1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen novi sedmosed Jeep Meridian kao brat Commandera
Predstavljen novi sedmosed Jeep Meridian kao brat Commandera
0

Predstavljen novi sedmosed Jeep Meridian kao brat Commandera

205
0
Podelite sa prijateljima:

Samo ime Meridan je novo za marku Jeep, ali model koji se „skriva“ iza tog naziva nije originalan, već se radi o blago modifikovanom i indijskom tržištu prilagođenom, 4,8 metara dugom SUV-u zvanom Jeep Commander. Debitovao je prošlog leta u Brazilu i osmišljen je na izduženoj platformi modela Compass, što znači da mu je motor postavljen poprečno (transverzalno).

Jeep Meridian se razlikuje od Commandera samo po nekim pojedniostima. Na primer, poseduje drugačiji okvir farova, različit dizajn felni, dok su izostale LED trake dnevnih svetala, koje su na originalu montirane na prednjem braniku. Dodatno, izmenjena je i postavka sistema ogibljenja, pa može biti samo s oprugama i pasivnim amortizerima.

Neće biti zaista jednostavnih konfiguracija. Već od osnovnog paketa, Meridian dolazi kao sedmosed i sa virtuelnom instrumentacijom uz ekran dijagonale 10,25 inča, i tablet multimedijalnog sistema (10,1 inč). Dodatno, novajlija raspolaže sa šest vazduđnih jastuka. Kasnije će biti ponuđena i modifikacija sa zasebnih kraljevskim sedištima u drugom redu, ali ova mogućnost još uvek nije otvorena ni u Brazilu.

Ako se kupac Commandera mogao dvoumiti u pogledu izbora motora (benzinski i dizel), onda se Indijac koji pazari Meridian nema šta misliti. Jedino što može izabrati jeste dvolitarski turbodizel sa 170 konjskih snaga, što će reći da se nisu obistinile glasine o lansiranju moćnije varijante.

Kod menjačke kutije je druga priča, pa imamo šestostepeni ručni menjač, ali i alternativu u vidu devetostepene automataske transmisije. U osnovnom izvođenju, Meridian je automobil s prednjim pogonom, dok je prenosni mehanizam 4×4 dostupan uz doplatu. Nudi se samo s automatskom transmisijom, a onda dolazi sa spojnicom koja uključuje i zadnju osovinu.

Meridian će se sklapati u pogonima koje je svojevremeno grupacija FCA podigla u indijskom gradu Puni. Tamo se već montiraju i vozila s oznakama Jeepa Compassa i Wranglera. Dodatno, obnarodovan je podatak o stepenu lokalizacije koji iznosi 82%!

Krosovers će pred kupce na indijskom potkontinentu negde u junu ove godine, dok će izvoz na australijsko, južnokorejsko i japansko tržište nekda započeti, samo što nije precizirano kada. Tada će se prodavati pod međunarodno poznatim indeksom: Jeep Commander.

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments