1. Home
  2. Prezentacije
  3. Evo sedana s oznakom BMW i3 kao najave restilizovane Serije 3
Evo sedana s oznakom BMW i3 kao najave restilizovane Serije 3
10

Evo sedana s oznakom BMW i3 kao najave restilizovane Serije 3

349
10
Podelite sa prijateljima:

Neobični električni hečbek BMW i3 napušta scenu i proizvodnja istog će biti obustavljena u Nemačkoj tokom jula pred nama. Isluženi baterijski mališan neće dobiti direktnog naslednika, ali će zato indeks i3 nastaviti da živi na potpuno drugom modelu BMW-a. U Kini je predstavljena limuzina koja će se zvati BMW i3. Ujedno, ovaj automobil postaje prvi model osvežene palete Serije 3, koja će inače proći kroz proces zatezanja bora u kasnijem delu ove godine.

Novi BMW i3 je kreiran na temelju kineske „trojke“, što je važno jer ona ima produženo međuosovinsko rastojanje na 2.966 milimetara umesto standardnih 2.851 mm koliko krasi standardni globalni sedan. Ukupna dužina ove modifikacije iznosi 4.872 mm dok je na ostalim tržištima Serija 3 duga 4.709 mm. Disfunkcionalne nozdrve i originalni odbojnici zasigurno ostaju udarne stilske osobine električne verzije. Ali nove prednje svetlosne grupacije koje su izgubile onu simpatičnu devijaciju u donjoj sekciji, najlakše će otkrivati da se radi o ažuriranoj limuzini iz ove ultra popularne serije BMW-a.

Najveće promene su se zbile u kabini novajlije. BMW i3 poseduje isti čeoni panel koji smo već videli kod liftbeka s oznakom i4. Ispod jedinstvenog staklenog vizira se nalaze dva ekrana, ali oni nisu natkriveni. Instrumentacioni displej nudi dijagonalu od 12,3 inča, dok je ekran osetljiv na dodir, kao sastavni deo multimedijalnog sistema veći i pruža dijagonalu od 14,9 inča.

Zasebni panel preko kog se upravlja radom uređaja za klimatizaciju je napušten u potpunosti pa su sve komande izmeštene u informativno-zabavni sastav. Sistem iDrive je potpuno nov i već je u svojoj osmoj generaciji. Poseduje naprednu funkcionalnost i super se slaže s uslugama na klaudu. Sudeći po onome što donose preliminarne informacije, nakon restilizacije će sve ove osobine biti preneti i na sve varijacije s oznakama Serije 3.

Što se tiče električnog sedana, predstavljen je samo u verziji BMW i3 eDrive35L. Električni pogon u ovom modelu je identičan onima koji su implementirani i kod ostalih baterijskih aduta Bavaraca. Eeltronske komponente su smeštene ispod haube, dok je jedan električni motor montiran na zadnju osovinu. On razvija 286 konjskih snaga i 400 Nm stalno dostupnog obrtnog momenta. Međutim, za razliku od zapremine prtljažnika konvencionalne trojke, gde ona iznosi 480 litara, ona je ovde svedena na skromnih svega 410 litara.

Trakciona baterija nudi kapacitet od 70,3 kWh, od čega je 66,1 kWh efektivno iskorišćeno. Kada je baterija puna, deklariše se da će novitet prevaliti 526 kilometara, prema kineskom ciklusu CLTC. Instalirani su punjači: AC (11 kW) i DC (95 kW). Težina sedana iznosi oko dve tone, i kao takav ubrzava iz mesta do 100 km/h za 6,2 sekundi, dok je najviša brzina kretanja 180 km/h.

BMW i3 će sklapati zajednički poduhvat BMW Brilliance Automotive čije je sedište u kineskom gradu Šenjangu. Početak prodaje na tržištu Narodne Republike Kine je najavljen za maj, ali cene ne rekoše. Ne očekuje se da će tako sklopljene „trojke“ na izvozna tržišta.

AutoRepublika

(349)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Najljepši strujaš na cesti.Zadržane su klasične limuzinske linije,nema čardaškog klirensa,sve je tip top.
Znači može se bez problema praviti normalni automobili na struju samo ako se hoće.A izgleda da to jedino hoće BMW,ovi svi ostali sviraju ku.cu izgleda…

Yankee

Sta se desilo sa tobom nakon sto si otisao u Austriju? Kakve droge ti daju tamo?

Renault Terminator

Što rode?

Yankee

Nekada nisu podnosio svabe. Sad odjednom ne samo da si kupio BMW vec odjednom BMW kao ima i najlepsi elektricni auto na svetu. 😉

Renault Terminator

Ne podnosim i dalje…VW,Audi,Meržu,Opela..nisam mirisao ni Bmw ali manje od ovih nabrojanih.
Ukus je različit,svi električni auti su čardaši,ja to ne volim.Ne volim Suv,ne volim crossover-e.Pogledaj samo Renault šta radi…za mene je to odvratno.Jbg,Bmw radi ono što volim.Nemam ništa protiv struje ali strujaše čardašlije neću nikada da vozim.

Laki

Odličan komentar.

igi

Spolja je fanstastičan. Ali unutra, bez tastera… Neka hvala.

Iznogud Časni

Pokušaj bmw da ukradenom (?) Tehnologijom za što manje para uloženim u razvoj i masovno korištenje postojećih resursa budalama uvali dildu. Hoće li mu to uspjeti, sve je do marketinga tj propagande.

Matija

Dobro izgleda, pravi BMW! Pohvaljujem visinu automobila koja je ostala jednaka serijskoj trojci i ako je ispod poda ugradjena baterija! Mogao bi uspesno da se prodaje u Evropi.

Laki

Realno.