1. Home
  2. Prezentacije
  3. Veoma aktivan dan za Toyotu na američkom tržištu
Veoma aktivan dan za Toyotu na američkom tržištu
3

Veoma aktivan dan za Toyotu na američkom tržištu

328
3
Podelite sa prijateljima:

Sreda se pokazala kao veoma dinamičan dan za Toyotu na američkom tržištu. Japanski proizvođač vozila je debitovao s čak tri noviteta, koji ruku na srce, zapravo i nisu novi već su samo modeli koji su već dostupni u ostatku sveta, ali je ipak „šlag na torti“ bio električni konceptni krosover.

Toyota je protekle godine isporučila oko 1,8 miliona vozila „preko bare“, što je bilo dovoljno za drugo mesto u dve kategorije – i kao individualni proizvođač (iza Forda) i kao cela kompanija (iza General Motorsa). S tri nova modela popularnost će očekivano da raste, pa možda dočekamo i dan kada je jedna japanska firma predvoditi američku automobilsku industriju.


Prvi model na koji ćemo obratiti pažnju je Corolla Cross. Reč je o kompaktnom krosoveru koji je još prošle godine debitovao u ostatku sveta, a takođe je bilo najavljeno da je previše mali za ukuse prosečnog Jenkija. Situacija se očigledno izmenila u međuvremenu, pa Corolla Cross stiže da popuni prazninu između već postojećih modela C-HR i RAV4.

Nakon što se spomenuti C-HR pokazao prodajnim promašajem (samo 42.936 jedinice protekle godine), Japanci ovaj put nisu eksperimentisali sa stilom, i sumnjamo da će se neko okrenuti za ovim krosoverom na ulici. Takođe je veći u svakom pogledu i posebno se izdvaja po prostoru za glavu na zadnjim sedištima i prtljažniku zahvaljujući nešto kockastijem krovu.

Sa mehaničke strane, samo jedan motor će biti opcija i to 2,0-litarski atmosferski benzinac koji razvija 169 „konja“, a snaga se prenosi na prednje ili sva četiri točka preko CVT menjača. Toyota nam obećava kombinovanu potrošnju ispod osam litara na stotinu prevaljenih kilometara i maksimalnu preporučljivu vuču tereta teških ne više od 675 kilograma.

Enterijer je manje – više očekivan, i čini se kao da je recikliran sa ostalih modela brenda. Odlikuje ga sve ono šta smo navikli u 21. veku, sa povećim monitorom i ne baš mnogo dugmića. Na internetu se takođe mogu pronaći vesti da ćemo uskoro videti i hibridno izdanje, ali se ono ne može očekivati do 2024. godine. Corolla Cross stiže u izložbeno-prodajne salone do kraja godine po ceni od oko 24 hiljade dolara.


Zatim stižemo i do nove generacije sportiste GR86. Njega smo imali prilike da vidimo i u vidu blizanca pod imenom Subaru BRZ, a Toyotina verzija se ne razlikuje u velikoj meri, doduše s izuzetkom nekoliko znački i više opreme.

U prošlosti smo ideli ovog sportistu i pod oznakom Toyota 86 i Scion FR-S, ali ovaj put je dodato ono GR (Gazoo Racing, po trkačkom timu japanskog brenda) da bi se stavilo do znanja ko je zaista razvio ovog sportistu. Njegova glavna karakteristike je još uvek jako mala masa, koja čak i u najtežem izdanju iznosi samo 1.260 kilograma.

Radi poređenja, prethodnik je bio za 16 kilograma teži, a ovaj put hauba i krila su razvijeni od laganih materijala kao što je aluminijum, na primer. Ispod haube se takođe krije i novi atmosferski benzinac. Onaj čija je zapremin 2,0 litra je zamenio moderniji 2,4-litarski sa 228 konjskih snaga i maksimalnih 249 Nm obrtnog momenta.

