1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda MX-30 debituje s „pravom“ veličinom baterije
Mazda MX-30 debituje s „pravom“ veličinom baterije
0

Mazda MX-30 debituje s „pravom“ veličinom baterije

231
0
Podelite sa prijateljima:

Mazda računa na svoj prvi električni model za masovno tržište, MX-30, u smislu da će u dovoljnoj meri spustiti prosečnu flotnu emisiju, da bi se izbegli penali vezani za ekološku regulativu 2020-2021.

Isporuke MX-30 će započeti sledećeg leta u Evropi, a novajlija dolazi s relativno malom baterijom od 35,5 kWh, tako da će ukupna masa vozila biti oko 1.700 kilograma. Efekti po voznu dinamiku će biti pozitivni, ali ne i po autonomiju, koja će iznositi oko 200 kilometara, što je manje u odnosu na direktne rivale poput Hyundai Kone.

Doduše, brojke su preliminarne, a Mazda se nada da će kompletirati homologaciju za evropsko tržište do marta, nakon čega će biti objavljene oficijelne brojke na Salonu automobila u Ženevi. Očekuje se da cena startuje od 35.000 evra.

Mazda kaže da je skrojila MX-30 tako da je pogodan za gradsku i prigradsku eksploataciju, odnosno za vozače koji u proseku dnevno prelaze od 40 do 70 kilometara. Međutim, nema planova vezanih za opciono veću bateriju, mada pod može ugostiti dodatne ćelije. Umesto toga, za 2021., Mazda planira da doda mali benzinski rotacioni motor kao produžavač autonomije. Biće postavljen pored elektromotora i dopunjavaće bateriju. Mazda nije želela da pruži dodatne informacije oko specifikacija.

Među konkurencijom, osnovna Hyundai Kona nudi bateriju od 39 kWh i dometo od 289 kilometara po WLTP ciklusu, uz cenu od oko 38.000 evra. Veći paket od 64 kWh pruža autonomiju od 449 kilometara i dostupan je za dodatnih 5.000 evra. Tu je i Volvo XC40 Recharge, sa baterijom od 78 kWh (autonomija 400 kilometara). Očekivana cena je nešto ispod 60.000 evra.

MX-30 počiva na istoj platformi kao i CX-30 (TEST), ali je više sportski  orijentisan. Valjda je zato dobio ono „MX“ u nazivu…

AutoRepublika

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments