1. Home
  2. Testovi
  3. Mazda MX-30 Industrial Vintage – Skromnost je vrlina
Mazda MX-30 Industrial Vintage – Skromnost je vrlina
81

Mazda MX-30 Industrial Vintage – Skromnost je vrlina

1.97K
81
Podelite sa prijateljima:

Za većinu električnih automobila apsolutni prioritet je autonomija. Ne i za Mazdu, koja opet ide uzvodno ponudivši nesvakidašnji krosover MX-30 sa skromnim baterijama i autonomijom od jedva 200 km…

Teoretski gledano, jedan kompaktni električni krosover ima sve šanse za uspeh. Takva je tendencija, jer osim što je ovakav vid karoserije u modi, lov na CO2 i najava prestanka proizvodnje „prljavih“ SUS agregata, kao i njihova zabrana u urbanim sredinama, uplašili su potencijalne kupce. Iz ugla odgovornih za lansiranje novih proizvoda stvar je kristalno jasna, elektrifikacija se podrazumeva u svim segmentima, posebno najtraženijim, kakvi su SUV i gradski automobili.

No, u jednom realnom svetu, posebno kada se pokuca na vrata prodajnih salona, druga je priča. Kada se kupci nađu pred činjenicom da treba „iskeširati“ znatno više para, te ukrcati u svog metalnog mezimca pola tona baterija, koje omogućuju tek nekoliko stotina pređenih kilometara, dva puta razmisle pre nego li potpišu ugovor. Mazda, kao jedan od poslednjih proizvođača koji prvi put poseduje 100% električni model, našla se u nedoumici, šta uraditi i kako ostati originalna, „drugačija“ od ostalih? Podsećanja radi, često je išla u kontra pravcu, počevši od nesvakidašnjih agregata, kao što su rotacioni Vankel motor, ili na insistiranju da zadrži atmosferske agregate velike zapremine, bez turbo punjača.

E sad, kod električnih motora nema se previše mogućnosti za posebnošću, uglavnom su takvi kakvi su od samog početka. Ostaju dakle baterije, kao najskuplji i najdelikatniji deo električnog vozila, no Mazda nije Tesla, što će reći da nema ni sredstava ni znanja za razvoj neke revolucionarne tehnologije. Kao i drugi proizvođači posegnula je za onim što postoji na tržištu (baterija poreklom iz Panasonika, garantovana 8 godina ili 160.000 km), ali je krenula od drugačijeg principa.

Ukoliko uzmemo u obzir da je električni automobil pre svega namenjen za urbanu sredinu, zašto onda od njega, po svaku cenu, napraviti nekakvu drumsku krstaricu? Sva ispitivanja dokazuju da kupci električnih automobila prelaze maksimalno nekoliko desetina kilometara dnevno, retki su koji doguraju do stotinjak! Čemu dakle služi „višak“ autonomije, ukoliko nije da „drži strah“ vozaču? Po toj logici, umesto da se neprestano povećava kapacitet baterija, te samim tim cena i  težina vozila, zašto je ne smanjiti na neki logičan nivo i jednim udarcem ubiti 2-3 muve!?

Ko ne reskira ne dobija (što ne znači da ko reskira dobija), rekoše u Mazdi, te pored nesvakidašnjeg izgleda lansiraše MX-30, sa skromnim baterijama kapaciteta 35,5 kWh. U današnjim okolnostima ovo je malo, veoma malo, jer se čak i jedan Renault Zoe, kraći za 40 cm (MX-30 ima 4,4 metra), diči s baterijama od 52 kWh, po ugledu na Peugeot e-208 i Opel Corsu E (50 kWh). Da ne pričamo o direktnim konkurentima tipa Kia e-Niro (64 kWh), sposobnim prevaliti bezmalo 400 km po WLTP normama. Naša Mazda MX-30 tek 200 km, pre nego li proizvođač ponudi verziju s malim termičkim blokom kao generatorom za baterije…

Koketiranje s RX-8   

Dakle šta nam to novo i uzbuđujuće donosi ova Mazda, čije ste slike verovatno već svi bili u prilici videti? Fotografije, upravo kao i izveštaj s statične prezentacije u Parizu, od pre par meseci. Sada je na „meniju“ probna vožnja, ukomponovana s svakodnevnom upotrebom, tokom čitave sedmice. Biću iskren, malo sam oklevao kada mi je bilo ponuđeno da biram između jednosedmične ili jednodnevne test vožnje, pre svega zbog problema s punjenjem. Kuću nemam, kao ni parking mesto u podzemnoj garaži s priključkom, vozila koja mi proizvođači pozajmljuju „spavaju“ na ulici.

O problemima vezanim za javne punjače verujem da sam dovoljno pisao, bez obzira na izvesni napredak i dalje su nedovoljno rasprostranjeni, često u kvaru ili zauzeti. Uz to, neophodno je posedovati razne pretplatne kartice, pošto su dostavljači električne energije različiti, kao i tarifa. Ma dobro, rekoh sam sebi, snaći ću se nekako, ako i ne uspem da je napunim na nekom od tih punjača, ostaviću je kod jednog prijatelja u blizini. Ima kuću i dvorište pa nek se puni 11-12 sati, koliko je neophodno kada je priključena na klasičan priključak od 220/230 V.

Jer MX-30 je interesantan automobil, zaista sam želeo provesti s njim jedan duži period, posebno u ova tmurna vremena, od kako je u Francuskoj uvedeno vanredno zdravstveno stanje. Da, samo pres centar Mazde je na dobrih 50-ak kilometar od mog mesta stanovanja, od čega više od polovine otpada na auto-put, koji je, kao što znamo, rak rana svih električnih automobila. Ukoliko proizvođač navodi recimo 300 km autonomije, upotrebom istih ova se prepolovi, što znači da s ovom Mazdom, bez naknadnog punjenja, mogu samo da odem do kuće i da se vratim! Malo, no ovo su ekstremni uslovi koji ne odgovaraju profilu prosečnog vozača, posebno ne onog koji kupuje električni automobil.

Pozabaviću se opširnije potrošnjom i autonomijom malo kasnije, nakon što vas upoznam s oblinama MX-30. Slike verovatno govore više od reči, recimo samo da je stil prilično originalan. Prednji deo samo iz daleko podseća na aktuelne modele proizvođača, zapravo inauguriše „lice“ koje će slediti nove generacije. Zadnji je u nekakvom kupe-krosover stilu, sa snažno zakošenim C stubom. Na izgled poseduje sve atribute jednog SUV-a, kao što su veliki prorezi za točkove sa masivnom plastičnom zaštitom i izraženim neofarbanim branicima. Ukoliko  i ne deluju toliko elegantno kao kada su u boji karoserije, daleko su praktičniji u svakodnevnoj upotrebi. Ko je vozio po Parizu zna šta govorim, jednostavno zgadilo mi se da nakon par dana vožnje pronađem više ili manje duboke ožiljke na njima.

Najveće iznenađenje dolazi kada se požele otvoriti vrata, pored velikih prednjih poseduje i mala zadnja, koja se otvaraju isključivo iz unutrašnjosti i u kontra smeru (tzv. antagonist vrata), pod uglom od 90° (prednja isto tako). Verujem da su dizajneri bili inspirisani nekadašnjim sportistom RX-8, na sceni između 2003. i 2012. godine. Što da ne, evidentno je daju ovoj Mazdi neophodnu atraktivnost, bez obzira što je praktičnost diskutabilna. Želim reći da klinci bez problema uskoče na zadnja sedišta, bez potrebe da se prednja pomere, ne i odrasle osobe. Za tako nešto ova se moraju pogurati ka napred, sa strane suvozača to se radi ručno, dok je vožačevo potpomognuto električnom asistencijom. Komande su kao i kod većine automobila pri dnu sedišta, s leve strane, ali i na naslonu pozadi! Naime, ukoliko vozač izađe iz vozila i zaboravi na saputnike pozadi, ovi mogu sami da pomere sedalni deo i naslon ka napred, s dva nezavisna prekidača.

Naravno da sam se smestio i na zadnju klupu kako bi proverio raspoloživ prostor, posve prihvatljiv za svakodnevno putovanje osobe mog „kalibra“ (1,72 m). Mnogo više vremena na njoj provela je gospođa Rajković, gde se „skrivala“ od kontrole policije? Da razjasnim, zbog spomenutih vanrednih mera i policijskog časa, prilikom deplasiranja radi nabavke neophodnih namernica ili nekog drugog izlaska, autorizovana je samo jedna osoba u vozilu. Na zadnjoj klupi moju „smol“ suprugu teško je uočiti, osim što su stakla snažno zatamnjena, prozori su mali kao u avionu. Tek da se zna, na zadnjim vratima zakačeni su pojasevi za prednja sedišta, zbog čega su ova ojačana i u funkciji B stuba. Samim tim okvir je previše širok i smanjuje bočnu preglednost. Uvek se moraju prvo ona zatvoriti, zatim i prednja, obrnuto ne funkcioniše.

OK, pređimo sada na prednja sedišta, široka i udobna. Ukoliko se na zadnjim osećamo kao u B segmentu, ovde je evidentno da smo u nekakvom C, s primesama krosovera. Pozicija je blago povišena, normalno u podu su integrisane baterije. Kako mi je enterijer poznat od prethodnog druženja, odlučih da mišljenje u vezi njega potražim kod mojih poznanika UBER vozača, koji se predveče okupljaju u kvartu da prodiskutuju i na ulici popiju kafu ili piće iz prodavnice (kafići su zatvoreni ali se može poručiti „za poneti“). Iako su svi odlični poznavaoci automobila, efekat iznenađenja je potpun! Ostavljaju utisak na „publiku“ ta čudna vrata, kao i dizajn unutrašnjosti. Izređaše se svi na mojoj jadnoj Mazdi, bogami niko joj ništa ozbiljnije ne prebaci. Bilo je malo rasprave vezane za upotrebu plute, no tu je trebalo informisati ih da su „mali žuti“ pre automobila proizvodili čepove za flaše od plute, i da je pored nostalgije akcenat dat na reciklaži upotrebljenih materijala.

Generalno uzevši kvalitet enterijera je za pohvalu, na moje poznanike utisak su ostavili i ekrani. Pored centralnog, na gornjem delu centralne konzole (8,8 inča u 16:9 formatu), tu je još jedan u funkciji instrument table, dok je treći posve nesvakidašnji, isključivo namenjen za klima uređaj i grejanje. Nalazi se pri dnu centralne konzole, ispred ručice menjača, i kao takav deluje mi zgodan za manipulisanje. Zapravo cela ta konzola s „bombastom“ ručicom menjača, retko je elegantna i dopadljiva na oko. Na njoj pronalazimo isti „džojstik“ kao i kod ostalih modela kuće, s kojim se upravlja centralni ekran (nije osetljiv na dodir). Problem nastaje kada se spontano poželi odložiti mobilni telefon ili ključevi, navedeni ekran zauzeo je mesto koje većina proizvođača koristi kao udubljenje za sitnice ili bežično punjenje smartfona.

Kod MX-30 za tako nešto mogu poslužiti dva udubljenja za limenke, ali su smeštena prilično unazad i pokrivena poklopcima od navedene plute. Sva sreća ispod te tanke centralne konzole pronađoh „kengurovu torbu“ (isto tako obložena plutom i osvetljena), gde su ujedno i dva USB priključka. Velike je zapremine ali skriven od pogleda, tako da će te mobilni telefon, ukoliko ste ga tu ostavili, sigurno zaboraviti.