Dva menjača su u izboru i to manuelni i automatski sa po šest stepeni prenosa, dok je pogon i dalje na zadnjoj osovini. GR86 je u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 6,1 sekundu, što je za 0,9 sekundi brže nego što je slučaj bio kod modela koji zamenjuje.

Toyota nam kaže da ubrzanje na pravcu možda nije toliko impresivno kao kod skuplje konkurencije, ali će njen velikan najbolje pokazati svoje vrline na krivudavim stazama, gde mu navodno nema radnog. U salone stiže na proleće naredne godine po ceni koja je postavljena na nivo od nešto više od 27 hiljada najmanjih zelenih novčanica.

Toyota nikada nije uspela da pokori američko tržište u kategoriji pikap kamioneta najvećih dimenzija, ali među onima manjima je još uvek kralj. Model Tacoma je prošle godine privukao 238.806 kupca zahvaljujući kombinaciji odlične pouzdanosti i velikog izbora opreme, a tržište je sada bogatije za još jednog velikana.

Tacoma TRD (Toyota Racing Development) je već omiljeni izbor onima koji žele model za terensku vožnju, a na tržište sada stiže još ekstremnije izdanje pod oznakama Pro i Trail Edition. Modifikacije se uglavnom zasnivaju na višem klirensu i branicima postavljenim pod većim uglovima, zahvaljujući čemu bi vožnja izvan asfalta trebalo da bude zanimljivija.

Japanci su dodali i bolju zaštitu ispod vozila za zaštitu od kamenja, ali i 16-inčne felne sa boljim naplacima. U izboru je i nekoliko novih boja, ali se mehanika nije izmenila. Naime, ispod haube se i dalje krije 3,5-litarski atmosferski benzinac koji razvija 278 „konja“ i maksimalnih 360 Nm obrtnog momenta, dok se snaga prenosi na sva četiri točka preko šestostepenog automatskog menjača. Ovakvo zadovoljstvo sigurno nije jeftino i početna cena iznosi 45.500 „zelembaća“.


I za kraj ćemo spomenuti i dodati par reči na račun električnog koncepta nazvanog bZ4X. Ovaj krosover je sličnih dimenzija kao model RAV4, a razvijen je u zajedničkom angažmanu sa Subaruom.

Najveći svetski proizvođač vozila planira da debituje sa sedam novih električnih modela koji će se zvati bZ, i to do 2025. godine, a sve će započeti upravo sa bZ4X.

Osim priloženih fotografija, Toyota nije podelila mnogo novih informacija s nama, osim onoga da će se serijska proizvodnja odvijati na novoj arhitekturi označenoj sa e-TNGA. Dizajn je moderan i tradicionaln „Toyotaški“, pa ne očekujemo neke veće izmene, dok je kao inspiracija za enterijer verovatno poslužio Lexus.

Možemo da primetimo veliki broj kvalitetnih materijala i opremu kakva se očekuje u današnja vremena. Nagađa se da će u izbori biti i opcija sa dva motora, a kasnije ćemo videti i verziju Subarua koja će nositi ime Solterra, što smo takođe najavili na našoj AutoRepublici.

U izložbeno-salone ovaj novitet stiže najdalje do 2024. godine, i očekuje se da će, u želji za njim, kupci morati da izdvoje oko deset hiljada američkih dolara više, u poređenju sa kešom neophodnim da se stekne nov primerak konvencionlnog krosovera RAV4.

AutoRepublika

(328)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

„Akrivan“ ili aktivan?Pogledaj crtani film „Valigator“, epizodu kad pozornik koji je na ulici pred psihičkim slomom skakuće na palici i viče:“Markooo, potreban ti je odmor!“ 🤣Pod hitno odmor-GODIŠNJI.

BB

Prva slika: k’o brada Marlona Branda u filmu Kum

moron

Corolla Cross meni izgleda veoma lepo u odnosu na rav-4