1. Home
  2. Vesti
  3. Saab 900 Turbo Talladega u mint stanju prodat za više od 31.000 evra (GALERIJA)
Saab 900 Turbo Talladega u mint stanju prodat za više od 31.000 evra (GALERIJA)
3

Saab 900 Turbo Talladega u mint stanju prodat za više od 31.000 evra (GALERIJA)

377
3
Podelite sa prijateljima:

“Švedski tenk” je sve cenjeniji klasik.

Saab je definitivno jedna tužna automobilska priča, i iako ovaj brend više ne postoji, mit o tom proizvođaču ne pokazuje znakove slabljenja. Otud i velika popularnost youngtimera ove skandinavske marke.

U prilog tome govori i vest koja stiže sa severa Evrope, gde je jedan Saab 900 Turbo Talladega prodat na aukciji za čak 31.400 evra! No, ovaj automobil je u gotovo fabričkom stanju sa pređena svega 624 kilometra!

Kako je to moguće za vozilo iz 1998. godine? Pa, tako što je čak 14  godina stajao u garaži i praktično nije ni bio upotrebljavan. Inače, reč je o specijalnoj verziji modela Saab 900.

Švedska marka je 1996. godine na čuvenoj stazi Talladega u SAD postavila čak šest rekorda. Tada je svaki od šest automobila Saab 900 koji su učesvovali u ovom poduhvatu uspeo da prevali 40.000 km na samoj stazi.

U slavu tog podviga nastala je specijalna edicija sa sufiksom Talladega. Jedan od takvih primeraka je bio i predmet pomenute aukcije.  U fabričkom izdanju turbo benzinski motor dostavljao je 185 ks, ali to ovde nije slučaj.

Prethodni vlasnik je promenio akumulator, potom uposlio specijalistu za stare Saabove automobile kako bi se snaga agregata uvećala za 50 “grla”, a postavljene su i Hirsch felne od 17 cola…

Male, ali dostojanstvene promene koje nisu oduzele od prestiža kakav poseduje ovakav model.

AutoRepublika 

(377)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Grozdan_the_Great

@Yankee, konačno da napišeš nešto pametno 🤣🤣🤣
P. S. Ako imaš 30k evra na zajam da kupim i ja jedan ovakav Saab, slobodno pošalji 😁

Balkanboj

Nope, ovo je samo GM Vectra B u švedskom odelu.
Pravi Saab je umro 1989.g

Nik900

Motor i menjac nemaju nikakve veze sa opelom , a ni enterijer bas nikakve slicnosti.