Maločas spomenuh i instrumente, treba precizirati da je samo centralni brzinomer, s putnim računarom u sredini, numerički. Za stanje baterije i nekakav ekonometar zaduženi su analogni (levo i desno od njega), sa klasičnim kazaljkama. Uz to, predviđen je i serijski „head up“ pokazivač, koji projektuje razne informacije na vetrobransko staklo. U našem slučaju enerijer je u braon/crnoj kombinaciji (ambijent nazvan „Industrial Vintage“), no imao sam priliku smestiti se i u elegantan belo/sivi („Modern Confidence“). Ostaje nam još prtljažnik, pravilnih formi i zapremine od 366 litara. Po obaranju zadnjih naslona dobije se potpuno ravna površina, zgodna za utovar kabastih predmeta, tipa veš mašina ili komoda.

A na putu?

Uz baterije od samo 35.5 kWh Mazda MX-30 nema ambicija odvesti vas na negde daleko za vikend, još manje na godišnji odmor. Kao i mnogi drugi električni automobili idealna je u kombinaciji sa još jednim „normalnim“ automobilom u kući, njena uloga je ograničena je dakle na svakodnevnu upotrebu. U tom slučaju oduševiće vas opštom udobnošću, ali i sigurnim, ujedno dinamičnim ponašanjem na putu. Ispod teške haube smešten je električni agregat od 107 kW (145 ks), sasvim dovoljno za 1.645 kg teško vozilo, od čega samo na baterije otpada oko 300 kg.

Jedno zapaženje, „smešno“ mali motor ostavlja ogroman prazan prostor, koji će Mazda  popuniti termičkim rotacionim, koji će puniti baterije i povećati autonomiju. Tako je barem najavljeno, ali ne pre druge polovine 2021. godine… Odmah po polasku vozač može da računa na 271 Nm obrtnog momenta, što omogućuje ubrzanje od 0- 100 km/h za manje od 10 s. Poređenja radi, jedan električni Peugeot 2008 razvija 136 ks i 260 Nm, ali je lakši za stotinak kilograma i poseduje baterije kapaciteta 50 kWh (46,2 kWh upotrebljivih). No ova Mazda uvek razvija 145 ks, dok kod 2008 snaga varira između 82 i 136 ks, u zavisnoti od izabranog programa.

Prvi utiskak je znači pozitivan, lep je osećaj za upravljačem MX-30, čak i kada se poželi temperamentno voziti. Uzevši u obzir da sam već drugog dana test vožnje skoknuo do mog omiljenog tržnog centra u blizini, gde sam za nekih 2 sata dopunio baterije do vrha (besplatni punjači od 7,4 kWh), dozvolih sebi slobodu da „zapucam“ na malo duži put. Za početak kroz predgrađe Pariza, a zatim putevima drugog reda, s rasponom brzine izmedu 50 i 90 km/h. Gotovo idealni uslovi, što dokazuje i putni računar (potrošnja od nepunih 15 kWh), po njemu mogu prevaliti i više od 200 km. Naravno pod uslovom da ekonomišem i ne preterujem s grejanjem, odnosno da pazim kako vozim i maksimalno rekuperiram energiju, malim ručicama pored upravljača.

Ovo je kuriozitet naše Mazde, pritiskom na levu povećava se kočenje motorom (predviđeno je više nivoa), odnosno na desnu smanjuje, ili se totalno isključi. Nije loša ideja, kada već nema prenosnih odnosa i „šaltovanja“ u nižu brzinu, na ovaj način se pomaže kočnicama i „pokupi“ više energije. A kad smo već kod kočnica recimo da su veoma precizne i snažne, što nije uvek slučaj kod električnih automobila. Koristim priliku da u ovakvim uslovima „ugrnem“ u svaku krivinu ili neki od nebrojenih kružnih tokova (u Francuskoj su verujem svi puteve s ukrštanjem zamenjeni kružnim tokom, u želji da se smanji broj nastradalih), MX-30 ih prosto obožava. Iako visoka, njen klirens iznosi samo 13 cm, što uz nisko težište (baterije u podu) i odlično ogibljenje, opravdava reputaciju Mazde.

Čak je i zvuk prijatan, naravno diskretan ali pomalo hrapav kada se motor maksimalno optereti (ne moze se isključiti). Lepo, lepo, a kako putni računar pokazuje da imam još 65% kapaciteta baterije, u povratku uzeh auto-put. U početku ne štedim, naprotiv, pogurah je i preko 150 km/h (Mazda navodi maksimalnih 140 km/h?), no nakon par desetina kilometara moram da smanjim brzinu na razumnih 110-120 km/h. Jer s gasom „do daske“ računar pokazuje potrošnju od 30 kWh, da sam tako nastavio ostao bih pored puta… Na kraju ovakve vožnje zabeležih prosečnih 22 kWh, da bi se ukupni prosek stabilizovao na 18,4 kWh, pre svega zbog intenzivne gradske upotrebe, koju sam praktikovao do kraja test vožnje.

Ukratko, Mazda MX-30 se na putu ponaša k’o velika, zadovoljstvo ju je voziti, ali to zadovoljstvo kratko traje! Kurioziteta radi, par dana kasnije na praznom parkingu poznate švedske firme Ikea (zatvorena zbog Covid-19), gde sam je ostavio da se puni (snažni punjač od 50 kWh, koliko maksimalno podnosi MX-30), zatekoh pored jednu električnu Kiu Soul. Čekao me njen vlasnik da se vratim kako bi se priključio, te spontano započesmo razgovor o njegovom razlogu kupovine. Uzeo ju je polovnu za 13.000 evra (2015-o godište), te iako ima skromnu bateriju od 27 kWh i autonomiju od samo 150 km, reče da mu je to posve dovoljno. Dnevno prelazi 80 km, a kako baterije puni besplatno na poslu, uštedi mesečno oko 200 evra za benzin. Ovde je svratio jer je bio petak posle podne, te mu je trebalo malo „struje“ za vikend, pošto živi u stanu i ne može da je napuni.

