ovo rešenje nudio u poslednjih osamnaest meseci. Sada su svakako bežične opcije Apple CarPlay i Android Auto.

Enterijer uvodne verzije

Ford Escape je zadržao mogućnost uzdužnog podešavanja zadnjeg reda za sedenja i to u rasponu od ne malih 152 milimetra. Bezbednosni sistem Ford Co-Pilot360 je unapređen, pa sada na primer sistem autonomnog kočenja funkcioniše i tokom skretanja na raskrsnicama, a može pratiti i vozila iz suprotne saobraćajne trake (dolazni promet).

Tehničkih promena nije bilo, što znači da, kao i ranije, imamo četiri pogonska sklopa u izboru. To su, to jest, tu su turbo 1.5 EcoBoost (184 konjskih snaga) i turbo 2.0 EcoBoost (253 ks). Oni su upareni s osmostepenim automatikom. Uz bazični motor je kao opcija ponuđen i sistem prenosa snage na sva četiri kraja karoserije, dok je to deo standardne opreme dvolitraša. U katalogu su takođe i dva hibrida.

Oba hibrida su utemeljena u benzinskim atmosfercima radne zapremine 2,5 litra sa 167 konjskih snaga. Funkcionišu u Atkinsonovom ciklusu, potpomognuti su električnim motorom, dok se prenos snage vrši pomoću elektromehaničkog varijatora.

Bazični hibrid je 203 konjske snage moćan model, a nudi i malu bateriju, kao i prednji ili integralni pogon, kako kome već bude trebalo i odgovaralo. Dopunjivi hibrid opet ima veću bateriju i značajno veću vršnu moć (224 konjskih snaga), ali pogonski točkovi bivaju samo oni prednji.

Proizvodnja osveženih krosovera će početi ubrzo u Sjedinjenim Državama, dok će ih lokalni distributeri dobiti početkom 2023. godine. Uvodna cena će narasti za nekih tri stotine američkih dolara, a ona je sada na nivou od oko 27,5 hiljada zelembaća.

Očekujemo i skoru prezentaciju evropske Kuge. Restilizovane verzije, naravno!

AutoRepublika

(620)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Meni je aktuelna Kuga potpuno vizuelno „neubedljiva“ posmatrano sa prednja strane … A standardna oprema po pitanju aktivne bezbednosti je neprimerena za kraj 2022. godine. Jer, po cenovniku „Šuge“ iz septembra ove godine, čak i u najvišem paketu opreme ( koji u Srbiji dobacuje do 49.990 „bez boje“ ), opcional predstavljaju i sledeći „detalji“ koji se zbirno nude pod nazivom „Driver Assistance Pack“, a čine ga: – Adaptivni tempomat – Prepoznavanje saobraćajnih znakova za brzinu – Sistem izbegavanja udesa ( Forward Collision Warning, Evasive Steer Assist, Dynamic Brake Support, Autonomous Emergency Braking with added Intersection Assist, Distance Alert/Distance Indication) –… Pročitaj više »

YugoFlorida

Nije onda ni čudno što ih ovako malo ima. Za razliku od konkurencije u vidu Tucsona, Qashqai-ja, Sportagea, Karoqa, itd.
Što se tiče aktuelne Kuge, smatram da je spreda izgled potpuno bezličan. Dodavanjem znaka na masku mnogo je poboljšan izgled.

Izmenjeno 1 godina pre od strane YugoFlorida
moron

Da, ti si to bolje opisao – „potpuno bezličan“

Bungi

Dobar auto, samo ime gadno, do bola.

BB

Kuga za novčanik 😀

TheStig

Jos jedan grozan promasaj marketinskih klovnova. Namjera im je bila da ime bude veza sa Fordovim modelom Cougar iako nikakva veza niti postoji niti moze da postoji. Nisu znali da mi ne volimo ni kuge ni šuge 😅