1. Home
  2. Vesti
  3. 750 Peugeota 205 se okupilo u Sošou povodom 40. rođendana modela
750 Peugeota 205 se okupilo u Sošou povodom 40. rođendana modela
2

750 Peugeota 205 se okupilo u Sošou povodom 40. rođendana modela

412
2
Podelite sa prijateljima:

Strastveni kolekcionari modela 205 imali su termin u muzeju L’Aventure Peugeot u Sošou tokom vikenda 8. i 9. jula. Od najskromnijih do najsportskijih, od najnovijih do onih s najvećom kilometražom, popularni francuski automobil se pojavio u svim njegovim znanim i neznanim formama.

Organizatori skupa raduju se uspehu. Andrea, Žil, Miš i Šarl, članovi Kluba 205, koji broji 140 članova, radili su neumorno godinu dana na realizaciji ovog projekta, u saradnji sa L’Aventure Peugeot-Citroen-DS, muzejom Peugeot Adventure i regionom Burgunž-Franš-Konte. Cilj je bio jednostavan: okupiti rekordan broj najpoznatijeg francuskog automobila osamdesetih u zidovima muzeja. Sa 750 automobila okupljenih tokom vikenda, muzejski parking nije bio dovoljan: obezbeđen je drugi nekoliko stotina metara od istorijskog mesta marke Peugeot, u blizini fabrika.

Učesnici su bili iz cele Evrope. Jak kontingent otputovao je iz Holandije, prve strane zemlje predstavljene sa 60 automobila. Ali mnogi Belgijanci i Nemci su takođe putovali. Još iznenađujuće, primećeno je prisustvo primeraka iz mnogo udaljenijih zemalja, gde 205, međutim, nije bio plasiran na tržište: Poljska, Mađarska, pa čak i Belorusija, što je mali podvig s obzirom na geopolitičke poteškoće u ovom trenutku. Jedan entuzijasta je čak doputovao iz Japana, bez svog automobila, da bi učestvovao u događaju!

Tokom tri dana bilo je ponuđeno mnogo aktivnosti. Musee de L’Aventure je bio otvoren za posetioce i, naravno, predstavio je lepu izložbu posvećenu popularnom modelu. Čak je emitovao i film koji prati njegovu istoriju . Izlagači su takođe bili na sastanku: 205 Africa Raid, specijalista za afričke relije koji je mnogo pomogao organizatorima, poslao je mnogo pripremljenih modela, uključujući impresivan podignut kabriolet opremljen sa osovinama 4×4 i sistemom za naduvavanje/ispuštanje guma na zahtev. Francuski i holandski klubovi su takođe postavili svoje tribine, kao i L’Aventure Peugeot-Citroen-DS. Čak je organizovano i takmičenje za osvajanje 205 GTI.

Događaj je bio prilika da se pokaže da kolekcionari „dvestapetice“ nisu zainteresovani samo za GTi ili Rallye. Zastupljene su skoro sve verzije, od skromnog Juniora do izuzetno retkog Gutmanna Turbo sa 8 ventila, homologovanog modela posebno traženog kod amatera, koji je uzbudio mnoge. Prema rečima organizatora, interesovanje za zvezdu 205 iz osamdesetih ne slabi, naprotiv.

„Prva faza 1 je sada veoma tražena, bez obzira na verziju. Cene ostaju pristupačne za male modele: potrebno je 3.500 evra za osnovni GR, ali ovi automobili ne ostaju dugo u prodaji“, objašnjava Šarl. Što se tiče GTi-ja, on nastavlja svoj pohod ka visinama. „Cene rastu širom Evrope, pa je manje interesantno uvoziti ga. Potražnja ostaje neverovatna, prelepi primerci se prodaju čim budu ponuđeni na prodaju“, dodaje Miš. Organizatori se već raduju svečanostima pedesete godišnjice!

Galeriju fotografija s ovog događaja možete pogledati na sajtu odakle smo preuzeli priču.

AutoRepublika

(412)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Kitittelj

Imam ovakav beli al’ Burago 🙂

MRN

🙂