U ovakvim okolnostima kupovina električnog automobila je posve opravdana, jer izeš nabavku istog ako se struja kupuje na javnim punjačima, kada ispada jeftinije voziti Lamborghini V12. Ne verujete? Po povratku u pres centar Mazde sretoh se s jednim poznanikom iz poznatog francuskog automobilskog časopisa Auto Plus, koji mi pokaza račun za kupljenu struju njegove MX-30. Napunio ju je na auto-putu punjačem od 50 kW companije Loniti (trenutno u Francuskoj postoji desetak elektrodistibutera), gde je platio, pazite sad, 27 evra za 20 kWh. Ukoliko to prevedemo u autonomiju na auto-putu od nekih 70-80 km, ispada da struja košta koliko i gorivo za benzinac koji troši 25 l na 100 km!

Naprotiv, ko punjenje vrši kod kuće, pa još i ugradi Wall Box od 7,4 kW (vreme punjenja skraćeno na 3-4 sata), jedan pun „rezervoar“ koštaće ga samo par evra. Na snažnim punjačima od 50 kW sve se odvija još znatno brže. Od 0 do 90 % maksimalnog kapaciteta baterije treba oko 40-45 minuta, odnosno 30-ak minuta ukoliko u njoj ima još 20-30 % energije. Sve navedeno je iz ličnog iskustva, fabrički podaci su donekle drugačiji. Na kraju ću se ipak morati poslužiti se njima, jer je došao red na cene i opremu.

Nema ovde mnogo toga da se navodi, jedan motor i tri završna nivoa (MX-30, Modern Confidence i Industrial Vintage), od kojih se dva poslednja razlikuju samo po ambijentu enterijera. Već i osnovni nivo je izuzetno bogat, navešću samo aluminijumske naplatke od 18 cola, LED svetla, pomoć pri parkiranju napred i pozadi, „head up“ displej, numerički pokazivač brzine od 7 inča, centralni ekran od 8,8 inča s integrisanim GPS-om i aplikacijama Android Auto/Apple-CarPlay, ekran za kontrolu klime/grejanja, adaptivni regulator brzine, automatski korektor pravca, sistem za urgentno kočenje…

Na testu sudara Mazda MX-30 dobila je odlične ocene!

Druga dva mogu se pohvaliti auto adaptivnim LED svetlima, hi-fi sistemom Bose s 12 zvučnika, snažno zatamljenim zadnjim staklima, grejanim sedištima u kombinaciji veštačka koža/platno, kamerom od 360°…  Kako na našem tržištu još uvek nije ponuđena posegnuću se francuskim cenovnikom, gde stoji da osnovna izvedba košta 33.900 evra, a druge dve 37.800 evra. Kažete mnogo je? Jeste, ali spomenuti Peugeot e-2008 je još skuplji, između 37.000 i 43.000 evra, uz osetno slabiju opremu.

Sva sreća te se za električne utomobile dobijaju značajne beneficije, na istom ovom tržištu iznosi 7.000 evra (6.000 od sledeće godine), plus 3.000 evra ukoliko u zamenu ostavite bilo koji „krš“ od 10-15 godina starosti. Iz tog ugla gledano, plus ušteda za gorivo, Mazda MX-30 deluje zanimljivo, opet pod uslovom da ima gde da se napuni. Zaista je neizvesno, pa i skupo, računati na javne punjače, moje iskustvo kaže da je bilo koji električni model besmislen ukoliko se nema svakodnevan i siguran izvor električne energije. U međuvremenu plug-in hibridi, bez obzira na sve veće kritike u vezi potrošnje i količine CO2 koji ispuštaju, omogućavaju „zelenim“ vozačima da umire savest. Koliko je to zaista tačno pokušaću utvrditi nakon randevua s jednim restilizovanim Peugeotom 3008 Hybid Plug-in/225 ks, zakazanim za sledeću sedmicu…

Tekst i slike: Perica Rajković

Mazda MX-30 Industrial Vintage

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4395/1800/1560 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.655 mm
Zapremina prtljažnika: 366 – 1.171 l
Masa praznog vozila: 1.645 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: Sinhroni elektromotor
Kapacitet baterije: 35,5 kWh
Snaga: 145 ks (107 kW)
Maks. obrtni moment: 271 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Jednostepena redukcija

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,7 s
Maks. brzina: 140 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Električna energija
Zapremina rezervoara: 200 km po WLTP protokolu
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 19/18,4 kWh
Emisija CO2: /

Cena

Cena u Francuskoj od 33.900 evra bez subvencija 

Dobre strane:

Originalan dizajn, atraktivna zadnja vrata, kvalitet enterijera, ponašanje na putu, serijska oprema, cena

Loše strane:

Autonomija, potrošnja na auto-putu, pristup zadnjoj klupi i raspoloživ prostor, bočna vidljivost usled širokih okvira vrata
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,25 
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,25 
Pozadi: 6,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 6,75 
Potrošnja: 6,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8 
Efikasnost: /
Cena
Prihvatljivost: 7,5 
Ocena: 7,639

(1969)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

81 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Dizajn + industrial vintage… Prelepo
Klasika, imas para za EV i kucnu struju, a zavrsava ti posao 250km autonomije… Ovakvo vozilo vredi
To i pokazuje francuz sa Kiom

BB

S tim što Francuz s Kiom je uradio da ga auto ne košta malo bogatstvo (mlado a polovno) a ispije i da uštedi. To je vjerovatno i rješenje za djelimično elektrifikaciju Balkana.

Don

Sranje, smeće, govno….nastavi niz. Maks brzina 140 km/h stalno Testovi dilda. Kaze za grad? Em suv em 4.4 metra pa za grad!? Jest kurac za grad, u gradu je sposoban ko slon u staklarskoj radnji. Neg je za grada jedino jer se tamo vozi do 70 km/h i zbog toga je to za grad i ni za sta drugo. Kurcenje punjenjem po sopinzima?! Neće ni dugo biti to besplatno pa ces placati ko drug 30€, a ako bude vise dilda, nećeš doc na red nikad! Jer se puni satima…a ljudi u parizeru 17 miliona, pa ces malo morgen puniti ista.… Pročitaj više »

Peki

Kao i obicno preterujes, i to debelo, no to je deo tvog sarma 🙂 Da si nasao vremena da procitas sve sto je napisano (priznaj nisi), pronaso bi, izmedu ostalog, recenicu gde stoji „bilo koji električni model besmislen je ukoliko se nema svakodnevan i siguran izvor električne energije“. U prevodu kuca, garaza s prikljuckom ili negde na poslu. Naravno da ce svi da naplacuju i taksiraju struju, na ovaj ili onaj nacin, pojedine drzave vec razmisljaju da to rade po predenom kilometru, kako bi nadoknadile gubitak od prodaje fosilnih goriva. E da, nije ova Mazda za „balkan-boya“ kao sto ti,… Pročitaj više »

BB

A znao sam da će doći odMazda od strane Dona.

moron

😊😊😊

Don

Aj vako, nisam ja pljuvao tekst, neg auto. Auto je za kurac, evo argumenata: Namjena auta je za grad, iz jednog jedinog razloga a to je niska brzina kretanja što mu omogućuje relativno dovoljan domet i to je samo za ljude koji imaju kuće, a u gradovima je takvih jako malo, pa auto gubi smisao, jer ostali ga nemaju dje puniti . Infrastruktura ne postoji, niti će postojati narednih 100 godina, jer ne možeš napraviti milione utičnica po gradu niti ćeš smanjiti vrijeme punjenja na 5 minuta za 100%> dakle, auto je besmislica. Nadalje, sa svoja 4.4 m auto ne… Pročitaj više »

Stari Dejan

Ako te već toliko boli tamo dole južno, onda ipak da razmisliš o poseti čika doktoru?

Stari Dejan

Čekaj bre Don: Megan 42000€? Jesi siguran da nisi nešto pogrešio?

Don

Ama nisam, 38 keka…došao ja vidim i to čudo…al ne udjoh, jer me je u pet minuta saletio šesti prodavač da me puta treba li mi nešto . Rekoh, trebam pare a one nisu problem jer para nemam …aj sad bježi odavdje…i zgadi mi to čudo od 38 000..ne znam čim su ga toliko napunili.danas gledam onu Cipru feromontor ili kako već..40000e 310ks…i ostane mi 2000€ za platit porez …jebo dildu.

орангутан

некад само бруталност показује истину, браво и за тебе а и за Пекија

Izmenjeno 3 godine pre od strane орангутан
moron

Lepo si ti ovo sročio … Suštinski, bez greške, ali, jedna „stilska figura“ ti se baš ponavlja

орангутан

Дон му дође као екстремни шведски метал

Don

A znam drug, izvinjavam se, ali davno sam uvidio da sa lijepim riječima ne možeš rastrijeznit ljude nego se oni uhvate nečega, izokrenu i krenu se svađati, ovako nece..a to mi nije namjera da se raspravljam. Za mene je 42000 e bogatstvo, odvajas od usta i treba bar 10 godina da skupis toliko..i onda neko hoće da me j…sa dildom,a zabrani mi dizel. Da dildu mogu napuniti za 5 minuta i vozit 1000km, ja bih prvi bio za njega, a pošto toliko problema čovjek ima u životu, ne treba mu još i dildo da mu čupa živce , gleda dje… Pročitaj više »

moron

Moraš da se prilagodjavaš napretku društva ..

Balkanboj

Kako te nije mrzelo sa sve maskom da obilazis salone…

Peki

Kazem ja tebi i Teslu X da ti poklone, ti bi rekao nije ni za „kurac“ 🙂 To sto ima autonomiju od 400-500 km i ubrzava za 2-3 sekunde do 100 km/k, opet je za „kurac“! Nemas brate ni profil ni nivo svesti za elektricne automobile, uzivaj dakle u Alfi Giulia i boli te“ kurac“. Ne kazem da nisi u pravu, ona i jeste za uzivanje, lepa je i perfomantna, ma prava Italijanka, ali promasio si temu! Poredis sportsku limuzinu s malim elektricnim Crossoverom, duplo jeftinijim i sa posve drugom namenom. Ma boli te „kurac“, ti si reko sta ti… Pročitaj više »

moron

😊😊😊

Don

E, a nije! Evo me danas kod komšije, pita što sam nadrkan , a ja mu kažem da nije nabavio novog tupsona, da ima Konu a košta 40k eura jer je -malikrosover. Do njega cupra feronesto za 40k e i 310 ks . A djuliju uzmem za ajmo reć 40k , vozim dizela , picim za 7 sec do 100 meni dosta a prijedjem 1000km za 40eura. No ubrzanje do 100,jedina komparativna prednost dilda je u stvarnom životu toliko nebitna stvar, prijedje 400km i onda ide na tankanje i to je prešao vozeći 100km/h i ne izlazi iz desne trake.… Pročitaj više »

BB

Mazda mi se nekako čini teška bez baterija. Ako poredimo sa SUS varijantama tu nema ni motora ni auspuha ni katalizatora, kvačila, rezervoara…

Ovako mi je simpatična, želim joj tržišni uspjeh. Extender će sigurno riješiti anksioznost. Mada bi kod ovakvih auta bilo dobro omogućiti da se iznajmi extender (kada ide na dalji put) ili dodatnu bateriju (može da bude i u obliku krovnog kofera-mada ne bi mogao biti baš kapacitetan).

Branko

Dobra ideja, ali tehnički gotovo neizvediva. Prije dvega iz sigurnosnih zahtjeva.

moron

Krov većine automobila nema nosivost ni 100 kg, najčešće značajno manje. Čak i da postoji jednostavan način da podigneš na krov tu dodatnu bateriju (kao i da krov može da izdrži njenu masu), to bi jezivo loše uticalo na stabilnost.

Balkanboj

Krov automobila ima nosivost veću od 100kg… može čak i 500kg da izdrži.
comment image

moron

Govorim o deklarisanoj nosivosti. Ko ima preko 100 kg ?

Peki

Balkanboj, da li sam ja glup i maror te ne znam zakaciti sliku u komntarima, ili ti imas neku posebnu tehniku? Unapred zahvalan na odgovoru

D_C

Slika na nesto kao https://postimages.org/ pa onda link u komentar. Ne treba hvala, mene je naucio Yankee.

BB

Pa dobro, ne moraju dodatne baterije na krov, nek bude extender, on može biti daleko lakši. A ne mora na krov, nek naprave neki „slot“ gdje se može ubaciti extender ili baterija, recimo ispod prtljažnika. Može i prikolica (neki su već eksperimentisali sa baterijama jama u prikolicama a neki sa prikolicama guračima).
Uglavnom, ne moramo da stanemo
kod prve prepreke i da je opisujemo kao nepremostivu, ako je sam koncept dobar, rješenja se traže. I sam električni automobil je do skora bio teško izvodiv, pa nađoše rješenje 😉.

Branko

To se onda zove plug in hibrid.

BB

Da, samo što se „plug in“ odnosi na dodatak generatora koji se ne vozi svakog dana i ne kupuje, nego se iznajmi kad a postoji potreba.

Branko

Vraćam se na prvu tezu; tehnički teško izvedivo.

D_C

Kupiti nesto ovako i vuci sa sobom po potrebi: https://www.polovniautomobili.com/radne-masine/17212413/elektro-agregat

🙂

moron

Za ovako nešto bi mu možda trebalo duže parking mesto?

D_C

Druga opcija da stavi na krov 😂 ‘Al za to mozda treba Skoda Yeti 😂

Balkanboj

Realno, potpuno nepraktična primena kontra vrata. Zajeb maksimalni. Ako je i imalo smisla na RX8 kao sportskom automobilu ovde je beskorisno.

Sorry Mazda, neko vas je dobro obmanuo gurajući ovakav tip krosovera u proizvodnju.

TNT

Pa gledali i3; jesu najavili da hoće i oni da budu premijum proizvođač? Čak će da stave i SUS motorčić, kao Range extender…

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Sub- Zero

Bas tako, gledali i3 kao VW sa ID3, cak i mala honda e ima nesto preuzeto sa i3…i tako dolazimo da je i3 jedan od najboljih (po mom misljenju najbolji) gradskih EV. Veoma zabavan za voznju, nesvakidasnji dizajn, i pored reciklirane plastike unutrasnjos je kvalitetna i lepo ukombinovana!
Jos nema EV koji ima 170ks (184ks i3s) a da nije Tesla, Jaguar iPace, MB EQC, Audi etron, iX, polestar i ostali veliki EV.

TNT

Pa gde si prijatelju, ređi si u komentarima nego ljudi bez Covid19 u SRB a i šire… Napiši koju o iskustvima sa i3 – posebno kako se snalaziš za zimske gume; koliko koštaju, gde ih nabavljaš (jel mora u ovlašćenom ili ima i na drugim mestima)… Baterija pretpostavljam nije ni malo degradirala? Da li si uzeo varijantu sa „kaloriferom” i ako nisi, kakvo je grejanje zimi, kada je hladno? Mislim, dopiši i još neku o svemu bitnom što si primetio – zaista imamo ovde malo iskustava od ljudi koji voze „električare” – hvala unapred.

Branko

A Hyundai Kona sa 204 KS?

Peki

Novi elektricni Fiat 500 ima ista, ali samo s strane suvozaca. Da, u pravu si, nije najprakticnije resenje, ali, kao sto sam naveo, deluju atraktivno, sto je po svemu sudeci bio cilj…

Balkanboj

Šta znam ja, jbg, imam onu Merivu sa kontra vratima i u svakodnevnom životu su odlična, posebno za malu decu (i dečija sedišta dok su bili manji). Jedina mana je istovremeni izlazak sa prednjih i zadnjih sedišta. Ova na Mazdi mi nisu ubedljiva.

Branko

Ali dobro izgledaju! 😁

TNT

Smešno mala zadnja vrata; pozadi prozori ko puškarnice – ako je namena gradsko razvoženje dece, minus na kvadrat u najavi. Već zamišljam kako je zanimljiv posao premeštane dečijih sedišta iz nekog drugog u ovaj automobil, što se često javlja kao potreba, a kod ovakvog rešenja to bi trebalo da bude ogromna prednost – eto predlog za dodatak testiranjima. Bar za razliku od najavljene Dačije i sličnih, ima motor pristojne snage. Vezano za primenjenu logiku – ne treba veći domet jer ionako ne prelazite više – ispravna je sa te tačke gledišta, ali bih kao kupac uvek pre uzeo nešto sa… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane TNT
Peki

Vazi za savet u vezi testiranja decijih sedista, cim postanem deda… 🙂
Sto se tice cene struje koju sam naveo, radi se o monoplu kompanije koja je instalirala punjace. Malo ih je, posebno na auto putu, pa udri. Ko mora kupice koliko god da kosta…
Drugo u odgovu „Donu Srasnom“ napisah kako se razmislja o taksiranju elektricnih vozila po predenom kilometru, kao odgovor na gubitke u budzetu nastale smanjivanjem prihoda od prodaje fosilnih goriva. U mnogim drzava takse se krecu izmedu 60-70 % procenata od maloprodajne cene

Stari Dejan

„U mnogim drzava takse se krecu izmedu 60-70 % procenata od maloprodajne cene“

Izvini Peki nisam razumeo. Pre toga si napisao da se takse računaju po pređenom km a ovde da idu od maloprodajne cene. Šta sam preskočio?

Peki

Mislio sam na takse koje se primenjuju na fosila goriva. Kako je sve vise elektricnih i hibridnih vozila drzava gubi pare (manja ukupna potrosnja naftnih derivata) te trazi nacina da ih oporezuje.

Balkanboj

Dva automobila, dvoje dece različitog uzrasta = 4 dečija sedišta. Nema prebacivanja.

moron

Peki, hvala za ovaj test.
Troši 30 kwh na auto putu pod gasom, a 20 kwh struje da se „natočj“ na auto putu košta 27 evra?
Genijalno.

BB

Pa za vrijeme sankcija si plaćao benzin 4 DM pa se opet vozio. Monopol je monopol i ako mu upaneš u šake, to košta. Pitaj Pekija koliko je potrošio evrića za sve vrijeme testa! Ako ne poneseš sendvič u školu ili ćeš ga kupiti u školi (monopol) ili ćeš biti gladan ili užicati od drugara ili oteti… Fazon je u planiranju unaprijed. Moj pokojni otac je bio nepopravljivi optimista što se tiče potrošnje goriva kod Peugeot 309 1.9 diesel, pa je nekoliko puta mora plaćati kanister goriva 3x skuplje.

moron

„Fazon je u planiranju unaprijed.“
Da, EV traži toliki nivo „planiranja“ (dopune baterija), da tu nema ni „S“ od „Slobode“ koju nudi SUS …

BB

Ajde zamisli da dođe nestašica energenata (struje i naftnih derivata), koje bi prije napravio u vlastitoj režiji? Garažu prekriješ solarnim panelima i imaš više slobode u odnosu na nestašicu goriva. Sloboda je relativan pojam a i često se debelo naplaćuje…

s mile

koliko vozača prelazi više od 200km dnevno, večina je na cca 50, i to je puno. a auto stoji ostalo vreme, samo ga treba parkirati kraj punjača, kućnog, firminog, ili javnog, i neka se puni do sledeće vožnje

da je obaveza, jeste, ali sa cenom od par din/km…vredi…nekome

moron

Ko ima svoj punjač (u svojoj garaži), to i ima smisla kao gradsko/prigradsko vozilo (i to kao „drugo“ vozilo).
Ali, neće samo tebe da čeka „tvoj“ punjač na poslu (radnim danom), ili „tvoj“ javni punjač i to baš tamo gde ti on treba (u svetlu autonomije vozila i željene rute kretanja).
Mnogo je sve to „zajebano“. I umesto da ti olakša život, samo ti ga dodatno zakomplikuje. A sve to za debele pare (u nabavci).

BB

Uglavnom postoji mogućnost izbora. Neki, recimo francuz s Kiom, nađu način kako da to iskoriste u skladu sa mogućnostima i potrebama. Benzin se kod prvih automobila kupovao u apoteci, a konkrent konj se „samopunio“ na njivi ZELENOM energijom ( imao pogon na sve četiri, bio kožom presvučen svaki dio, mekan na dodir, 🤣🤣😂😂). A za po gradu može i bicikl, moja sestra u Danskoj ima auto tipa Peugeot 208, a ide biciklom na posao, jer joj je najbrži, pitam kako kad padne kiša: Pa lako, navučeš kišno odijelo ☔, čudibse ona mom pitanju. A nije da nema platu i to… Pročitaj više »

moron

Pa, i ja volim po gradu najviše bajsom, bez obzira na meteo prilike, jer mi ta vrsta prevoza u gradskoj gužvi pravi najmanje frustracija, a često mi je bukvalno i najbrža, mereno po principu od vrata do vrata.

Branko

Punjač = schuko utičnica 16 A (10A opcionalno)

Don

Tačno tako. Zaboravio si stilsku figuru 😂😘🦌🦌

Branko

Za vožnju gradom baš i ne; duže rute svakako.

Stari Dejan

Peki još jedno pitanje:
Kad su ovi elektro đavoli tek krenuli, koliko ja znam, bilo je i nekoliko različitih vrsta priključaka za punjenje. Pošto si već isprobao nekoliko različitih proizvođača da li je to sad standardizovana priča ili postoje neki adapteri i slično?

Peki

U principu su se dogovorili u vezi prikljucaka, to je postao standard. Nesporazum cesto nastaje u vezi struje punjenja, tj pojedini modeli poseduju konvektor naizmenicne struje u jednosmernu, (kojom se uostalom i pune baterije), velike snage, dok je kod drugih ogranicen na recimo 10 KWh, te preuzimaju direktno jednosmernu stuju iz punjaca. Uglavno su to punjaci velike snage, taj spomenuti vozac Kie Soul cekao je da odem da bi je napunio jednosmernom strujom, dok sam ja zakacio Mazdu na naizmenicnu. Da razjasnim, na punjacu su bila dva prikljucka (integrisana kabla), sa leve za naizmnicnu struju, a sa desne za jednosmernu,… Pročitaj više »

Stari Dejan

Kristalno. Hvala puno! 🙂

Branko

Ovo je neobično; kod nas (Hr) svaka DC (istosmjerna) punionica može istovremeno uz DC puniti i na AC (izmjeničnom) priključku. Btw, za DC punjenje se primjenjuju 2 standarda: ChaDeMo i CCS (Combo). Premda se na punionici ugrađuju priključci po oba standarda, samo jedan DC i jedan AC može biti istovremeno aktivan.

Peki

U vezi onog sto sam napiso, na fotografiji u podzemnoj garazi, gde se MX-30 vidi iz profila (zeleni pod), s desne strane na slici je taj besplatni punjac ispred Ikea. Na njemu stoji natpis DC, dok je s druge strane naizmenicni AC. Navedena Kia Soul je starije generacije i s nedovoljno snaznim konvektorom, tako da se moze brzo napuniti samo vec „ispravljenom“, tj jednosmernom strujom.

Branko

Samo mala dopuna: vozila sa DC priključkom (20 kW do 100 kW) uvijek imaju i AC priključak (3,7 kW – 7,4 kW), uz rijetke iznimke. Jedino DC punjenje se smatra “brzim” ili rapidnim, a AC punjenje ”sporim” ili standardnim. Ako se naplaćuje, DC punjenje je uvijek skuplje od AC. AC je na vozilima ograničeno na 7,4 kW, jer u većini zemalja je upravo to limit snage za kućanstva; preko toga se doplaćuje za tzv. Industrijsku snagu.

moron

Ne bi bilo loše jedan poseban tekst na temu vrste punjača i „svega oko njih“

Branko

Za bolje razumijevanje ove problematike važno je naglasiti da nije skupa struja (1kWh = 10 eurocenti za kućanstva u Hr), nego snaga: naknada za povećanje snage sa standardnih 7,4 kW do 30 kW je oko 300 EUR po kW, bez ikakvih troškova nadogradnje instalacije. Uz to, ulazi se u drugu tarifnu skupinu pa je kWh 50% skuplji. Preko 30 kWh je još skuplje. Dakle, punjenje na malim snagama kod kuće je vrlo jeftino: 20 kWh/100 km košta oko 2 EUR, odnosno ako uračunamo gubitke kod punjenja na maloj snazi od 5% cca 2,1 EUR. BEV uglavnom imaju AC i DC… Pročitaj više »

moron

A da ti to prebaciš u članak za sve nas, da se ovde opismenimo u tim elemenatarnim stvarima?
Čak i @Don će da ti kaže hvala.
😀

Don

To Nes dočekat! Neću dildu u moju butigu!

Stari Dejan

Zanimljivo. Po nekim rečima bih rekao da si iz Hrvatske i kod vas je maksimalna angažovana snaga za domaćinstvo 7,4 kW?
U Srbiji ta cifra je 17, 2 kW, tj. ograničen si na maksimalno 25A po fazi.

Branko

Tako je, kada govorimo o standardnoj tarifi. Sestra mi živi u Bg, pa znam da je kod vas to dosta drugačije. Moguće je dokupiti snagu i onda to košta koliko sam spomenuo, a mijenja se i tarifna grupa (cijena kWh). Ima tu jasno i dosta varijabli koje mogu podići ili spustiti cijenu energije, ali to ovisi o potrošaču, regiji itd.

РаШоМоН

Да ли у Француској постоји нека врста „помоћи на путу” када ти се испразни батерија (и колико то кошта) или се своди на шлепање до најближег пуњача?

орангутан

Овај ауто највише делује као пре свега стилска вежба и истовремено проба колико се највише може наплатити за недостатак слободе (домет) + наметање нове нормалности представљене као пожељност, а пре доласка упитно „правих ствари“ попут Ванкела за продужење домета, или нечег још другачијег хибридног у сарадњи са Тојотом, или ко зна чега трећег, па ми се намећу питања попут – шта то Мазда, као тзв. мали произвођач релативно ограничених финансијских могућности (значи неко ко мора да води рачуна о бар средњерочној исплативости истраживања и развоја и пуштања у промет готових производних модела) и остали знају што плебс не зна, т.ј.… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane орангутан
moron

To i ja velim, najmanje 5-6 vozila je potrebno, „za prvu ruku“ 😊😊😊

Branko

Kao što je Peki lijepo objasnio, Mazda je svejedno prilično uspješna na tržištu, pa očito da im je prodajna strategija za malog proizvođača pametna. Nastoje pronaći niše na tržištu koje “veliki” zanemaruju, a bez električnog vozila ne mogu preživjeti na tržištu radi regulative. MX-30 je prekrasan i trendi auto sa manjom i posljedično jeftinijom baterijom te malim dosegom dovoljnim za grad, koji košta manje nego Renault Zoe sa (nekom nepotrebnim) većim dosegom. Renault Zoe, bez uvrede, spram MX-30 izgleda kao kanta. Što bi tvoja supruga odabrala za sebe da razvozi djecu i ide sa prijateljicama na kavu?

орангутан

Потпуно си у праву за нише, вероватно је добар део одговора у таквом герила приступу, прилагођавању флоте регулативи итд., али има и неке куражи, а можда и скривених знања o the shape of things to come … пре годину дана питах Мазда дистрибутера који ми је следећи ауто, рече да од отприлике 2023, 4 долазе потпуно нове ствари код свих произвођача … Рекох, волео бих да га имам, али што каже @moron, то је проблем залуђеника када склизну до жеље за поседовањем, мисле да треба да буду и колекционари, већ сам преживео то са сатовима. Елем, госпођа би, пошто више… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane орангутан
Branko

Slažemo se u potpunosti!

J4ZZ3R

Od mene i moje gdje tople preporuke za 2008. Yaris jeste odličan, ali ipak je enterijer 2008 realno dve klase prestizniji, a i prostraniji. Zapravo toliko je prostran da bi mogao da bude čak i prvi automobil bez većih kompromisa.

Da sam uzeo 1.5 hdi 130 ili 1.2 130 možda bih ja svig Civica zamenio za Yaris GR (kriza srednjih godina na vrhuncu 🙂

moron

2008 ima unutrašnje dimenzije koje su dovoljne čak i za smeštaj pozadi čoveka jazavičara kao što sam ja.
U prostornom smislu, meni je to neverovatno vozilo.
Na neki način, on je i fenomen, jer on ima relativno malu visinu ( 156 cm ), dok ja u nekim veoma visokim vozilima ( npr. Duster, visok preko 169 cm), šanse nema da sednem pozadi obzirom koliko mi je nisko.

J4ZZ3R

A klirens 16 ili bese 17cm

moron

Ne znam. Nisam probao da legnem ispod 2008, već samo da sednem u njega.

sami

Može samo jedno pitanjce. Cemu služi ova skalamerija, ovi jadi koji su kao nesto a nisu nista? Ja bi reko da sluzi da zakrčuje ulice po Parizu. Kakvo ovo vozilo ima karakterostiku da bi ga neko kupio i da bi njime zapusio 2 parking mesta za n eki klasik bateriski auto koji ima veći domet od ovog krsa? Jos jedna Mazda čist promašaj čist krš

J4ZZ3R

Mazda je mozda i jedini proizvodjac kod koga bih bukvalno zmureci mogao da izaberem bilo koji model i da budem spokojan, maltene mi se svi dopadaju. Ipak, sa poseldnja dva tj dva najnovija modela CX30 i MX30 ipak bih otovorio oci i ciljao u nesto drugo. Cak mi se ni dizajn ne dopada, daleko od toga da su ruzni, ali nisu mi pozeljni tj must have kao druge Mazde. Sto se tice samog koncepta, mislim da bih uzeo elektricni automobil sa 100km dometa, istina imama kucu, garaze i dnevno u gradu vozim do 50km. Najvise me kod elektricnih automobila nervira… Pročitaj više »